Kaip tėvams suprasti, kad vaikas patiria stresą?

Pradėjus lankyti vaikų darželį ar mokyklą, šeimoje gimus kitam vaikui ar persikėlus gyventi kitur, vaikai šiuos pasikeitimus jautriai išgyvena.

Kaip tėvams suprasti, kad jų vaikas patiria stresą ir, galbūt, jam reikia specialisto – gydytojo, psichologo, neurologo pagalbos? Kviečiame susipažinti su bene dažniausiais vaikų patiriamo streso požymiais.


Regresas


Regresas – tai sugrįžę vaikystės įpročiai, kuriuos vaikas buvo tarsi „išaugęs“. Vaikas gali čiulpti pirštą, prašyti būti maitinamas šaukšteliu, nuolat reikalauti dėmesio ar netgi šlapintis lovoje. Šie simptomai paprastai dingsta savaime. Tėvams tereikia nuraminti mažylį ir skirti jam dėmesio.


Baimės


Kokios tai gali būti baimės, priklauso nuo vaiko amžiaus. Vis dėlto kartais dėl streso jos paaštrėja arba pasireiškia naujomis formomis. Jei vaikas ima bijoti dalykų, į kuriuos anksčiau reaguodavo džiaugsmingai arba neutraliai, tikėtina, kad jis patiria stresą.


Tokiais atvejais skirkite daugiau laiko piešimui ir žaidimams su vaiku. Šios veiklos suteiks vaikui galimybę išreikšti savo baimes. Jei vaikas piešia šeimą, būtinai ištyrinėkite mažylio piešinį. Gali būti, kad streso priežastis slypi šeimos santykiuose.


Agresija


Vaikų agresijos priežastys gali būti pačios įvairiausios. Viena iš galimų – tai stresas. Mažylis puola peštis, veliasi į konfliktus, mėto žaislus. Tinkamiausia būtų energiją, kurią jis eikvoja agresijai, nukreipti tinkama linkme, pavyzdžiui, skirti sportui.


Nuotaikos svyravimai


Vaiko nuotaika keičiasi labai greitai. Be to, dažniausiai pokyčiai būna neigiamo pobūdžio: gerą nuotaiką keičia agresija ir prislėgta nuotaika. Šie neigiami periodai gali tęstis net kelias savaites.


Jei įtariate, kad jūsų vaikas patyrė stresą, geriausias pagalbininkas – supratingumas. Pasistenkite atsargiai pasikalbėti su vaiku, mėginkite išsiaiškinti, kokia gi jį apėmusio nerimo priežastis, ir esant būtinybei suteikite jam paramą.


Sveikatos sutrikimai


Dėl patiriamo streso vaikui gali skaudėti galvą ar pilvą, pakilti temperatūra ar pasireikšti bėrimai.


Tokiais atvejais tėvams patartina harmonizuoti atmosferą šeimoje, pasidomėti, kokia atmosfera vyrauja mokykloje ar darželyje, ir dėti maksimalias pastangas tam, kad būtų pašalinti dirgikliai ir sumažintas vaiko patiriamas stresas.


Sutrikęs miegas


Jei vaikas ilgai negali užmigti, jį nuolat kas nors neramina, nemiga gali tapti pervargimo priežastimi. Sutrikusio miego ir naktį patiriamo nerimo atvejais rekomenduojami masažai, aromaterapija ir kvėpavimo gimnastika.


Sumažėjęs pažangumas


Vaiko atmintis prastėja, sutrinka dėmesio koncentracija, mažylis nebesidomi veiklomis, kurios anksčiau jį domino. Visa tai turi įtakos jo rezultatams mokykloje. Reguliariai domėkitės vaiko rezultatais mokykloje. Girkite už sėkmę ir nesmerkite dėl nesėkmių. Stenkitės padėti vaikui atlikti iš tikrųjų sudėtingas užduotis.


Greitai aplankantis nuovargis


Ir vėl tas pats nedėmesingumas ir užmaršumas... Tik šį kartą juos papildo dar ir greitai aplankantis nuovargis net ir po nedidelių apkrovų. Tokiais atvejais galima vaikui vieną ar dvi dienas leisti pailsėti nuo mokyklos. Tegul vaikas gerai pailsi, juk sveikata yra svarbiausia.


Nenoras bendrauti


Vaikas bijo kontakto su žmonėmis, nori būti vienas. Neverskite vaiko žaisti su kitais vaikais. Gali būti, kad šiuo metu jis yra pernelyg išsekęs emociškai, todėl nėra pasirengęs bendrauti su kitais. Duokite jam laiko pailsėti. Jei situacija kitokia, padėkite vaikui užmegzti santykius su bendraamžiais, repetuokite situacijas ir dialogus, kurie pagelbės jam bendraujant su bendraamžiais.


Įkyrūs įpročiai


Plaukų sukimas apie pirštą, kosčiojimas, drebančios rankos, netgi mikčiojimas – visa tai liudija apie vaiko patiriamą stresą.


Įveikti vaiko patiriamą stresą padės tinkama mityba ir dienos režimas. Tėvams patartina kreipti dėmesį net ir į pačius mažiausius mažylio pasiekimus, būtina vaikui suteikti galimybę ilsėtis ir energiją panaudoti tinkamai.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis