Kas lemia vaiko protą - genai ar auklėjimas

Į klausimą, ar protiniai gabumai paveldimi, ar įgyjami, sunku atsakyti. Kartu gyvenantys žmonės (tėvai, vaikai, broliai, seserys) turi panašių protinių gabumų, tad nelengva apibrėžti, ar svarbiausia - genai, ar aplinka.


Parsisiųskite programėles telefonams štai čia: „iPhone“, Kokia gėlė tinka pagal gimimo datą: kinų gėlių horoskopas
15 dar negirdėtų dalykų apie nėštumą ir gimdymą

Floridos (JAV) universiteto kriminologijos profesorius Kevinas Beaveris tyrė jaunus žmones (taip pat ir tuos, kurie buvo įvaikinti) ir išsiaiškino, kad intelekto koeficientas nėra auklėjimo ar bendravimo rezultatas.

„Ankstesni tyrimai, rodę, kad tėvų auklėjimas turi įtakos protiniams gabumams, veikiausiai nėra teisingi, nes nebuvo atsižvelgta į genetinį paveldimumą", - teigė K. Beaveris.

„Ankstesnių tyrimų rezultatai rodė, kad vaikų auklėjimas turi įtakos protiniams gabumams, tačiau realybėje išmintingesni tėvai tuo užsiima (skiria daugiau dėmesio vaikų auklėjimui), o tai slepia genetinį perdavimą jų vaikams", - aiškino jis.

Ar tai reiškia, kad tėvų atstūmimas ar traumos realiai neturėjo padarinių vaikams? „Mano atsakymas - ne, tačiau tai, kaip auklėjate vaiką, neturės juntamo poveikio jų intelekto koeficientui, jei jūsų santykiai normalūs", - sakė K. Beaveris.

Ką gi, jei protingesnių vaikų nepadarysime, gal galime sužadinti jiems smalsumą?

Smalsumas, noras domėtis - charakterio stiprumas, susijęs su visuotine gerove. Smalsūs, noriai besimokantys žmonės įprastai yra laimingesni ir optimistiškesni už tuos, kuriems neįdomu mokytis. Be to, smalsiems žmonėms geriau sekasi akademiniai mokslai, jiems įdomu ieškotis darbo. Keli patarimai, kaip žadinti vaikų smalsumą:

- Demonstruokite norą mokytis - skaitykite, ieškokite atsakymų, atradinėkite. Vaikas jus stebės ir iš jūsų mokysis.

- Gyvenkite pagal moto „išbandome naujus dalykus". Naujas patiekalas, nauja sporto rūšis, nauja vieta atostogoms, naujas būdas tvarkyti namus parodys jūsų vaikui, kad norite išbandyti naujus dalykus.

- Išmokykite vaiką rasti atsakymus. Kai vaikas užduoda klausimą, užuot atsakę, paskatinkite jį patį rasti atsakymą, pasinaudoti internetu ar kokiu kitu šaltiniu.

- Užduokite klausimus. Jei vaiką kažkas domina, išsiaiškinkite kodėl. Inicijuokite diskusiją, išsiaiškinkite, ką jis jau žino. Jei vaikas ką nors pasako, paklauskite kodėl, pradėkite pokalbį. Jūsų paties smalsumas gali būti puikus pavyzdys vaikui.

- Norėkite kalbėtis. Dažnai lengviau pasakyti „vėliau, dabar neturiu laiko". Tokie atsakymai nuslopins entuziazmą, vaiko susidomėjimą.

- Eikite į biblioteką, nupirkite knygų, sudarykite galimybę naudotis interneto teikiamomis galimybėmis mokytis.

- Neskatinkite vaiko mokymosi dovanomis. Tyrimai rodo - jei gauname paskatinimą už atliktą užduotį, mums labiau rūpi paskatinimas, o ne pats procesas. Tiesiog skatinkite smalsumą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis