Kokių klaidų nedaryti, kai pakyla kūno temperatūra

Pakilus kūno temperatūrai, tėvai skuba ją mažinti, nes galvoja, kad taip bus geriau jų vaikui. Tačiau tai viena iš dažniausiai pasitaikančių klaidų.

Kada pakyla temperatūra?

Temperatūrą dažniausiai sukelia virusai, bakterijos, alerginės kilmės uždegiminiai procesai, kraujo išsiliejimas į audinius (po operacijos, traumos, lūžus kaulams), centrinės nervų sistemos ligos. Tačiau pakilus temperatūrai vaikučio imuninė sistema dirba daug efektyviau, o ligos sukėlėjai sunkiai pakenčia tokį karštą klimatą ir žūva. Vadinasi, neverta skubėti mažinti karščio, vos jam pakilus. Dažnai pakilusi temperatūra yra paprasčiausio peršalimo požymis. Temperatūra pakyla, kai mažyliui prasideda ausų, plaučių ar šlapimo pūslės uždegimas. Egzistuoja ir daugybė virusinės kilmės ligų (neretai net nežinia, kaip jie vadinasi), dėl kurių temperatūra pašoka net iki 39 laipsnių. Tačiau po kelių dienų ji pamažėja ir vaikutį išberia. Kai pasireiškia panašūs požymiai, daugelis gydytojų linkę palaukti tris dienas ir tik paskui skirti rimtesnius tyrimus. Jei tyrimai nerodo ausų, gerklytės ar plaučių ligų, tuomet daromi išsamesni kraujo, šlapimo ar net rentgeno tyrimai.

„Šuoliuojanti" temperatūra

Vaikų kūno temperatūra nebūna visada vienoda. Jei mažylis sveikas, jo temperatūra gali keistis nuo 36,6 iki 37 laipsnių. Tačiau kai kuriems labai judriems vaikučiams po audringų švenčių, aktyvių žaidimų kieme vasarą ji gali pakilti ir iki 38 laipsnių. Termometro stulpelis gali šoktelėti į viršų vaikui susijaudinus, per karštai jį prirengus, sočiai pamaitinus, kai jis ilgai pabūna saulėje ar pernelyg šiltoje patalpoje.

Todėl vaiką nuraminkite, jei jis perkaitęs, perrenkite, duokite atsigerti drungno vandens ir po kurio laiko vėl pamatuokite temperatūrą. Nesvarbu, dėl ko ji pakilo, bet 37,5 ir daugiau laipsnių jau nėra gerai. Ją reikia stebėti, dar geriau užsirašyti.

Kaip matuoti temperatūrą?

Temperatūrą geriausia matuoti visada tuo pačiu termometru - ryte vos prabudus ir vakare apie 18 ar 19 val. Jei vaikas serga, dar dažniau - tris, keturis kartus per dieną tomis pačiomis valandomis. Užsirašykite dienas, valandas ir termometro parodymus. Kintanti temperatūra pagelbės gydytojui nustatant tikslią vaiko ligos priežastį.

Vyresniam vaikučiui temperatūrą matuokite pažastyje. Kūdikiams mamos matuoja karštį įkišusios termometro galiuką į užpakaliuką ar burnytę. Bet tai labai pavojingas būdas, mat mažylis gali netikėtai suspurdėti, įtempti raumenukus. Todėl mažyliams temperatūrą matuokite kirkšnyje.

Ne tik svarbu, kiek pakilo temperatūra, bet dar ir tai, kiek ji laikosi. Jei temperatūra pakilo staiga, tarkim, po audringo gimtadienio, jos negalima laikyti ligos požymiu. Tačiau jei temperatūra tris keturis vakarus iš eilės pakyla daugiau nei 38 laipsnius, tai reiškia, kad vaikučio organizmas reaguoja į pavojaus signalus. Geriau negydykite patys, o skubiai kvieskite gydytoją.

Vida Press

Kūdikiai kenčia dažniau

Kūdikiams ir mažiems vaikams aukšta temperatūra padidėja kur kas dažniau nei vyresniems. Taip yra todėl, kad mažylių termoreguliacija dar nėra sklandi. Antra vertus, jie kur kas dažniau serga, lengviau užsikrečia infekcinėmis ligomis. Kai kurie ligų sukėlėjai vyresnio amžiaus vaikų imuninei sistemai jau nepavojingi, o kūdikių apsaugos reakcijoms jie yra visai nepažįstami. Taigi dažnai pakylanti temperatūra reiškia, kad imuninė sistema energingai „treniruojasi“. Gerai, kad mažiukai gana nesunkiai pakelia tokius karščiavimo „šuolius". Netgi 39 laipsnių temperatūrą dauguma jų pakelia nesunkiai.

Ar pavojinga aukšta temperatūra?

Šiaip tai rodo gerą organizmo reakciją į ligos keliamą pavojų. Tačiau jei termometro stulpelis siekia daugiau kaip 39 - 40 laipsnių, tai jau pavojinga - vaiką gali ištikti traukuliai. Tuomet gali būti pažeistos galvos smegenys. Tačiau tokių kraštutinumų dažniausiai išvengiama jau vien dėl to, kad beveik visais atvejais organizmas susitvarko. Be to, labai sunku nustatyti, kada temperatūra vaikui yra aukšta. Vienas mažiukas bus judrus nors termometro stulpelis sieks 39 laipsnius, o kitas gulės lyg lapas net ir esant 37,5 laipsnio. Jei vaiko kakta karšta, bet jis aktyvus ir žvalus, gerai miega, geriau išvis nieko nedaryti. Jei mažutis jaučiasi blogai, jam silpna, per miegus muistosi, reikėtų temperatūrą mažinti. Vaistų rekomenduojama duoti, kai temperatūra pakyla 38,5 ir daugiau.

Kokius vaistus rinktis

Apskritai su temperatūrą mažinančiais vaistais reikia elgtis labai atsargiai. Viena vertus, temperatūra padeda įveikti ligą, antra vertus, nėra tokių, kurie neturėtų šalutinio poveikio. Net gydytojų rekomenduotinas žvakutes galima naudoti ne dažniau kaip vieną per šešias valandas, aišku, atsižvelgiant į vaiko amžių. O svarbiausia - nesavivaliauti ir griežtai laikytis gydytojų nurodymų.

Kiti būdai

Pakilus temperatūrai vaikams reikia duoti kuo daugiau gerti, migdyti lengvais medvilniniais marškinėliais, per šiltai neapkloti, dieną neprirengti, dažnai vėdinti patalpas, kuriose yra ligonis. Ypač gerai drungno vandens įtrynimai. Išrengę vaikutį, įtrinkite visą kūnelį ir leiskite kelias minutes pagulėti nuogam.

Kada kviesti gydytoją?

~ Jei vaikutis mažesnis nei šešių mėnesių, pakilus temperatūrai iškart kvieskite gydytoją;

~ Jei temperatūra sergančiam vaikučiui nekrinta jau trečią dieną;

~ Temperatūra sparčiai kyla ir pasiekia 39 laipsnius ir daugiau;

~ Vaikas kenčia, jam bloga, skundžiasi galvos skausmais, skausmu pilve ar gerklytėje.

~ Jei temperatūra pakyla ir vaiką išberia.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis