Kaip paruošti vaiką brolio ar sesės gimimui

Pirmais metais galite pagalvoti: „Pabandykime dar kartą." Su kito vaiko žavesiu kyla naujų klausimų. Kaip žindysite naujagimį, jei pirmasis laipios per jus? Kaip galėsite prižiūrėti juos tuo pačiu metu? Kaip pavyks nešiotis visus tuos kūdikių daiktus? O kas bus, jei mažylis pradės verkti ir pažadins vyresnį vaikutį? Juk jis ką tik ėmė gerai miegoti. Ir ką pirmasis galvos apie kitą vaiką?

Štai keletas būdų, kad vyresnėlis lengviau priimtų antrą, trečią ar ketvirtą vaiką.

Iki gimdymo

Nuolat priminkite, kad laukiate kūdikio. Dar vieno šeimos nario atsiradimas mažam ar metų sulaukusiam vaikučiui yra abstraktus teiginys, tad reikia nuolat apie tai kalbėti. Kai jūsų pilvuką ims pastebėti kiti, paaiškinkite štai kaip: „Mamytės pilvuke yra kūdikis" arba „Tu būsi puiki vyresnioji sesutė."

Vaizdas vertesnis už tūkstantį žodžių. Rodykite vyresnėliui kūdikystės nuotraukas ir kalbėkite apie tai, kad dabar jis jau didelis berniukas.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Kaip nustatyti vaiko lytį, kai to dar niekas nežino
Kaip prižiūrėti berniuko lytinius organus, kad jis užaugtų sveiku vyru

Leiskite vaikui pačiupinėti jūsų pilvuką. Tuo pat metu vis šnekėkite, kad jis bus didysis brolis ir naujagimis nepaprastai džiaugsis, turėdamas tokį užtarėją.

Ruoškitės drauge su vaiku. Jei atrodo susidomėjęs, dalykitės su juo pasiruošimo rūpesčiais. Leiskite padėti papuošti kūdikio kambarį. Ištraukite senus žaislus, kuriuos jis norėtų padovanoti naujagimiui. Nenustebkite, jei vaikas ims savintis daiktus, kuriais jau keletą mėnesių nesidomėjo.

Ligoninėje

Vaikas labiausiai ilgisi jūsų. Jei vyresnėlis lankys jus (ir naujagimį) ligoninėje, tegul mažylis pabūna kūdikių kambaryje. Net labiausiai susižavėjęs vaikas vis viena ilgisi mamos, ir jei įėjęs pamatys, kaip laikote naujagimį, pamanys, kad šis pakeitė jį. Jei tėtis ar slaugė įneš kūdikį į palatą, naujagimis bus suvokiamas kaip dovana visai šeimai.

Vis kartokite, kad vaikas yra nuostabus didysis broliukas. Vos tik naujagimį įneš į palatą, pradėkite kalbėti: „Tu esi toks geras didysis brolis", „Tu toks švelnus" ir „Tavo sesutė labai laiminga, turėdama tokį brolį." Nenustebkite, jei vaikas išmėgins ribas, žiūrėdamas, kiek jūsų dėmesio gali gauti.

Įprasčiausias elgesys - naujagimio mušimas. Vaikas nenori rimtai sužaloti kūdikio, jis tiesiog siekia pamatyti, kada atkreipsite į jį dėmesį. Tarkim, jis sėdės šalia naujagimio ir švelniai jį tapšnos, tada pasisuks, pažiūrės į jus ir elgesys taps vis šiurkštesnis, kol pagaliau trinktels mažyliui. Jei nuo pradžių skirsite vyresnėliui daug dėmesio, jam nereikės bjauriai elgtis, kad sulauktų meilės.

Kartokite, kad vaikas yra nuostabus didysis broliukas.
Vida Press

Palatoje išdėliokite keletą pažįstamų daiktų. Šalia naujagimio lovytėje padėkite porą vyresnėlio nuotraukų. Be to, naujo šeimos nario vardu įteikite jam dovanėlę ir leiskite išsirinkti daiktą, kurį jis norėtų padovanoti jaunesniam broliukui ar sesutei. Šitoks veiksmas skatina dalijimąsi.

Skirkite daugiau dėmesio. Tegu visi jūsų lankytojai ligoninėje ir namuose eina tiesiai prie vyresnėlio, pasilenkia ir pasisveikina, prieš skirdami dėmesio naujagimiui, kuriam dar nerūpi, kad jo nepaisoma, bet, patikėkite manimi, tai labai svarbu vyresnėliui. Įsivaizduokite, kad anksčiau visi įeidavo į kambarį ir puldavo jus myluoti, o dabar jie praeina kaip pro tuščią vietą ir visą dėmesį skiria kitam žmogui. Koks siaubingas jausmas!

Namuose

Skirkite laiko tik judviem. Jei mama vyresnėliui visada skaitydavo pasaką, tegul taip būna ir toliau. Jei tėtis vesdavosi jį į parką, tegu tai daro ir gimus antram vaikučiui. Stenkitės laikytis senos dienotvarkės, kad vaikas sulauktų kuo daugiau jūsų dėmesio. Gali atrodyti, kad vyresnėliui skiriama daugiau dėmesio nei anksčiau, o naujagimio nepaisoma. Žinoma, jūs, kaip šeima, privalote būti drauge, bet svarbu, kad vyresnėlis jaustųsi kuo svarbesnis. Esu matęs, kad didieji vaikai iš pradžių labai žavisi naujagimiu, o po poros dienų klausia tėvų: „Ar dabar kūdikis jau važiuos namo?" Kai tėvai paaiškina, kad tai jo namai, duktė atšauna: „Ne, dabar kūdikis važiuos į kitus namus", tarsi jis būtų nauja, bet jau pabodusi lėlė.

Visiems patinka dovanos. Namuose turėkite mažų dovanėlių vyresnėliui. Kiekvienas lankytojas atneša po dovaną naujagimiui, o didįjį dažnai pamiršta.

Jei nuo pradžių skirsite vyresnėliui daug dėmesio, jam nereikės bjauriai elgtis, kad sulauktų meilės.
Vida Press

Skirkite vyresnėliui darbų ir leiskite jaustis atsakingam. Visa, ką darote su naujagimiu (maitinate, keičiate vystyklus, paimate ant rankų, kai jis verkia), yra dėmesio atėmimas iš vyresnėlio. Štai kodėl daugelis jų vėl nori gerti iš buteliuko, mūvėti vystyklus ar miegoti vaikiškoje lovytėje - jie jaučia, kad tai geras būdas sulaukti jūsų dėmesio. Kai žindote, nenustebkite, jei pirmagimis norės užsikarti jums ant kelių, tad skirkite jam darbą. Pasakykite: „Žinai, išties pagelbėtum mamytei, jei padėtum ranką man ant kelio" arba „Branguti, ar galėtum atnešti vystyklą savo broliukui?" Tačiau gali būti atvejų, kai tiesiog turėsite pasakyti: „Mamytė dabar užsiėmusi, pažaisiu su tavimi vėliau", kad ir kaip įtūžtų vyresnėlis.

Sulyginkite galimybes. Mano mėgstamiausias būdas suvienodinti dėmesį yra vyresnio vaiko akivaizdoje papeikti naujagimį. Tarkim, jei žaidžiate ir kūdikis verkia, garsiai pasakykite: „Dabar žaidžiu su tavo sesute, būsiu po akimirkos." Pamatysite, kaip vyresnėlė nusišypso tarsi sakydama: „Aš esu svarbesnė." Visiems tai yra naujas pereinamas laikotarpis, ilgainiui viskas stos į savo vietas.

Ištrauka iš knygos „Valgo, miega ir kakoja" (leidykla „Alma littera")

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis