Sveikatai palankaus maisto technologė, ekologiškų maisto produktų sertifikavimo ekspertė, mitybos specialistė ir VšĮ „Sveikatai palankus" direktorė Raminta Bogušienė sako, kad ankstesnėje sveiko maisto piramidėje buvo galima rasti ir saldumynų, ir baltos duonos (batono), o daržovių buvo per mažai: „Mūsų parengtoje sveikatai palankaus maisto piramidėje siūlomi viso grūdo produktai, išskirtos ankštinės kultūros, kurios yra puikus augalinių baltymų šaltinis bei akcentuojamas kokybiškų riebalų vartojimas bei maisto gardinimas prieskoniais“.

Taip pat anksčiau nebuvo atkreiptas dėmesys į produktų kokybę. Pasak R. Bogušienės, svarbu teikti pirmenybę ekologiškoms, vietinės kilmės, nacionalinės kokybės ir simboliu „Rakto skylutė“ pažymėtoms žaliavoms.

Maisto produktų pasirinkimas yra dar ne viskas. Svarbu mitybą praturtinti vitaminais, ypač mūsų klimato sąlygomis svarbus mūsų ir mūsų vaikų mityboje vitaminas D, taip pat omega-3 riebalų rūgštys. Į tai turi atkreipti dėmesį tėveliai, maitindami vaikus namuose, nes ugdymo įstaigose maisto papildai draudžiami.

Piramidėje turi atsispindėti pagrindiniai valgymo kultūros principai, nes kalbama apie maisto pasirinkimą, kuris išsaugo sveikatą. Todėl „Sveikatai palankus" piramidėje nurodyta, kad valgymai turi būti reguliarūs, mityba turi būti įvairi, subalansuota ir saikinga. Valgyti reiktų tik prie stalo, pasimėgaujant ir gerai sukramtant. Taigi, piramidėje randame ir pagrindines svarbiausias mitybos taisykles, kurias turi žinoti kiekvienas.

„Džiaugiamės, kad būtent šios mokomosios priemonės atitinka naujausias vaikų maitinimo rekomendacijas. Sveikatai palankaus maisto pasirinkimo piramidė ir 6 valgymų lėkštės suderintos su dietologe Kristina Kurganoviene, - sako pašnekovė. - Dažnai girdime įvairių mitų, kad vakare jokiu būdu reikia nevalgyti vaisių ar apskritai reikėtų valgyti tik 2 kartus. Mes pabrėžiame, kad svarbu, ypač vaikui, 3 pagrindiniai valgymai, galimi 2-3 užkandžiai, nurodoma jų procentuotės. Pabrėžiama, kad vakare vaisių rekomenduotina mažiau, o daugiau pirmoje dienos pusėje, bet tikrai nėra taip, kad vaikas vakare negali suvalgyti obuolio“.

Šios edukacinės lėkštės pabrėžia, kad svarbu ne tik kalorijos, t.y., angliavandeniai, baltymai ir riebalai, bet maiste turi būti pakankamai vitaminų, mineralinių medžiagų, mažai cukraus, druskos, nėra sintetinių kancerogeninių medžiagų, maisto priedų (saldiklių, dažiklių, konservantų, skonio ir kvapo stipriklių). Vaikai su maistu negali gauti saldžių gėrimų, tinka tik vanduo arba nesaldinta arbata. Mokymo priemonės parengtos pagal naujausias vaikų maitinimo rekomendacijas.