9 senoviniai (mūsų vaikystės) žaidimai, kuriuos smagu prisiminti (1)

Šeimos laisvalaikio specialistė ir seimosgidas.lt įkūrėja Goda Leo prisimena savo vaikystės žaidimus, kuriuos siūlo tėvams išbandyti su savo mažais vaikais.

Gerai gerai, ne tokie jau jie ir seni, nors mano dukros mano kitaip. Sakoma, kad papročiai, tradicijos ir kitas paveldas geriausiai keliauja iš lūpų į lūpas, kuomet tėvai pasakoja vaikams. O ar jūs parodėte jiems, kaip žaisti „Ali baba", „Tuku-tuku" ir kitus žaidimus, kurie mums būdavo kasdieninių žaidimų dalis? Dalinuosi savo vaikystės žaidimais, o jeigu ką praleidau – labai kviečiu parašyti komentaruose, ką žaidėte jūs!

Iškart noriu pabrėžti, kad žaidimų taisyklės ir pavadinimai skirdavosi nuo miesto ar net rajono.

TUKU TUKU

Žaidimas prasideda lyg paprastos slėpynės – vienas nežiūri, kiti slepiasi. Visi susitaria, kur bus „prisitukinimo" vieta (medis ir pan.) Suskaičiavęs ieškotojas eina ieškoti, o pasislėpę gali migruoti, judėti. Jų tikslas – pribėgti prie „prisitukinimo" vietos taip, kad nepamatytų ieškantis ir pabaksnoti į ją „tuku tuku". Kitas žaidimo variantas, kad ir ieškantysis turi pribėgti ir „pritukinti" ką rado.

ALI BABA

Kiti vadina „Kalim Bamba". Vaikai pasiskirsto į dvi komandas ir sustoja išsirikiavę vieni prieš kitus. Tuomet vienos komandos vadas šaukia: Ali baba. Kitos atsako: Začem sluga? Ir vėl 1 komandos vadas: Ot petogo desiatovo, (pamini vaiko vardą, pvz. Kristina) knam siuda. Tuomet Kristina iš priešininkų komandos turi bėgti į kitą komandą ir pasistengti perbėgti į kitą pusę pro rankomis susikibusius vaikus. ARBA jeigu perbėga – tuomet toje vietoje, kur padarė skylę, pasiima dalį vaikų ir parveda į savo komandą. Jeigu ne – lieka priešininkų komandos virtinėje.

12 PAGALIUKŲ

Ant lentgalio išdėliokite 12 paprastų iki sprindžio dydžio pagaliukų. Po lenta per vidurį pakiškite akmenį ar plytą. Visi žaidžiantys susirenka aplink ją ir vienas stipriai koja suduoda per lentos galą taip, kad visi 12 pagaliukų išlakstytų į visas puses. Kol vienas renka, kiti turi pasislėpti. Surinkęs eina ieškoti. Toliau taisyklės kaip paprastų slėpynių.

GUMYTĖ

Oi, kokia klasika! Ir nepatikėsite, kai parodžiau savo dukterims, jos buvo sužavėtos! Tiesa, sunkiau tai, kad nepamenu pratimų, kuriuos reikėdavo atlikti. Šokinėjimui paieškokite 3 metrų ilgio gumytės, pradėkite nuo kulniukų (pirmukai). Kai užduotis padaroma, kelkite gumytę aukščiau – antrukai (iki kelių), trečiukai (klubai), ketvirtukai (juosmuo). O užduotis tikrai susigalvosite patys.

CHALU CHALA

Pirmiausia išrenkamas vedėjas. Jis, pasiėmęs kamuolį rankose, vaikšto aplink ratu susėdusius kitus žaidėjus ir užduoda klausimą „Vaisius iš A raidės". Meta kamuolį žaidėjui ir jeigu jis neteisingai atsako, meta kitam. Kai kas nors atspėja (pvz., atsako, kad tai abrikosas) vedėjas kamuolį meta kuo aukščiau ir bėga. Atspėjęs žaidėjas turi pagauti kamuolį ir pasakyti STOP. Tuomet vedėjas sustoja, o pagavęs kamuolį turi atspėti kiek iki jo yra žingsnių (ar pėdučių, ar kito matavimo vieneto). Eina tiek, kiek pasakė, o priėjus jo laukiantis vedėjas iš rankų turi padaryti lanką. Priėjęs žaidėjas turi mesti, jeigu pataiko – jis vedėjas. Ir vėl iš pradžių.

KAS KUR KADA

Žaidimas žaidžiamas ne lauke, bet tiks žaisti su suaugusiais. Išdalinkite visiems popierėlius ir rašiklius. Visi tuomet turi parašyti KAS. Ir užlenkia kartą ar du, kad nebesimatytų. Tuomet siunčia popierėlį žaidėjui iš kairės. Tada rašo KUR. Vėl užlenkia, siunčia toliau. Dar reikia atsakyti į klausimus KADA, SU KUO ir KĄ VEIKĖ. Tuomet popierėliai išvyniojami ir visi skaito.

KVADRATAS

Puikus žaidimas, kurį vaikai dažnai išmoksta mokykloje. Reikia suskirstyti į dvi komandas, kurių po vieną eina į užribį. Mėtant kamuolį stengiesi išmušti priešininkų narius, jeigu pataikai ir kamuolys atšoka – numuštas turi eiti į užribį. Jeigu pagauna – gali mesti jau jis.

SEKRETAI

Galvoju, iš kur mes gaudavome tų stikliukų? Dabar net nesimėto. Iškasi duobutę, į ją sudeda gražių gėlyčių, žolyčių ir tada uždengi surastu stiklu (ar permatomo plastiko gabaliuku). Po to gali truputį viršų pavalyti, kad matytųsi koliažas.

SLĖPYNĖS (SU RODYKLĖMIS)

Pasiskirstoma į dvi komandas. Viena bėga slėptis, bet su kreida ant žemės žymi rodykles kuria kryptimi. Kita komanda po sutarto laiko ieško. Rodykles reik paišyti painiai, kad būtų ko paieškoti. Taip galima ne tik patiems slėptis, bet ir daiktus, lobį slėpti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis