Išmokos bus mokamos visiems vaikams iki 18 metų

Seimas šiandien priėmė naujos redakcijos Išmokų vaikams įstatymą, kuriuo siekiama mažinti vaikų skurdą ir pajamų nelygybę. Už tokį sprendimą balsavo 80, prieš buvo vienas, susilaikė 15 Seimo narių. Priimtos pataisos įsigalioja 2018 m. sausio 1 d.

Siekiant remti vaikus auginančias šeimas bei mažinti vaikų skurdą ir pajamų nelygybę, įstatymo pakeitimais įteisintas vaiko pinigų mokėjimas visiems vaikams – 30 eurų nuo gimimo iki 18 metų ir vyresniems, jei mokosi pagal bendrojo ugdymo programą, bet ne ilgiau kaip iki jiems sukaks 21 metai, kaip universalią išmoką.

Papildoma išmoka bus skiriama ir mokama: vaikui nuo gimimo dienos iki dviejų metų – 28,5 euro, nuo 2 iki 18 metų ir vyresniems, jei mokosi pagal bendrojo ugdymo programą, bet ne ilgiau iki jiems sueis 21 metai – 15,2 euro skirti šeimoms, auginančioms ir (ar) globojančioms vieną ar du vaikus, jeigu šeimos pajamos vienam asmeniui per mėnesį yra mažesnės negu 1,5 valstybės remiamų pajamų dydžio (nuo 2018 m. – mažesnės negu 183 eurai). Minėtos papildomos išmokos šeimoms, auginančioms ir (ar) globojančioms tris ar daugiau vaikų, bus mokamos nevertinant šeimos gaunamų pajamų.

Kaip ir kur kreiptis

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija informuoja, kad dėl išmokų kreiptis reikėtų tik vieną kartą gyventojui patogiu būdu.

Elektroniniu būdu

Pateikti prašymą išmokai vaikui gauti nuo 2018 m. sausio 1 d. būtų galima elektroniniu būdu per socialinės paramos informacinę sistemą www.spis.lt trimis būdais. Prisijungimas galimas trimis būdais, gyventojai galės pasirinkti jam patogiausią:

Pastaba: elektroninis parašas nėra būtinas.

Kreipiantis dėl universalios 30 Eur išmokos vaikui papildomų dokumentų teikti nereiktų.

Raštu

Taip pat prašymą būtų galima pateikti raštu savivaldybėje. Kartu reikėtų pateikti asmens dokumentą, jokių papildomų dokumentų kreipiantis dėl universalios 30 Eur išmokos vaikui nereikės.

2018 m. vaiko pinigams administruoti bus skiriama apie 4,5 mln. eurų (šiems metams numatyta 1,1 mln. eurų), tad savivaldybės turės galimybes užtikrinti sklandžią socialinės paramos skyrių veiklą padidėjus veiklos apimtims.

Gyvenimo sąlygų tikrinimas – tik patiriančiose socialinę riziką šeimose

Išmokos vaikui esmė – kad būtų užtikrinami vaiko interesai. Dėl to gyvenimo sąlygos gali būti tikrinamos tik šeimose, susiduriančiose su socialine rizika, užtikrinant su šeima dirbančio socialinio darbuotojo pagalbą ir parenkant išmokų mokėjimą nepinigine forma.

Nuo sausio 1-os, bet kreiptis galima ir vėliau

Svarbu tai, kad išmoka vaikui, kaip ir kitos socialinės išmokos, mokama už praėjusį mėnesį ir grąžinama už 12 praėjusių mėnesių. Tai reiškia, kad Seimui priėmus įstatymo pataisas ir visiems tėvams įgijus teisę į išmoką vaikui nuo sausio 1 d., net jeigu tėvai kreiptųsi ir 2018 m. lapkričio mėn., išmoka būtų išmokėta nuo 2018 m. sausio 1 d. Vadinasi, nėra būtinybės kreiptis jau 2018 metų pradžioje.

Informacija parengta pagal Lietuvos Respublikos Seimo bei Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos pranešimus spaudai.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis