MAMŲ MUGĖS pradžia: šiaudiniai prekystaliai ir rankomis rašytos etiketės

Dauguma mūsų laukiame pavasario, kai pasitraukia stingdantys žiemos šalčiai ir nebelieka sąskaitų už šildymą, kai atgyja gamta ir vis daugiau laiko galime praleisti gryname ore. Tuo tarpu vaikų auginančios šeimos kartu su pavasariu laukia ir „Mamų mugės" - renginio, kur už simbolinę kainą galima parduoti išaugtus ir nebenaudojamus vaikiškus rūbus bei daiktus ir tuo pačiu metu žymiai pigiau įsigyti tinkamų. Vasario 4-7 dienomis Vilniuje vėl šurmuliuos tradicinė žiemos - pavasario sezono „Mamų mugė".

Kiekviena mama pritars teiginiui, jog vaikams reikalingi drabužiai, žaislai, daiktai bei kitokia įranga kainuoja milžiniškus pinigus, tačiau tarnauja, išties, trumpai. Dauguma jų net nesudėvimi. Visa tai kaupti - nesąmonė, nebent šeima planuoja turėti daugiau vaikų. O ir draugių, kaimynių ar kolegių, auginančių mažametes atžalas, kurioms būtų galima atiduoti visą užgyventą gėrį, ne visada atsiranda. Prieš ketverius metus startavęs socialinis projektas „Mamų mugė", kur galima sėkmingai keistis nebereikalingais daiktais, šiandien sutraukia tūkstantines minias, tačiau mažai kas žino, nuo ko ir kaip viskas prasidėjo, su kokiais iššūkiais teko susidurti mugės organizatoriams.

Pakabos - iš karklų, prekystaliai - iš šiaudų

Kaip teigia masinio socialinio renginio „Mamų mugė" sumanytoja ir organizatorė Jurga Barbora Jauniškienė, jai pačiai kartais net sunku patikėti, kad prieš ketverius metus į nedidelį kelių šimtų kvadratinių metrų sandėlį mamas sukvietęs projektas šiandien yra išsiplėtęs iki daugiau kaip 5000 kvadratinių metrų ploto. „Tada neturėjome nieko - nei pakabų, nei kabyklų, nei stalų, tik patalpas ir nepaprastai didžiulį norą idėją paversti realybe. Net išsinuomoti reikiamo inventoriaus negalėjome, nes niekas tokio didelio kiekio kabyklų bei pakabų, kiek iš karto reikėjo mums, nenuomoja, tad mūsų vyrai viską meistravo patys. Pirmosios pakabos buvo iš karklų, o stalai ir prekystaliai... iš šiaudų briketų, - šypsodamasi prisiminimais dalijasi J. B. Jauniškienė. - Rankomis rašėme ir patys karpėme pirmąsias etiketes, patys jas ir klijavome". Anot pašnekovės, pasakymas kad nėra nieko neįmanomo, tikrai teisingas, nes iš visiško nieko, nežmoniškai iniciatyvi kelių žmonių komanda, kurią šiandien, beje, jau sudaro kelios dešimtys nuolatinių darbuotojų ir keli šimtai savanorių, sugebėjo padaryti neįtikėtino masto renginį. „Buvo visai nesvarbu, kad daug ko nežinojome, daug ko nemokėjome, svarbiausia buvo veikti. Tą ir darėme", - pasakoja pašnekovė.

DELFI / Karolina Pansevič

Taisyklės kuriamos ne šiaip sau

Visi lankytojams skirti ir „Mamų mugės" interneto svetainėje išdėstyti patarimai, prašymai, taisyklės, pasak J. B. Jauniškienės kilo iš kasdienių situacijų, asmeninės patirties. „Nuo pirmųjų mugių lankytojos kartu su savimi atsiveda ir vaikus. Vežimėliuose gulinčius kūdikius iš pradžių būdavo net prižvelgdavome mes, organizatorės. Kodėl? Nes mugės plotas buvo nedidelis, tarp eilių vos praeidavo pačios moterys, ką jau kalbėti apie pravažiavimą su vežimėliu, tai dažniausiai kūdikiai vežimėliuose likdavo prie įėjimo, - tvirtina. - Mugė kaskart vis plėtėsi, vaikų daugėjo. Ilgainiui net kurioziškų bei iš pirmo žvilgsnio nejuokingų dalykų pradėjo nutikti. Vaikai didžiuliame plote ir pasiklysdavo, ir pasimesdavo, kai kurios mamos neapsižiūrėjusios net vežimėliais su kūdikiais susikeisdavo. O ką jau kalbėti apie dvejų - trejų metų pyplius, kurie belakstydami ir nugriūdavo, keli net lūpas bei kaktas prasiskėlę buvo. Tad jau kurį laiką primygtinai prašome visų mamų ir tėčių vaikų su savimi į mugę nesivesti. Daug kas dėl to pyksta, argumentuoja, kad mugė skirta šeimoms. Taip, šeimoms. Tačiau mums rūpi vaikų saugumas, jų gerovė".

DELFI / Tomas Vinickas

Neparduotas daiktas telieka labdarai

Ko pašnekovė palinkėtų tiek savo komandai, tiek visiems mugės lankytojams? „Supratingumo, - teigia J. B. Jauniškienė. - Mes labai vertiname ir stengiamės atsižvelgti į visas mamų išsakomas pastabas, kritiką, nes tai mus verčia dar labiau stiebtis, eiti į priekį. Tačiau kartais moterų norai būna nelogiški ar nepamatuoti. Pavyzdžiui, paskutinės mugės metu turėjome daugiau nei 150 000 prekių. Visus juos stengiamės išrūšiuoti pagal amžių, paskirtį, lytį. Tačiau moterys pradeda norėti, kad išrūšiuotume dar ir pagal spalvą. Arba pyksta, kodėl kepurės išrūšiuotos tik pagal lytį. Juk galima ir pagal dydį. Taip, gal ir galima, jei jų nebūtų keli tūkstančiai. Kartais kai kurių norų tiesiog fiziškai nespėjame įgyvendinti. Ypač per tokį trumpą laiką".

Pasak „Mamų mugės" sumanytojos, liūdniausia, visgi, yra tai, jog kai kurios mamos mugę laiko pasipelnymo šaltiniu, siekia kuo brangiau parduoti daiktus. „Projekto tikslas ne tik realizuoti nebereikalingą vaikišką turtą ir tokiu būdu skatinti atsakingą vartojimą, bet ir skatinti labdarą, paramą šeimoms, kurioms tuo metu reikia pagalbos. Deja, dalinimosi su kitais idėja kol kas dar labai mažais žingsneliais žengia į priekį - vis dar nemažai tokių moterų, kurios neparduotus ir išties nebereikalingus daiktus, geriau pasiims atgal, nežinia kur padės, bet nepaliks kitiems. Tad labai linkėčiau, kad ateityje visi neparduoti daiktai liktų labdarai".

Mamų mugė" Vilniuje yra organizuojama nuo 2012 m. triskart per metus. Daugiau informacijos: www.musumuges.lt

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis