Išsiskyrusi mama: pradėjus gyventi su draugu, pasikeitė vaiko elgesys

Išsiskyrusi mama kuria naujus santykius su vyru ir neabejoja, kad draugas myli jos sūnų. Tačiau kai jie apsigyveno drauge, berniuko elgesys pasikeitė į blogąją pusę. Ką patars mamai psichologė?

Mama klausia:

„Esu išsiskyrusi mama. Auginu 3,5 metų sūnų. Pradėjome gyventi su mano draugu visi trise. Prieš tai 4 mėnesius jie vienas su kitu gražiai bendravo, bet kai apsigyvenome, pastebėjau, kad sūnus pradėjo jausti konkurenciją vyrui. Nors sūnus yra mylimas mūsų abiejų, jis dažniau būna piktas, suirzęs. Kaip elgtis, kad vaikas jaustųsi saugus ir suprastų kad yra mylimas?“

Atsako psichologė Živilė Kraujalė / Pozityvaus auklėjimo konsultantų asociacija.

Dėkoju, kad su savo sunkumais neliekate viena ir dalinatės tuo, kas Jus neramina. Laiške rašote apie svarbų Jums ir visai Jūsų šeimai gyvenimo įvykį – apsigyvenimą kartu su partneriu ir su šiuo įvykiu susijusias sūnaus emocines reakcijas, elgesį. Nerimaujate, kad apsigyvenus kartu su draugu sūnaus santykis su Jūsų draugu pakito. Rašote, kad vaikas pradėjo konkuruoti su Jūsų partneriu. Taip pat pastebite, kad berniukas dažnai jaučiasi suirzęs, piktas. Šalia nerimo dėl sūnaus, jo santykio su Jūsų draugu, jaučiu Jūsų nuoširdų rūpestį ir norą, kad šeimoje sūnus jaustųsi mylimas ir saugus.

Išsiskyrusių tėvelių naujų santykių su kitais partneriais pradžia, apsigyvenimas kartu vaikams pirmiausia asocijuojasi su pirminės šeimos praradimu. Žlunga visos vaikų lig tol turėtos viltys ir svajonės apie tai, kad mama su biologiniu tėčiu kada nors dar bus drauge. Tokiais atvejais vaikai išgyvena stiprius netekties jausmus. Sunkiu vaikams laikotarpiu jie gali būti jautrūs, dirglūs, nerimastingi. Daugelis vaikų gali jausti nesaugumo jausmus, atsiskyrimo nerimą, pyktį, kaltę, liūdesį, pavydą ir/ar kt. jausmus. Vaikams taip pat gali būti būdingas ir neklusnus, agresyvus elgesys. Negana to, vaikams pokyčių akivaizdoje gali pasireikšti vystymosi regresas daugelyje sričių: sutrikti miegas, atsirasti enurezė ir kt. Visos šios vaikų reakcijos yra normalios ir natūralios, vaikai turi teisę išgedėti neišsipildžiusių santykių žlugimą. Kaip galima būtų padėti santykių gedinčiam vaikui?

Pirmiausia, vaiko patiriami jausmai turėtų būti paties vaiko, jo artimųjų priimami ir gerbiami. Taip pat labai svarbu, kad vaikams būtų sudaroma galimybė jausmus išreikšti. Jūsų sūnaus amžiaus vaikams jausmus gali būti lengviau reikšti žaidžiant žaidimus lėlemis ar kitomis žaislinėmis figūromis, piešiant piešinius ar užsiiminėjant kita vaikams malonia žaidimų veikla.

Antra, vaikas turi teisę prisiminti visus jam reikšmingus buvusios šeimos gyvenimo įvykius, situacijas. Niekas neturėtų trukdyti vaikui laisvai prisiminti ir dalintis prisiminimais, mintimis ir jausmais apie buvusiąją šeimą, nepagarbiai kalbėti apie vaiko biologinį tėvą. Na, ir svarbiausia, vaikas turi jausti, jog yra ir liks mylimas, kad turi ir turės abu tėvus, nors ir gyvenančius atskirai.

Kai mama, tėtis susižavi kitu vyru, moterimi ir jiedu apsigyvena kartu, vaikas išgyvena stiprų stresą ir jau anksčiau patirtą baimę – būti paliktam. Vaikui gali atrodyti, kad jis vis labiau praranda savo mamos dėmesį, meilę. Jam, tikėtina, reikia patvirtinimo, kad Jūsų jausmai jam nepasikeitė.Psichologė Živilė KRAUJALĖ
Liūdna, tačiau kartais nutinka taip, kad šeimoje yra išsiskiriama ne tik su savo partneriais, bet ir su vaikais. Tokiu atveju kiekvienas vaikas turi teisę žinoti, kur yra jo biologinis tėtis, mama. Kuo anksčiau vaikams yra paaiškinama apie tai, tuo tėvų-vaikų tarpusavio santykiuose atsiranda daugiau pasitikėjimo vienas kitu ir mažiau įtampos. Taip pat tam, kad vaikai pasijustų saugesni, reikėtų stengtis jiems suteikti kuo daugiau informacijos apie šeimoje vykstančius pokyčius. Būtų džiugu, jei ir Jūs savo vaiką informuotumėte apie šeimoje vykstančius svarbius įvykius, šeimos planus. Jei Jūsų sūnaus biologinis tėtis palaiko artimus santykius su vaiku, tai Jūsų vaikui būtų svarbu žinoti informaciją apie tai, kada, kaip, kokiomis aplinkybėmis jis galės bendrauti su savo biologiniu tėčiu. Tai galėtų sumažinti įtampą ir padėtų vaikui pasijausti saugiau dabartinių pokyčių akivaizdoje. Vaikams visada reikia sakyti tiesą, kurią jie galėtų suprasti ir priimti pagal savo amžiaus galimybes.

Kai vaikai supranta, kad vienas iš tėvų nebegyvens drauge su jais, kai atsiranda naujas šeimos narys, vaikams reikia nuolatinio patvirtinimo, kad jais bus rūpinamasi taip, kaip lig šiol. Kai mama, tėtis susižavi kitu vyru, moterimi ir jiedu apsigyvena kartu, vaikas išgyvena stiprų stresą ir jau anksčiau patirtą baimę – būti paliktam. Jūsų sūnui gali atrodyti, kad jis vis labiau praranda savo mamos dėmesį, meilę. Jam, tikėtina, reikia patvirtinimo, kad Jūsų jausmai jam nepasikeitė. Šiuo sunkiu vaikui laikotarpiu rodykite sūnui savo stiprią meilę:

- apkabindama sūnų ir pasakydama vaikui „aš tave myliu";

- vertindama, priimdama savo vaiką;

- drauge smagiai praleisdama su sūnumi laiką;

- pagarbiai ir draugiškai besielgdama;

- kitais būdais rodydama teigiamą dėmesį sūnui.

Taip pat pabaigoje norisi pasakyti, kad nemaža dalis vyrų ir moterų patiria frustraciją ir nusivylimą, kai nepavyksta sukurti artimų santykių su savo partnerių vaikais. Visgi derėtų prisiminti, kad artumui susiformuoti reikia laiko. Geriausia, ką šiuo metu gali pasiūlyti Jūsų draugas Jūsų sūnui, tai - pagarba vaiko jausmams, jo patyrimui ir pasitikėjimu bei saugumu grįsta draugystė. Būkite tikra, ši draugystė diena iš dienos augs ir stiprės.

Dėkoju Jums už Jūsų pastangas suprasti savo vaiką ir linkiu sėkmės ir kantrybės sprendžiant iškilusius sunkumus!

Straipsnis yra informacinės kampanijos „Iš kantrybės neišvedama. Iš kantrybės išeinama" dalis. VšĮ Psichologinės sveikatos centras drauge su TavoVaikas.lt siekia supažindinti tėvus su vaikų netinkamo elgesio priežastimis ir galimais pozityviais jų sprendimo būdais.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis