Ar reikia drausminti svetimą vaiką, kai jis netinkamai elgiasi

Joriui tik ketveri ir jis yra tikras vaikų žaidimų aikštelės siaubas. Berniukas yra pagarsėjęs smėlio formelių vagis ir žino, kaip įgyvendinti savo norus pasitelkus mažyčius kumštukus.

Berniuko motina atlaidžiai žvelgia į savo atžalą, kai jis tuo metu iš trimetės Godos atima kastuvėlį ir juo pasemtą smėlį užpila mergaitei tiesiai ant galvos. Dabar pratrūksta Godos mama, kuri iki šiol dar šiaip ne taip tvardėsi. Ji energingai griebia kaltininką, griežtai išbara jį ir sugrąžina dukrai iš jos paimtą žaislą. Dabar prilekia Jorio mama ir supykusi šaukia: „Kaip jūs drįstate liesti mano sūnų!" Taip prasideda tikras karas smėlio dėžėje.


Ar galima barti svetimą vaiką?


Nustatyti ribas savo vaikui – tai nėra taip jau lengva. Dar sudėtingiau, jeigu tai tenka padaryti svetimam vaikui. Ar galima barti svetimą vaiką? Sučiupti jį už rankos, kai jis jūsų atžalai rauna plaukus?


Vienos taisyklės šiam atvejui nėra. Vertėtų atsižvelgti į situaciją. Jeigu, pavyzdžiui, jūsų vaikas nesijaučia blogai, kai jo žaislas trumpam atsiduria kito rankose, nereikia nieko net sakyti. Vis dėlto, jeigu jūsų atžala verkia ir tarp mažųjų kyla konfliktas, pirmiausia reiktų kreiptis į asmenį, kuris yra atsakingas už tą svetimą vaiką. Paprašykite tos kitos mamos pagalbos ir pridurkite, kad tokiose situacijose niekada nesijaučiate užtikrintai. „Ką dabar mes galime padaryti?" – šis klausimas yra draugiškas kvietimas mažojo neklaužados mamai įsitraukti į situacijos sprendimą.


Smėlio dėžėje galioja džiunglių įstatymai


Vis dėlto, jeigu pastebite, kad susidūrėte su karingu įsikišimo į vaikų konfliktą priešininku, turite veikti, nes maži vaikai nesutarimų patys išspręsti dar nemoka. Smėlio dėžėje galioja džiunglių įstatymai – laimi stipresnis. Kadangi ši patirtis nei stipresniajam, nei silpnesniajam pedagogine prasme nėra labai vertinga, privalo įsikišti suaugusieji. Galima agresyvųjį vaiką, kai jis užsipuola jūsų atžalą, tvirtai suimti už rankos arba iš jo draugiškai, bet ryžtingai, paimti žaislą, kuris jam nepriklauso. Tuo pat metu reiktų paaiškinti, kad galima žaisti su svetimu žaislu, jeigu prieš tai atsiklausiama teisėto jo savininko. O savam vaikui galima pasakyti, kad gražiausia būtų žaisti kartu ir dalintis žaislais.


Mažieji vaikų gimtadienių chuliganai


Kita situacija, kai tėvai susiduria su kitų vaikų nepageidaujamu elgesiu, yra klasikinis vaikų gimtadienis. Kad per tokią šventę siaučiama ir triukšmaujama, tai aišku. Tačiau dažniausiai gimtadieniuose neapsieinama ir be mažojo chuligano, kuris norėtų būti visų dėmesio centre, kuris nemoka pralaimėti ir norėtų viską nusiaubti, ką kiti vaikai tuo metu stato ar konstruoja. Taip pat dar dažniausiai atsiranda ir šventės klounas, kuris iš didelio susijaudinimo pradeda elgtis kaip beprotis, kad tik kitiems paliktų įspūdį, dėl ko bet kokie žaidimai tampa neįmanomi.


Abiem atvejais mandagios instrukcijos ir viltingi raginimai neduoda jokios naudos. Čia padės tik vienas vienintelis dalykas – pertrauka. Sučiupkite padaužą, nusiveskite jį į kitą kambarį ir ten kartu su juo praleiskite kelias minutes. Paaiškinkite jam, kad tai nėra bausmė, tiesiog jam reikia šiek tiek laiko nusiraminimui, o vėliau jis vėl galės su visais kartu žaisti.


Ne visur viskas leidžiama


Labai svarbu, kad tėvai bendraudami su svetimais vaikais pasikliautų savimi. Nebūsite per griežti ar nervingi, jeigu sudrausminsite į svečius atėjusį vaiką, kuris su purvinais batais laksto per kilimą ar net minkštus baldus. O jeigu tas vaikas pradeda aiškinti, kad jo namuose tai leidžiama, turite ramiai jam paaiškinti, kad jūsiškiuose namuose taip niekas nedaro. Vaikai jau nuo ketverių metrų ar dar anksčiau supranta, kad skirtingose šeimose galioja skirtingos taisyklės, ir gali puikiai su šia tvarka susitaikyti.


Tėvų pilietinės drąsos prireikia ir tada, kai jie tampa liudininkais, kaip kiti vaikai ar paaugliai priekabiauja prie silpnesnio vaiko ar jam grasina, net jeigu tame nedalyvauja jūsų atžala. Vaikai ir paaugliai turi suprasti, kad suaugusieji tokių dalykų nepraleis pro akis ir nepraeis pro šalį. Nieko baisaus, net jeigu kartais įsikišite be reikalo, vien todėl, kad neteisingai supratote situaciją.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis