5 maisto produktai, kurie daro neigiamą poveikį vaiko nuotaikai

Tėvai intuityviai žino, koks maistas daro poveikį jų vaiko elgesiui ir nuotaikai. Žinome, kad saldainiai, pavyzdžiui, sukelia hiperaktyvumo priepuolius. Tačiau vaiko nuotaika gali pakisti ne tik dėl cukraus – užkandžiuose ir maisto produktuose, kuriuos duodame savo mažiesiems, egzistuoja ir daugiau kaltininkų.

Štai penki maisto produktai ir medžiagos, kurios vaikams gali sukelti nuotaikos ir elgesio pokyčių.

1. Karvės pieno produktai

Jeigu jūsų vaikas netoleruoja laktozės ar yra alergiškas baltymams, kurių turi pieno produktai, tuomet nuo jų gali pasikeisti jo nuotaika ir elgesys. Daug vaikų tampa dirglūs, kaprizingi ar agresyvūs. Vaikai, alergiški pieno produktams, taip pat dažniau serga peršalimo ligomis ir ausų infekcijomis. Kūdikiams nuo pieno produktų gali kilti pilvo dieglių simptomų, o jau vaikštantys mažyliai ir didesni vaikai gali tapti dirglesni.

2. Dirbtiniai dažikliai

Daug šalių yra uždraudusios dirbtinius dažiklius dėl žalingo šių medžiagų poveikio vaikams. Nustatyta, kad dirbtiniai dažikliai vaikams sukelia dėmesio stokos ir hiperaktyvumo sutrikimą (ADHD), nerimą ir galvos skausmus, be to, jie gali sukelti ir ryškių elgesio pokyčių. Kadangi dirbtiniai dažikliai paprastai aptinkami saldumynuose, tėvai dėl elgesio pokyčių dažnai kaltina cukrų. Tačiau dėmesio – dirbtinių dažiklių taip pat gali būti ir tokiuose netikėtuose produktuose kaip duona ir jogurtas.

3. Cukrus

Cukrus gali paskatinti vaiko hiperaktyvumą, o tai dažnai būna tiesioginis ženklas, kad dėl visko kaltas cukrus. Tačiau cukraus yra beveik visur, ką valgo eilinis vaikas, nebent jis maitinamas tik natūraliais produktais be jokių priedų. Įrodyta, kad cukrus daro ilgalaikę žalą vaiko sveikatai, o mityba, kurioje yra daug apdorotų ir perdirbtų produktų, yra susijusi su depresija, vėluojančia kognityvine raida ir miego problemomis.

4. Konservantai

Egzistuoja keli konservantai, kurie vaikams gali sukelti elgesio problemų. Tai yra nitratai, nitritai ir natrio benzoatas. Tačiau gali būti ir kitų. Mononatrio glutamatas yra skonio stipriklis, kuris taip pat gali sukelti nuotaikos ir elgesio pokyčių, įskaitant galvos skausmus ir hiperaktyvumą. Natrio benzoato dažnai būna sulčių produktuose, skirtuose vaikams.

5. Maisto alergenai

Įprastai maisto alergenai yra pieno produktai, riešutai, kiaušiniai, soja ir kukurūzai. Jei vaikas netoleruoja ar yra alergiškas konkrečiam produktui, pastarasis gali sukelti pastebimų sveikatos ir elgesio problemų. Tačiau neretai be alergologo pagalbos būna sudėtinga nustatyti, kuris alergenas kenkia jūsų vaikui.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis