7 būdai išlepinti vaiką taip, kad su juo nesusišnekės niekas

Kiek yra tėvų, tiek yra nuomonių apie vaikų auklėjimą. Vieni mano, kad su vaikais reikia elgtis kuo griežčiau, kiti - kad juos reikia lepinti. Bet kaip neperlenkti lazdos? Aptarkime pagrindines tėvų, kurie linkę lepinti savo vaikus, klaidas.

Vaikas - Visatos centras

Jei mažylio norai bus visada tenkinami visų pirma, nieko nepaisant, vaikas manys, kad visas pasaulis sukasi aplink jį. Todėl jis užaugs nesuvokdamas, kad aplink jį esantys žmonės taip pat gali kažko norėti, turėti kažkokių poreikių. Vaikas turi mokėti ne tik imti, bet ir duoti, kitaip ir jam, ir jį supantiems žmonėms gyvenime bus sunku.

Netinkamo vaiko elgesio akcentavimas

Gali atrodyti labai keista, bet laiko, kuris skiriamas vaikui pagirti, ir laiko, skiriamo jį išbarti, vertė vaikui yra vienoda. Jam svarbiausia - tėvų dėmesys. Dažnai būna, kad tėvai pastebi tik netinkamą savo atžalos elgesį ir stengiasi jį kaip reikiant sudrausminti, tačiau pamiršta paskatinti mažylį, kai šis elgiasi nepriekaištingai. Dažnai tėtis ir mama mano, kad tinkamas elgesys yra norma, bet vaikas šiuo klausimu turi savo nuomonę. Užtat vaikams ir tenka rodyti kaprizus - kad bent taip sulauktų tėvų dėmesio.

Nėra griežtų taisyklių

Turimi omenyje atvejai, kai elgesio taisyklės šeimoje nėra griežtai apibrėžtos, o tarsi išplaukusios. Pavyzdžiui, tėvai neleidžia vaikui kažko daryti, sako „negalima", bet vėliau vėl leidžia. Arba kažką leidžia ir neleidžia pagal nuotaiką. Kai nėra griežtų taisyklių, vaikas ima manyti, kad tėvai - nelabai svarbūs ir rimti žmonės.

Neugdomas atsakingumas

Mokyti vaiką atsakyti už savo veiksmus reikia nuo ankstyvos vaikystės, o ne, pavyzdžiui, nuo 14 metų. Kitaip vaikas, o po to ir suaugęs žmogus dėl savo problemų kaltins visus aplink, tik ne save. Kiekvienam vaikui derėtų žinoti, kad tik pats žmogus yra atsakingas už visa tai, kas jo gyvenime vyksta.

Per daug dovanų

Niekada neuždavėte sau klausimo - kokia proga dovanojate vaikui eilinę dovaną? Pirkdami mažyliui naują mašinytę tik todėl, kad jam nusibodo sena, elgiatės ne visai tinkamai. Taip pat nederėtų pirkti dovanų siekiant išpirkti savo kaltę, antraip galite užauginti tikrą manipuliatorių.

Šokama pagal vaiko dūdelę

Labai dažnas vaizdas: mama kažko neleidžia vaikui, šis ilgai kaulija, o tada sukelia isteriją, ir įvyksta stebuklas - mama vis dėlto nusileidžia. Nepamirškite, kad tokiu būdu skatinate netinkamą atžalos elgesį. Mažylis supras, kad gali gauti viską, ko tik užsigeis, jei tik ims rodyti kaprizus. Suaugęs toks vaikas labai sunkiai atsikratys šio blogo įpročio, jei apskritai manys, kad jis blogas.

Netinkamas pavyzdys

Ir pats patikimiausias būdas išlepinti vaiką - kasdien jam rodyti blogą pavyzdį. Jei tėvai patys elgiasi kaip išlepinti vaikai, jų vaikai elgsis taip pat, nes jie linkę tikėti tuo, ką mato, o ne tuo, ką girdi.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis