Etiketo ABC: šių 5 taisyklių vaikus mokykite kuo anksčiau

Visi norime, kad mūsų vaikas būtų gerai išauklėtas. Čia pateiksime penkias gero elgesio taisykles, kurių mokyti vaikus galima pradėti labai anksti.

Žiauri tiesa - vaikai mokosi pamėgdžiodami savo tėvus. Jei norite, kad vaikai gražiai elgtųsi, jie tai turi nuolat matyti. Būtent šių gražaus elgesio taisyklių jus mokė tėvai, kai jūs buvote vaikas.

Tad išmokykite savo vaikus šių taisyklių:


„Prašau" ir „Ačiū"


Nustebsite, kaip retai šiomis dienomis šiuos žodžius mes girdime mandagiuose pokalbiuose. Vaikai tiesiog nežino etiketo taisyklių. Kai kas nors jums duoda kažką, būtina pasakyti „ačiū". Tai išreiškia pagarbą ir dėkingumą. Kai prašote ko nors, užbaikite savo sakinį arba klausimą žodžiu „prašau". Tai taip pat išreiškia pagarbą ir mandagumą.


Pasisveikinimas


Atrodo, kad niekas nebesako „labas". Etiketas reikalauja, kad visada pasisveikintume, kai įžengiame į kambarį, kuriame jau yra susirinkusių žmonių. Netgi jei kitas asmuo ir neatsako, pasisveikinimas parodo geranoriškumą ir pagarbą kitiems.


Shutterstock nuotr.


Kaip atsiliepti telefonu


Atsiliepti telefonu ir pralementi „a" arba "nu" - nėra tinkamas būdas bendrauti su kitu jums skambinančiu žmogumi. Visada pirmiausia sakykite „Alio". Kai apsikeisite mandagiomis frazėmis, kitas asmuo gali pasakyti, dėl ko jums skambina. Jei skambinate jūs, prisistatykite ir įvardinkite skambučio tikslą tik po to, kai pasisveikinsite. Mokykite to savo mažuosius, nes dažnai jie nemoka mandagiai bendrauti telefonu.


Mokykite nesavanaudiškumo


Kaip jiems būti nesavanaudiškais? Jie turi stebėti jus, kad išmoktų tai padaryti. Trumpai tariant, reikia parodyti rūpinimąsi kitais: palaikyti atidarytas duris žmogui, einančiam už jūsų; parnešti už mamą maišus iš parduotuvės; užleisti vyresniam žmogui vietą autobuse. Visa tai yra pasiaukojančio gerumo pavyzdžiai.


Shutterstock nuotr.


Palaukti savo eilės kalbėti


Dažnai yra sunku išgirsti, ką žmonės sako, nes jie visada kalba vienas per kitą. Reikia klausytis kalbėtojo ir palaukti, kol jis pabaigs, kad galėtum prabilti pats. Pertraukti žmones yra nemandagu.


Visa tai gali išmokyti atsakomybės, jautrumo, pagarbos ir brandos. Tai pirmieji žingsniai, kuriuos turi žengti jūsų vaikas, kad išaugtų bendravimo problemų neturinčiu, perspektyviu savo bendruomenės piliečiu.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis