Kodėl skaitymas toks svarbus jūsų vaikui?

Atrodo, kad apie skaitymo naudą jau viskas pasakyta ir visiems žinoma. Tačiau leidyklos „Nieko rimto" atstovai sako neretai dar susiduriantys su požiūriu, kad skaitymas tėra laisvalaikio užsiėmimas savo malonumui.

Suaugusiesiems neretai taip ir būna, tačiau vaikystėje tai kur kas svarbesnė veikla. Tad dar kartą apie tai, kuo svarbus skaitymas mūsų mažiesiems.

Skaitymas šeimoje

Daugeliui šeimų skaitymas vaikams nuo mažų dienų – kasdienybė. Pirmiausia tėvai vaikams skaito prie vaikiško vežimėlio prisegamas mažas knygeles, vėliau – paveikslėlių knygeles, pasakas, istorijas, o galiausiai vaikai patys atranda skaitymo džiaugsmą. Tačiau ką bendro turi kasdienis skaitymas su vaikų lavinimu? Daugybė šeimų skaito vaikams knygas, taip lavindami vaikų gebėjimus ir žinias, kuriuos vėliau jie panaudoja mokykloje bei darbe.

Skaitymas skatina kalbos vystymąsi

Skaitymas šeimoje vaikams padeda lavinti pagrindinius svarbiausius gebėjimus. Gebėjimus, kurie atveria kalbėjimo ir rašymo galimybes.

Paveikslėlių stebėjimas kartu su tėvais nuo pat ankstyvo amžiaus skatina vaiko kalbos vystymąsi. Mokomasi pažinti naujas raides, žodžius, sakinio struktūras ir gražiai išsireikšti. Šie gebėjimai gali būti reikalingi kiekvienoje mokyklos pamokoje, bet labiausiai – lietuvių kalbos pamokose. Tai taip pat labai naudinga mokantis užsienio kalbų. Kuo pozityviau vaikai mokosi gimtąją kalbą, tuo labiau susidraugauja su kitomis kalbomis.

Plečiant žodyną, labai svarbu mąstyti apie pačią kalbą, susipažinti su raidėmis, jas užrašyti. Taip vaikai susipažįsta su rimais, skiemenimis, garsais.

Skaitymas lavina estetinį suvokimą

Kartu su tėveliais vartant paveikslėlių knygeles ir aptariant spalvas, figūras, skatinamas vaiko estetinis suvokimas. Jis mokosi įsižiūrėti ir tiksliai apibūdinti daiktus. Ne tik rašant rašinėlius lietuvių kalbos pamokoje, bet ir kuriant ar skaitant eilėraščius reikalingi kalbiniai estetiniai gebėjimai.

Taip pat dailės pamokoje tai padeda įdėmiai apžiūrėti paveikslėlius, vaizdingai juos aprašyti, o vėliau – nupiešti pačiam.

Skaitymas pažadina kūrybiškumą

Jei jūsų vaikai išgalvoja įvairiausias istorijas arba kitose istorijose atranda savo mėgstamiausius personažus, vadinasi, jie lavina savo kūrybiškumą. Šią techniką galite lavinti palikdami tekstuose tuščias vietas. Perskaitykite vaikams istoriją ir apgalvokite, kurioje vietoje galėtumėte nutraukti skaitymą tam, kad vaikai galėtų patys sugalvoti istorijos pabaigą. Galite paprašyti vaikų nupiešti istorijos tęsinį. Galiausiai palyginkite vaikų sugalvotas istorijas su tikrąja istorijos pabaiga.

Skaitymas lavina bendrystę

Anksčiau pateikti gebėjimai, žinios ir įgūdžiai yra neabejotinai svarbūs mokykliniame vaiko amžiuje. Ypač svarbu, kad jūsų vaikas suprastų, jog skaitymas yra neatskiras, tačiau bendras užsiėmimas. Skaitymas kartu taip pat ir vėlesniame amžiuje neturėtų dingti iš jūsų kasdienybės. Vyresni vaikai labiau mėgsta skaityti vieni, tačiau jie labai džiaugtųsi, jei galėtų padiskutuoti, ypač jei tėvai yra skaitę tą pačią knygą. Pasinaudokite galimybe pasikalbėti su savo atžalomis apie perskaitytas knygas. Pasidomėkite, kokios knygos patinka jūsų vaikui ir pradėkite dalintis skaitymo patirtimi.

Žinoma, tėvai turėtų žinoti geriausiai, kokia skatinimo forma naudingiausia jų vaikui. Reikia atsiminti, kad skaitymas reikalauja nemažai pastangų ir pagalbos. Diena po dienos ir be jokios prievartos.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis