Kas yra smurtas prieš vaikus: nemokama paskaita - diskusija

Š. m. vasario 14 d. Seimas priėmė Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pataisas, kuriomis nutarė uždrausti visų formų smurtą prieš vaiką, įskaitant fizines bausmes.

Įstatyme apibrėžiama, kad smurtas prieš vaiką – veikimu ar neveikimu vaikui daromas tiesioginis ar netiesioginis tyčinis fizinis, psichologinis, seksualinis poveikis, garbės ir orumo nepaisymas ar nepriežiūra, dėl kurių vaikas patiria žalą ar pavojų gyvybei, sveikatai, raidai.

Nors įstatyme apibrėžimai ir įforminti, tačiau mūsų sampratoje smurto sąvoka nėra tokia aiški. Užaugę kultūroje, kur šiuo įstatymu uždraustas ir smurtiniu pripažintas elgesys buvo laikomas norma, daugeliui iš mūsų gali kilti sunkumų atpažinti tą ribą.

Psichologinis smurtas ar nepriežiūra mūsų socialinėje aplinkoje yra daug kur toleruojama. Galima net stebėtis, kiek mokymo ar auklėjimo būdų, kurie ilgą laiką buvo laikomi visuotinai priimtinas ir kuriais vadovaujantis užauginta ne viena tėvų karta, pasižymi smurtiniais aspektais. Jeigu fizinės bausmės ir gali būti aiškiai atskirtos bei įvardinamos, tai dar nereiškia, kad yra lengva susilaikyti nuo jų taikymo. Tam, kad suvaldytume impulsyvų troškimą suduoti vaikui, turime atsisukti į save, savo pranašumo siekius.

Vilniaus visuomenės sveikatos biuras, reaguodamas į šias aktualijas, pradeda vykdyti projektą, skirtą smurto artimoje aplinkoje pažinimui ir kartu su nauju teisiniu reglamentavimu kviečia pabandyti nubrėžti savo sąmonėje naują smurto ribą.

Balandžio 22 d. (šeštadienį) 12 val. visi norintys kviečiami į paskaitą-diskusiją tema: „Kas yra smurtas ir kodėl jį norisi naudoti?" (1,5 ak. val.). Po paskaitos vyks darbas grupėse po 15 žmonių. Seminaro metu bus kalbama apie tai, ką daryti, kai vaikai peržengia ribas (trukmė – 3 ak. val.).

Užsiėmimai vyks adresu: Lietuvos „ŽINIJOS" draugija, Kalvarijų g. 2-25, Vilnius. Dalyvavimas yra nemokamas, tačiau būtina registracija. Daugiau informacijos www.vvsb.lt.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis