Autizmą turinčius vaikus kviečia apsipirkti specialiu laiku

Lankytis dideliame prekybos centre su vaiku, kuriam diagnozuotas autizmas, kartais tampa tikru iššūkiu. Tai suprasdamas, vienas prekybos centras sugalvojo išeitį.

Lapkričio 6 d., sekmadienį ryte žaislų parduotuvių tinklo „Toys R Us" parduotuvėse visoje Jungtinėje Karalystėje bus paskelbta „rami valanda", atsižvelgiant į autistiškų vaikų ir jų tėvų bei globėjų poreikius.

Šio tinklo parduotuvėse bus užtikrinta ramesnė aplinka: šviesos prislopintos, sumažintas fluorescentinių lempų kiekis. Visos akcijos metu parduotuvių viduje neskambės muzika ar reklaminiai skelbimai, bus iškabinti autizmui palankūs ženklai, parduotuvėse bus įrengtos ramybės zonos.

„Mes labai didžiuojamės, kad galime rengti tokias akcijas ir tokiu būdu užmegzti kontaktą su autizmo grupėmis bendruomenėse", – sako rinkodaros direktorius Mike'as Cooganas.

„Nedideli pakeitimai parduotuvėse ir ramesnės apsipirkimo valandos leis autistams vaikams ir paaugliams patirti džiaugsmą žaislų parduotuvėje."

Danielis Cadey iš Nacionalinės autizmo asociacijos pridūrė: „Mes labai džiaugiamės, kad prekybos tinklas prieš Kalėdas kiekvienoje savo parduotuvėje ir vėl suteikia vaikams su autizmo sutrikimu galimybę mėgautis apsipirkimu."

Jis pridūrė: „Daugumai autizmo sutrikimą turinčių žmonių ir jų artimiesiems paprastas apsilankymas parduotuvėje gali sukelti ne malonumą, o daug problemų. Autistiškus vaikus ir suaugusius gali sutrikdyti per didelis vaizdo, garso informacijos kiekis parduotuvėje, kurioje daug žmonių."

„Tokie dalykai, kaip dirbtinė šviesa ir garsiai skambanti muzika, reklama gali padidinti jų nerimą ir juos visiškai sutrikdyti, net sukelti fizinį skausmą."

„Tokie renginiai labai svarbūs 700 tūkstančių žmonių Jungtinėje Karalystėje, kuriems diagnozuotas autizmas, taip pat ir jų artimiesiems. Mes tikimės, kad ir daugiau prekybos tinklų paseks šiuo pavyzdžiu", - sakė jis.

Tai, kas daugumai žmonių nesukelia jokių problemų - prekybos centro šviesos, garsai, kvapai - vaikui autistui gali akimirksniu išprovokuoti baimės priepuolį. Iš šono žiūrint gali susidaryti klaidinga nuomonė, kad tai tėra "dar vienas išlepintas vaikas, su kuriuo nesusitvarko tėvai". Būtent neigiama žmonių reakcija, nežinojimas, ką daryti tokioje situacijoje dar labiau pasunkina autistus auginančių tėvų gyvenimą.

Kaip iš tiesų jaučiasi vaikas, kuriam diagnozuotas autizmas, margaspalviame prekybos centre, labai taikliai atspindi šis filmuotas vaizdo įrašas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis