Viltį praradusi mama: darželis mano vaiką pavertė ligų maišu

Namuose auginamas vaikas neturi daug progų susitikti su bendraamžiais ir „pasidalinti" virusais, todėl vaikus namuose auginančios mamos pastebi, kad tokie mažyliai serga rečiau, negu lankantys vaikų darželius. Tačiau ar visada dėl vaiko ligų kaltas tik darželis? Kviečiame į diskusiją.

Vaikų darželis ir ligos


Trejų metų Mykolas vaikų darželį pradėjo lankyti šiais metais. Jis - vienintelis vilniečių Aurelijos ir Tado vaikas. Trejus metus Mykolą augino mama, prieš metus atsisakiusi grįžti į savo ankstesnį darbą. Šeima paskaičiavo, kad išlaidos auklei nebūtų neadekvačios Aurelijos atlyginimui, ir nusprendė, kad geriau visą laiką Aurelija dirbs mama. Toks sprendimas pasiteisino - iki trejų metų berniukas nė karto nebuvo ragavęs antibiotikų! Taip, buvo kelis kartus užklupusi sloga, bet mama laiku susigriebė, ir ligos neįsisenėjo ir nesikomplikavo.


Rudenį pradėjus lankyti darželį, pasakoja Aurelija, tarsi kas pakeitė vaiką. Nuo rugsėjo, kai lanko vaikų darželį, jis jau spėjo sirgti bronchitu, ausų uždegimu, laringitu... Lapkričio mėnesį darželyje jis tebuvo vos 2 dienas, kitas - sirgo. Per penkis mėnesius berniukui du kartus buvo skiriami geriamieji antibiotikai. Kartą kai susirgo ausų uždegimu, kitą kartą - dėl bronchito.


Turi galimybę iki galo nepasveikusį vaiką prižiūrėti namie


Aurelija šiuo metu ieško darbo ir dar nedirba, todėl susirgus vaikui, gali pati jį prižiūrėti ir neskubėti išleisti atgal į darželį. Moters nuomone, tai ir yra didžiausia problema - neatsakingi tėvai į darželį atveda iki galo nepasveikusius vaikus. Arba dar blogiau - kartais atveda ir akivaizdžiai sergančius, bet neturi kitos išeities, nes paprasčiausiai neturi kur dėti mažo vaiko. „Atėjus pasiimti vaiko vakare, jau iš tolo girdisi kai kurių vaikų lojantys kosuliai. Net ir nebūnant mediku akivaizdu, kad tokiam vaikui geriau pabūti namuose, o ne vaikų kolektyve. Apie snarglius nekalbu - apsilankius grupėje virusų sezonu sunku surasti tokį vaiką, kuris neturėtų slogos" - sako mama.


Nepaisant to, mama Aurelija tikisi, kad kiti metai bus lengvesni, o save ramina tuo, kad pradėjus lankyti darželį ligų neišvengia nė vienas. Nesvarbu, ar jis į darželį ateina dvejų, ar penkerių metų. Tik labiausiai jai gaila Mykoliuko - ne savo valia iš sveiko ir užgrūdinto vaiko per pusė metų virtusio ligų maišeliu.


Ar teisi mama, kad pradėjus eiti į darželį daugiau ima sirgti visi? Kokių patarimų darželinukų tėvams turi vaikų darželio auklėtojos? Šiuos klausimus pateikiame pedagogei Ingai Pupelienei.


Ar sloga - tikrai ne liga?


Į klausimą, ar pradėjus eiti į darželį, vaikų ligos yra neišvengiamos, pedagogė Inga Pupelienė atsako „ir taip, ir ne" . „Vaikų "darželio ligos" yra natūralus imuniteto formavimosi etapas. Pasak gydytojų pediatrų, dažniau ar rečiau mažylis sirgs, priklauso nuo vaiko imuniteto. Pastarasis paprastai susiformuoja iki ketverių metų. Gydytojai sako, jog tokio amžiaus vaikams sirgti aštuonis kartus per metus yra normalu - sako pašnekovė. - Tikimybė, kad pradėjusi lankyti darželį jūsų atžala nesirgs, nedidelė. Pirmąjį pusmetį dažniausiai vyksta adaptacija. Vaikas sutinka gerokai daugiau ligų sukėlėjų, negu augdamas namuose. Be to, nuolatinis stresas taip pat silpnina mažylio atsparumą visoms ligoms. Vaikų darželis - puiki terpė infekcijai. Nors higienos normos griežtai draudžia vesti sloguojančius, kosinčius vaikus, tačiau tėveliai apie tai nepagalvodami atveda bepradedančius ar ne visai pasveikusius vaikus. Teisindamiesi, jog esą sloga - ne liga".


Vaikų darželyje auklėtoja dirbanti pedagogė šiuo atveju prašo tik tėvų supratingumo: „Tėveliai būkite sąmoningi ir saugokite ne tik savo atžalos, bet ir kitų vaikų sveikatą, tada ir kolektyvinių susirgimų bus kur kas mažiau. Na, o jei vaikas susirgo, kuo skubiau imsitės priemonių, tuo mažiau bus vargo. Gydytojai teigia, kad pats geriausias gydymas - daug miego, poilsio, nuolat vėdinamos patalpos, higiena, pilnavertė mityba".


Kokio amžiaus vaikai mažiausiai atsparūs „darželio ligoms"?


Kada geriausia pradėti lankyti darželį? Leisti vaiką į lopšelį ar palaukti, kol paūgės, ir tada, galbūt, sirgs mažiau? Kaip apsisaugoti nuo virusinių infekcijų? Su šiais klausimais susiduria beveik kiekviena mama. Pedagogė Inga Pupelienė mano, kad optimalus laikas pradėti lankyti darželį yra tada, kai vaikui sueina treji - ketveri metai. Tokio amžiaus vaikų imuninė sistema jau brandesnė.


„Tačiau vaikai, pradėję lankyti darželį, pradeda sirgti ir dėl kitų faktorių, kurie nuo jų nepriklauso. Todėl, kad dėl pasikeitusios aplinkos susilpnėja jų imunitetas - naujas režimas, neįprastas maistas, daug triukšmo ir įspūdžių. Be to savo, šeimoje kiekvienas vaikas yra įpratęs kovoti su namuose pasitaikančiais mikrobais, o į darželį ateina kiekvienas su savo mikrobų rinkiniu, taigi pasikeitimas jais neišvengiamas. Kol vaikai karaliauja namuose, jų sveikata puiki, tačiau patekę į darželį, kur visada yra tikimybė susidurti su įvairiais virusais ir bakterijomis, jie pradeda nuolat sirgti" - sako pašnekovė.


Stebuklingų sveikatos piliulių nėra


Vieno patarimo, kaip apsaugoti vaikus nuo ligų vaikų darželyje, nėra. Jei būtų išrasta tokia stebuklingoji piliulė, tėvai būriais stovėtų eilėje prie jos. Nepamirškite grūdinti vaikų - fizinis aktyvumas, ypač gryname ore, stimuliuoja imuninę sistemą. Pirmą kartą vaiką vesti į darželį geriausia vasarą arba ankstyvą rudenį. Tuo metu gausu natūralių vitaminų - daržovių, vaisių, uogų, todėl vaikų imunitetas gana stiprus.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis