Medikai pataria, ką daryti įsisiurbus erkei

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC) išplatino pranešimą, kuriame informuoja, kaip elgtis, jei įsisiurbia erkė.

Įsisiurbė erkė? Vis dar dvejojate, kaip ją teisingai ištraukti? Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) specialistai primena, kad tam galima panaudoti paprasčiausią pincetą. Prieš traukiant erkę riebalų ir kitų medžiagų naudoti nereikia, nes pašaliniai dirgikliai suaktyvina erkės mitybą. Erkę svarbu pincetu suimti kuo arčiau žmogaus kūno odos ir nesukiojant staigiu judesiu traukti į viršų, įkandimo vietą dezinfekuoti. Anot medikų, organizmo savijautą ir įkandimo vietą rekomenduojama stebėti mėnesį – per šį laiką pasireiškia erkių platinamų ligų simptomai.

Ištrauktos erkės į laboratoriją vežti tyrimams neverta, jei ji ir buvo infekuota, efektyvių prevencinių priemonių galinčių padėti apsisaugoti nuo įkandimo – nėra.

ULAC duomenimis, Lietuva – šalis, kurioje sergamumas erkiniu platinamomis ligomis yra vienas didžiausių Europoje. 2017 m. sergamumas Laimo liga (LL) ir erkiniu encefalitu (EE) išlieka panašiu į praeitų metų. Sausio-gegužės mėnesiais registruota 294 LL atvejai ir 21 EE atvejai, kai 2015 m. per metus buvo registruota 283 ir 25 atitinkamai. Palyginus šį laikotarpį su 2015 m., LL sergamumo rodiklis padidėjo 5,22 proc., o EE – sumažėjo 4 atvejais.

Viena veiksmingiausių EE profilaktikos priemonė – skiepai. Skiepų nuo Laimo ligos nėra.

Vakcinaciją nuo erkinio encefalito rekomenduojama pradėti žiemą arba ankstyvą pavasarį, kol dar neprasidėjęs erkių aktyvumo laikotarpis. Žmogus tampa visiškai apsaugotas praėjus 2 savaitėms nuo antrosios vakcinos dozės suleidimo.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis