Unikali operacija išgelbėjo per anksti gimusias ir kūnais suaugusias seseris

Šveicarijos Berno universitetinėje ligoninėje atlikta pirmoji tokia operacija medicinos istorijoje: suaugusios dvynės buvo atskirtos rekordiškai anksti. Operacijos metu joms buvo vos 8 dienos, o jos abi kartu svėrė vos 2,2 kg.

Ši operacija bus įrašyta į pasaulio medicinos istoriją, nes taip anksti operuoti ir atskirti suaugusius dvynius iki šiol dar nesiryžo niekas.

Operacija buvo atlikta praėjusių metų gruodžio 10 dieną, tačiau apie ją pranešta tik dabar. Šiandien jau galima konstatuoti, kad operacija buvo sėkminga, nors tąkart operuotos 8 dienų mažylės kartu sudėjus svėrė vos 2,2 kg.

Gimė trynukės

Šios suaugusios dvynės Lydia ir Maya yra dvi mergaitės iš gimusių trynukių. Viena jų sesuo - Kamillia - gimė sveika, o štai kitos dvi - suaugusios kūnais. Trynukės gimė 2 mėnesiais anksčiau laiko. Tėvai neslepia, kad trynukės gimė po pagalbinio apvaisinimo procedūros.

Suaugusios mergaitės buvo sujungtos pilvo ir krūtinės dalimis. Paprastai suaugusių dvynių atskyrimo operacijos daromos paaugusiems kūdikiams, tada operacijos rizika yra mažesnė, negu naujagimių atveju.

Taip anksti operuoti neišnešiotas suaugusias naujagimes nuspręsta dėl iškilusio pavojaus jų gyvybei. Dėl bendrų kūno organų mergaitėms buvo diagnozuota netaisyklinga kraujotaka, viena iš jų kentėjo dėl per didelio kraujo spaudimo, kita - per mažo. Vaistais sureguliuoti to nepavyko, mergaičių būklė prastėjo.

Po gimimo praėjus 24 valandoms, jų būklė buvo kritinė. Nuspręsta operuoti tuoj pat, tėvai pritarė šiam žingsniui. Operacijos svarbą byloja ir tai, kad vien anesteziologų operacinėje dirbo 6. Operacija tęsėsi 5 valandas.

Operacija pavyko, tačiau atskirtosios mergaitės iki šiol yra ligoninėje, intensyvios terapijos skyriuje. Viena iš jų jau sveria 1890, kita - 2120 gramų.

Šveicarijoje per praėjusius 30 metų buvo nustatyti du suaugusiųjų dvynių atvejai, abu jie buvo sėkmingai operuoti. Šis atvejis - išskirtinis ne tik Šveicarijoje, bet ir visame pasaulyje.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis