Ukmergiškė Dalia augina dvi anksčiau gimusias dukras: gyvenimas yra nesibaigianti pamoka

Savo vaikais būtina pasitikėti ir leisti jiems augti. Tuo įsitikinusi ukmergiškė Dalia. Dvi ankstukes auginanti moteris neslepia, kad jos dukros jai yra tikras įkvėpimo šaltinis. „Jos niekada nepasidavė. Todėl negaliu pasiduoti ir aš!", - sako ji.

Ar jau turite TAVO VAIKO programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir skaitykite mus dar patogiau: „iPhone“, „Android“.

Dalios pirmagimė pasaulį išvydo 2010 m. Anksčiau laiko ir mažesnė nei daugelis naujagimių. Pirmosiomis dienomis ligoninėje būta daug streso ir baimės, tačiau mama ir dukra besirūpinančių specialistų dėmesys greitai padėjo pamiršti nerimą. Po dešimties ligoninėje praleistų dienų Austėja visiškai sveika iškeliavo namo

„Mūsų šeimyninis gyvenimas kaipmat tapo geresnis. Jaučiausi turtingesnė, ypatingesnė, atsakingesnė. Buvau mama. Kupina naujų idėjų, tikslų, siekių ir jėgų visa tai įgyvendinti", - pasakoja Dalia.

Po trejų metų likimas jai skyrė dar vieną dovaną, užsimaskavusią kaip išbandymas. Būtent tais metais gimė vos 29 savaites išnešiota Vilija, tuo metu nesvėrusi net ir pusantro kilogramo. Moteris sako, kad tą dieną ji tapo ypatingos mergaitės mama.

„Jos ligos istorija yra tokio dydžio, kaip sudėjus mūsų visų šeimos narių istorijas kartu – tiek joje užfiksuota procedūrų, diagnozių, konsultacijų, o kur dar laukiamos kelios chirurginės intervencijos. Tačiau, kaip ji įprato kabintis savo mažutėmis rankutėmis į gyvenimą nuo gimimo, tai taip ir nepasiduoda", - teigia ankstukės mama.

Asmeninio albumo nuotr.

Medikai naujagimei diagnozavo negaliącerebrinį paralyžių. Dalia neslepia, kad išgirdus šią žinią planai apie vaiko ateitį subyrėjo kaip kortų namelis. Vilijos liga nepagydoma. Su ja galima tik susigyventi. Tačiau šeimos laimės toks likimo išbandymas nesunaikino.

„Ateina momentas, kai turi suprasti, jog galime būti laimingi nepriklausomai nuo gyvenimo aplinkybių. Žmogiškoji laimė slypi mintyse. Supratimas, kad niekas negali sudrumsti tavo laimės, išlaisvina. Net jeigu negali kažko daryti, vis tiek gali atrasti ir džiaugtis", - sako Dalia.

Ji įsitikinusi, kad kovoti įmanoma su bet kokia bėda, o didžiausia pergalė yra nugalėti skausmą savyje. Todėl moteris į savo jauniausiąją dukterį žiūri ne su širdgėla, o su begaliniu pasididžiavimu.

Vilija auga kaip ant mielių. Trejų metų mergaitė savo svoriu jau netgi beveik lenkia savo viduriniąją seserį Ramunę. Nors ir turi problemų su kaire koja, Vilija bėgioja netgi daugiau nei sveiki jos amžiaus vaikai. Mergaitė labai muzikali, labai lengvai atsimena jai patinkančias melodijas. Nors jai tik treji metukai, puikiai moka skaičiuoti iki dešimt ir pažįsta beveik visas abėcėlės raides.

Asmeninio albumo nuotr.

„Šiandien galiu drąsiai pasakyti, kad visos šeimos meilės ir rūpesčio dėka mes padėjom ir padėsime savo vaikui gyventi ir vystytis net ir su ribotais gebėjimais. Vilytė, kaip ir kiekvienas vaikas, turi daugybę galimybių, polinkių ir talentų. Tik juos reikia pastebėti, atrasti, skatinti ir ugdyti", - teigia ukmergiškė.

Anot jos, gyvenimas su tokiu vaiku yra nesibaigianti pamoka, kelionė po nežinomą šalį, pilna ne tik išbandymų, bet ir džiaugsmo.

„Nuo kiekvieno kalno, į kurį taip sunku užkopti, atsiveria nauji vaizdai, kurių niekas iš anksto negali nujausti. Noriu visus paraginti pasitikėti savo vaikais, padėti jiems tobulėti ir užaugti pilnavertiškomis asmenybėmis", - sako Dalia.

Norintys Lietuvos ankstukams padėti užaugti kviečiami prisidėti prie neišnešiotiems naujagimiams skirto paramos projekto „Ankstukai". Visa informacija www.ankstukai.lt.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis