10 požymių, kad auginate išskirtiniais gabumais apdovanotą vaiką

Dauguma tėvelių mano, kad jų atžala turi išskirtinių talentų, tačiau daugumą vaikų genijais galėtų pavadinti nebent jų pačių tėvai.

Vis tik kai kuriems mažyliams apibūdinti iš tikrųjų tinka žodis „apdovanotasis". Egzistuoja tam tikrų požymių, liudijančių, kad jūsų būtent toks.


Kaupia informaciją


Daugeliui vaikų apibūdinti kuo puikiausiai tinka patarlė „Pro vieną ausį įeina, pro kitą išeina“. Tačiau tikrai ne visiems. Labiau išlavintu intelektu pasižymintys vaikai yra pastabesni, geba sukaupti didesnį įvairios informacijos kiekį ir yra pajėgūs ją vėliau prisiminti. Pavyzdžiui, muziejuje ar parodoje lankėsi šešiamečiai. Vieni grįžę iš išvykos prisimins vos kelias detales, o kitas grįžęs galės kuo smulkiausiai nupasakoti paveiksle matytą kosminę raketą.


Didelis pomėgių spektras


Apdovanoti vaikai demonstruoja domėjimąsi skirtingais dalykais. Vieną mėnesį jie gali kraustytis iš proto dėl dinozaurų, o kitą mėnesį jie jau pasineria į astronomiją ir t. t.


Anksti pradeda skaityti ir rašyti


Jei jūsų vaikas apdovanotas išskirtiniu talentu, jis rašyti ir skaityti išmoksta anksčiau už bendraamžius. Tėvai pastebi, kad jis tai daro tarsi savaime, specialiai net ir labai nemokant.


Muzikos ar dailės gabumai


Vaikai, pasižymintys išskirtiniais gebėjimais muzikos ir / arba dailės srityse, dažnai vertinami kaip turintys dėmesio vertų talentų. Pavyzdžiui, vaikai, sugebantys piešti daiktus su perspektyva, arba turintys absoliučią muzikinę klausą, patenka į apdovanotųjų kategoriją.


Didelis dėmesio sutelkimas


Nors vaikams paprastai nebūdingi ilgalaikiai dėmesio sutelkimo periodai, vis dėlto išskirtinių talentų turintys vaikai geba dėmesį sutelkti ilgesniam laikotarpiui nei tie, kurie išskirtiniais talentais nėra apdovanoti.


Gera atmintis


Kai kurie išskirtinių talentų turintys vaikai sugeba prisiminti įvykius, nutikusius jiems ankstyvajame amžiuje. Pavyzdžiui, 2 metų mažylis be suaugusiųjų priminimų prisimena epizodą, jam nutikusį, kai buvo 1,5 m.


Turtingas žodynas


Jei vaikas anksti pradėjo kalbėti, tai nebūtinai reiškia, kad jis yra apdovanotas išskirtiniu talentu, tačiau jei jūsų mažylis bendraudamas naudoja išskirtinį žodyną ir sakinius, jis turbūt iš tikrųjų yra toks protingas, kaip manote. Pavyzdžiui, dažniausiai 2 metų vaikai kalba štai tokiais sakiniais: „Ten šuniukas". Talentingas vaikas gali pasakyti štai taip: „Sode rudas šuniukas. Jis uosto mūsų gėles".


Dėmesys detalėms


Talentų turintis vaikas pasižymi dėmesingumu detalėms. Vyresnis vaikas gali norėti žinoti, iš ko susideda daiktai ir kaip jie veikia, o štai jaunesnis vaikas gali sudėti žaislus ten, iš kur juos buvo paėmęs, arba pastebėti, jei kuris nors daiktas buvo patrauktas iš įprastinės vietos.


Yra savo paties kritikas


Paprastai vaikams nelabai rūpi, ką daro jie patys ar kiti vaikai, jei tik jų draugai neturi žaislo, su kuriuo jie norėtų pažaisti. Talentų turintys vaikai kreipia dėmesį į tai, ką daro kiti, tačiau kritiškiausiai jie žvelgia ir į save patį. Pavyzdžiui, vaikas, laimėjęs plaukimo varžybas, gali pasakyti: „Gaila, kad nepagerinau savo paties rekordo".


Supranta sudėtingas sąvokas


Vaikai, pasižymintys labai išlavintu intelektu, pajėgūs suprasti itin sudėtingas sąvokas ir santykius, mąstyti abstrakčiai. Jie sugeba suprasti rimtas problemas ir ieškoti galimų sprendimų. Pavyzdžiui, beveik visi 4 metų neturintys mažyliai mėgsta vartyti knygutes apie gyvūnus ir jų jauniklius. Išskirtinių gebėjimų turintis mažylis savo ruožtu būtinai atkreips dėmesį į tai, kad jaunikliai – tiksli tėvų kopija, tik jie yra mažesni.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis