Kodėl mažam vaikui yra svarbiau žaisti, o ne mokytis skaityti

Visi kalba apie vaikų ugdymą. Vis dėlto už muzikinį lavinimą ir piešimo kursus kur kas svarbesnis laikas, skirtas žaidimams. Tai gali būti stalo žaidimai arba žaidimas su lėlėmis ar mašinomis - ši veikla ne tik ruošia gyvenimui, bet ir suteikia didelį džiaugsmą.

Žaidimai stiprina šeimą ir bendravimą


Vaikams reikia artumo, todėl jie labai džiaugiasi, kai jų tėvai atranda laiko su jais pažaisti. Amerikiečiai turi posakį „Šeima, kuri žaidžia kartu, lieka drauge". Kitaip tariant, žaidimai stiprina šeimos sanglaudą. Žaidžiant daug diskutuojama ir deramasi. Konstruktyvu kartais keisti taisykles, nes tai reikalauja kalbėjimosi tarpusavyje, kai visi kartu bando rasti bendrą sprendimą. Tai skatina bendravimą.


Su tėvu sukaltas nedidelis medinis namelis, keramikos kursuose pasigamintas ir išpieštas dubenėlis ar eksperimentų metu padaryti atradimai - taip vaikai žaismingi mokosi gamtos dėsnių ir susipažįsta su juos supančia aplinka. Žaidimai stimuliuoja pojūčius ir skatina loginį mąstymą.


Žaidimas padeda pamatyti pasaulį kitu kampu


Vaikams patinka žaisti žaidimus, kai jie atlieka kieno nors vaidmenį. Mažieji dažnai žaidžia šeimą. Mergaitės elgiasi taip, lyg būtų mamos: lėles prausia, tepa kremu ir guldo į lovą. Žaislinėje virtuvėlėje paruošia skanią vakarienę visai šeimai. Berniukai mėgdžioja savo tėvus ir pasiėmę atsuktuvą bando išardyti virtuvės kėdes. Taip vaikai įsisąmonina, kad buvimas mama skiriasi nuo buvimo tėčiu.


Kai vaikai paauga, jie imasi vaidmenų, kurie nėra kilę iš jų artimiausios aplinkos. Žaisdami jie užkariauja svetimas galaktikas, gydo gyvūnus ar dalyvauja mokyklos teatro projektuose.


Žaidimai yra tarsi generalinė gyvenimo repeticija. Be jokios rizikos ir aplinkinių lūkesčių vaikai turi galimybę išbandyti įvairius vaidmenis ir situacijas bei praplėsti savo patirties bagažą. Kartais jie stovi „geriečių", o kartais „blogiečių" pusėje. Kartais būna galingi, o kartais - bejėgiai.


Atlikdami skirtingus vaidmenis vaikai geriau pažįsta save, taip pat išmoksta pažvelgti į pasaulį kitu kampu. Be to, vaidmenų žaidimai padeda vaikams susidoroti su sunkumais, pavyzdžiui, kilus konfliktui mokykloje.


Žaidimai skatina ištvermę ir atkaklumą


Jūsų vaikas pralaimėjo žaisdamas „Monopolį" ir pasipylė ašaros arba visas žaidimo figūrėles įnirtingai vienu mostu nušlavė nuo stalo? Neverta nerimauti, nes kiekvienas vaikas nors kartą taip reagavo į patirtą nesėkmę. Tėvai turi rodyti pavyzdį, kaip reikia tinkamai elgtis pralaimėjus, tada bėgant laikui į pralaimėjimą adekvačiai reaguoti išmoks ir vaikai.


Kalba eina ne apie tai, kad vaikai turi išmokti besąlygiškai pralaimėti. Jie turi suprasti, kad net ir sunkiausiose situacijose galima rasti išeitį. Taip žaidimai ugdo ištvermę ir atkaklumą.


Žaidimai suteikia pasitikėjimo ir džiaugsmo


Jau nuo mažų dienų vaikai žaisdami mokosi. Būdamas vos kelių mėnesių vaikas ima siekti jį sudominusių daiktų. Pavyzdžiui, jis tiesia rankutę prie virvelės, patraukia ją link savęs ir tada pasigirsta muzika. Suprantama, tai suteikia vaikui džiaugsmo, todėl jis ir kitą kartą sieks tos pačios virvelės. Taip tobulėja jo koordinacija ir smulkiosios motorikos įgūdžiai. Taip pat jis pastebi: „Aha, aš kažką galiu". Šis suvokimas suteikia jam pasitikėjimo savimi bei džiaugsmo.

Žinoma, tai galioja ne vien mažiems, bet ir vyresnio amžiaus vaikams. Žaisdami mokomuosius žaidimus mokiniai įgauna naujų žinių, o eksperimentiniai rinkiniai atveria iki tol nežinotus tarpusavio ryšius.


Kai draugų ar šeimos rate žaidžiami stalo žaidimai, dažniausiai daug juokiamasi. Supratimas, kad visa šeima veikia kažką kartu ir vaikas tame dalyvauja, suteikia jam pasitikėjimo.


Ar žaidimai automatiškai reiškia mokymąsi?


Nereikia žodžio „mokymasis" suprasti klaidingai! Tai nereiškia, kad tėvai turi supirkti vaikams visus įmanomus mokomuosius žaidimus, kad jie pasirengtų mokyklai. Tikras žaidimas visada eina iš vaiko vidaus ir visų pirma suteikia didelį malonumą. Ir tik kaip tarp kitko vaikai tuo pačiu išmoksta daug naudingų dalykų, kurie jiems vėliau pravers gyvenime.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis