Ką padovanoti vaikui, kuriam diagnozuotas autizmas

Šįkart TavoVaikas.lt redakcija sulaukė trumpo, bet, kaip paaiškėjo iš specialistės atsakymo, daugiasluoksnio klausimo.

Edvardas klausia:

„Ką padovanoti sūnui, kuriam 5 metai ir jis turi autizmą?“

Atsako Individualiosios psichologijos konsultantų programos dalyvė Milda Čeikienė, www.ipi.lt.

Jūsų klausimas yra trumpas, bet labai platus ir į jį būtų labai sunku konkrečiai atsakyti, nes pirma reiktų daugiau informacijos apie jūsų sūnų. Kaip ir apie bet kurį kitą vaiką. Ką jis mėgsta veikti, valgyti, kas jam teikia malonumą, smagias akimirkas. Bet, turbūt, šis klausimas ne apie dovaną. Rašote, kad vaikas „turi autizmą“. Kada sužinojote, supratote, kad jūsų sūnus negali daryti tai, ką daro įprastos raidos vaikai, kad jis yra kitoks? Autizmas – ne liga. Ne apgamas, kurį galima išpjauti. Autizmo negalima išgydyti. Tai jūsų vaikas, vaiko savybių visuma. Tai tik pavadinimas grupės žmonių, kurie turi tam tikrus bendrus požymius: negeba kažko, kas kitiems yra įprasta, bet yra gabūs kažkam kitam. Ir tų gebėjimų/negebėjimų skirtumas gali būti labai ryškus arba mažiau pastebimas. Tad galima sakyti, kad mes visi daugiau ar mažiau esame autistai.

Tad priimdamas savo vaiką tokį, koks jis yra, ir domėdamasis savo vaiko poreikiais, atliepdamas juos, Jūs, Edvardai, padovanosite jam pačią nuostabiausią dovaną. O tai, kad jums rūpi, matosi, nes gavome patį jautriausią klausimą - ką padovanoti tokiam sūnui. Rekomenduoju jums paskaityti trumpą, bet labai paprastą knygelę „Kiekvienas autistiškas vaikas norėtų, kad jūs žinotumėte dešimt dalykų“ (Ellen Notbohm, Tyto alba), parašytą mamos, kuri pati užaugino autistą vaiką.

Ji rašo: „Autizmas dar nereiškia, kad vaikas, jūs, jūsų šeima negalėsite gyventi visaverčio džiaugsmingo, prasmingo gyvenimo. (...) Vieni iš jūsų tai skaitysite būdami naujokai autizmo pasaulyje. Jums noriu pasakyti: pats savaime autizmas nėra baisus. Bet jo nesuprasti, neturėti šalia jį supančių žmonių, nerasti tokių, kurie galėtų padėti jūsų vaikui, - tai gali būti siaubinga. Jūs esate kelionės pradžioje, ir mes to neneigsime, kad laukia jūsų ilgas kelias. Jūs tikrai nepradėtumėte ilgos kelionės iš pradžių bent šiek tiek nesusipažinę su maršrutu. Tam ir skirta ši knyga - nurodyti kai kurias pagrindines kelio gaires, pro kurias veikiausiai teks keliauti, kad jos neatrodytų nepažįstamos ir bauginamos."

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis