Iš kur vaikai išmoksta meistriškai manipuliuoti? Atsakymas jums gali nepatikti

„Jei suvalgysi šitą brokolių sriubą, galėsi suvalgyti saldainį", – sako mama. Vaikas sutinka. Kitą dieną pietums paruošta burokėlių sriuba. „Mama, suvalgysiu ją visą, jei po to duosi du saldainius“, – nė neraudonuodamas pareiškia mažylis.

Iš Editos laiško redakcijai:

„Mano vaikai it kokie burtininkai šokdina močiutę ir senelį. Palikome juos vasarą atostogauti, o atvažiavę nepažinome. Tai kažko prašinėja, tai zyzia, tai verkia – kad tik pasiektų savo. Mes nustebome ir išsigandome – kas nutiko? Iš kur jie, dar tokie maži, turi tiek gudrumo, taip moka apsimetinėti?“

Apsimetinėjimas, prisidengus gudrumu ir reiklumu – ne kas kita, kaip paprasčiausia manipuliacija. Vaikai pradeda taip elgtis, „užsikrėtę" nuo kažkurio suaugusio, mėgdžiodami kažką. Bet tam, kad iš tiesų užsikrėstų apsimetinėjimu, vaikui reikia bent kartą tokiu būdu pasiekti savo tikslą, išpešti asmeninės naudos.

Ar mes manipuliuojame savo vaiku?

Prisiminkite: „Šaukštą už mamytę, šaukštą už katytę...", o sėdant už stalo močiutė žadėjo, kad „valgysi, kiek norėsi". Tačiau teko suvalgyti viską. O kaip gi pažadas?

Palikdama vaiką darželyje, mama tiek visko prižada... O vakare paaiškėja, kad ji nebeprisimena, kad žadėjo ateiti penktą ir atnešti naują žaislą. Į klausimus atsako: jei reikalausi, sekmadienį neisim į teatrą. Mažas, beginklis žmogus tampa pats dėl visko kaltas.

Tėvas gąsdina, kad daugiau nebeklijuos su vaiku lėktuvų ir mašinų modelių, jei jis išsiteps drabužėlius. O senelis sako, kad kitą kartą neims į žvejybą...

Teisingai, pasakysite jūs, nes kaip kitaip priversti vaiką paklusti, jis juk turi suprasti, ko iš jo reikalaujama. Taip ir tęsiasi – melas, kad paklustų, melas vaiko kontroliavimui, melas ir amžini reikalavimai kažko, ko vaikas net nesupranta.

Atrodo, viskas taip įprasta ir nekalta. Lengvos manipuliacinės gudrybės. Bet nekaltos jos tik tol, kol vaikas girdi aiškinimus, įkalbinėjimus, mamos ir tėčio pavyzdį. Kol santykiai lygiateisiai ir draugiški. O jei vaikas jau egoistas, ir jūs jį jau apgaudinėjote, geruoju jums nesibaigs.

Viskas pasikeis, kai tik vaikas egoistas pradės kažkuo manipuliuoti, ir tos manipuliacijos bus sėkmingos. Tai yra, prieš tapdamas manipuliatoriumi, vaikas turi tapti egoistu.

Manipuliatoriumi tampama nuo perdėto, įkyraus dėmesio

Jei vaikui ilgai neleidžiama būti savarankišku, jis apsupamas per didele globa, tuomet jis ir užauga egoistu. Dideliu egoistu. Be to, pirmieji jo bandymai manipuliuoti žmonėmis atrodo mieli ir nekalti. Parkrito ir nesikelia, nenori tvarkytis, praustis už dyka, negavęs ledų ar saldainio. Labai sunku nesileisti įtraukiamiems į tokį mažylio žaidimą.

Viskas prasideda taip: „Močiute, tu gi gera, leisk dar pusvalandį pažiūrėti televizorių", „Na, dar truputį pasivaikščiosim", „Galima vakare nesivalyti dantų, o išsivalyti ryte?", „Geriau nerašykime, o pažaiskime kamuoliu!" Nesileiskite įtraukiami į šias derybas – jūs pralaimėsite.

Būkite principingi: „Aš išeinu, nes laikas pietauti" – ir ramiai išeikite. Vaikas eis paskui jus, o jei užtruks, įspėkite, kad tą laiką jūs išbrauksite iš vakarinio pasivaikščiojimo ar televizoriaus žiūrėjimui skirto laiko.

Pagrindinės sąlygos, kad vaikas neaugtų egoistu ir manipuliatoriumi

Tesėkite vaikui duotus pažadus, neleiskite savo žodžių vėjais. Nemanipuliuokite vaiku ir neleiskite, kad jis jumis manipuliuotų. Atsisakymas įsitraukti į manipuliacijas nereiškia, kad nutrauksite kontaktą su vaiku. Svarbu aiškiai apibrėžti savo veiksmus: „Pasakyk, ką reikia padaryti, ir ko tu nori?" Paaiškinkite, ar galite įvykdyti jo prašymą, ir jei ne, paaiškinkite, kodėl.

Nukreipti bendravimą į dalykines, partneriškas vėžes labai naudinga ir suaugusiam, ir vaikui. Kad suaugusiojo ir vaiko santykiai būtų pagrįsti partneryste, nenutraukite kontakto, iškovokite vaiko pasitikėjimą – būtinai tesėkite vaikui duotus pažadus. Paaiškinkite vaikui, kad partneriai tikisi atsakomosios pagalbos ir tarpusavio supratimo. Ir visų pirma būkite savo vaikui pavyzdžiu!

Toks elgesys suteikia vaikui tikėjimo savo jėgomis ir draugyste su tėvais. Vaikui nebereikia manipuliuoti suaugusiais, egoistiškai meluoti ir veidmainiauti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis