Ko dažniausiai bijosi vaikai: 13 baimių ir patarimai, kaip jas įveikti

Ar jūsų vaikas bijo dinozaurų ir tamsos? Jį kankina baimė greitai mirti ar susirgti? Norime nuraminti - daugelis iš šių baimių yra normalios, nes yra sąlygotos vaiko raidos. Sužinokime, kodėl jos kyla ir kaip galima vaikui padėti?

Išsiskyrimo baimė

Ji dažniausiai pasireiškia tada, kai vaikas pradeda lankyti darželį ar mokyklą, tačiau per 6-8 savaites paprastai praeina. Išsiskyrimo baimė, juntama kartu su tamsos baime ir namų ilgesiu, pasitaiko ir vyresniems vaikams. Ypač, jei tėvai vakarais išeina iš namų, vaikai pasilieka vieni namuose, arba jei vaikams tenka miegoti svetimoje aplinkoje.

Patarimai tėvams: nevėluokite pasiimti vaiko iš darželio arba mokyklos. Nepalikite jo vakarais vieno. Kol vaikui nesueis maždaug dešimt metų, jis neturėtų likti vienas ir popietę ilgiau nei 1-2 valandas. Pasirūpinkite, kad jis pasiliktų su aukle ar kitu suaugusiu žmogumi.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Ingos Budrienės sūnus šventė aštuntąjį gimtadienį su Angry birds
Skaitytojos istorija: vyras taip prisigėrė, kad nerado kelio į gimdymo namus

Nakties baimė

Ji apima tamsos, pabaisų ir vagių baimę, taip pat baimę užmigti ir prabusti nuo slogių sapnų. Šią baimę paprastai jaučia 3-7 metų amžiaus vaikai, kurie turi lakią fantaziją, tačiau jau supranta, kad tam tikri pavojai iš tikrųjų egzistuoja, ne tik jų vaizduotėje.

Patarimai tėvams: vaikas turi užmigti ramus ir atsipalaidavęs. Kol jis užmigs, palikite praviras duris ir silpną šviesą. Nukabinkite užuolaidas ir pašalinkite panašius daiktus, kurie meta šešėlį ir gąsdina vaiką. Paaiškinkite garsus, kurie vaikui atrodo baisūs.

Mokyklos baimė

Mokyklos baimė dažnai pasireiškia kartu su išsiskyrimo baime ir dažniausiai kamuoja vaiką, kuris pradeda lankyti pradinę mokyklą ar pereina į kitą mokymosi įstaigą. Dažniausiai ji dingsta po 2-3 mėnesių.

Patarimai tėvams: palaikykite glaudų kontaktą su vaiko auklėtoja, bendraklasiais ir mokytojais. Dalyvaukite mokyklos renginiuose. Taip vaikas įgis pasitikėjimo ir išmoks ištverti išsiskyrimą.

Vabzdžių baimė

Vorų, kirminų ir panašių gyvių baimė ar pasišlykštėjimas jais, viena vertus, siejamas su perdėtu švaros jausmu, antra vertus - su baimę keliančiomis istorijomis. Dažnai ši baimė pasireiškia ir brendimo pradžioje. Tada ji rodo seksualinių jausmų prabudimą.

Patarimai tėvams: nesijuokite, tačiau ir neleiskite, kad bręstančioms mergaitėms - dažniausiai būnant su draugais - vorų baimė taptų įrankiu atkreipti į save dėmesį. Paaiškinkite vabzdžių svarbą gamtai ir pasakykite, kad su tuo reikia susigyventi.

Naminių gyvūnų baimė

Pasitaiko, kad vaikai gyvūnų bijo po nesėkmingo susidūrimo su jais. Taip pat pastebėta, kad šią baimę vaikui gali perduoti tėvai, nuo mažų dienų jį gąsdindami: "Nelįsk, įkas", ir panašiai.

Patarimai tėvams: Paaiškinkite, kaip elgtis su svetimais gyvūnais. Apsilankykite zoologijos sode, kuriame yra gyvūnų jauniklių. Tačiau niekada neverskite savo vaiko glostyti gyvūnų, ypač, kai jis to nenori.

Savarankiškumo ir klaidų baimė

Ji dažniausiai prabunda, kai reikia atlikti darbą, kuris reikalauja atsakomybės ir stiprios valios. Ši baimė pastebima ir pradedant lankyti mokyklą, ir brendimo laikotarpiu, pavyzdžiui, kaip egzaminų baimė. Ji pasireiškia kartu su koncentracijos sutrikimais ir stipriais jausmų proveržiais ("Nekenčiu sporto!).

Patarimai tėvams: likite ramūs ir nesiimkite pernelyg saugoti vaiko. Atsisakykite perdėtų lūkesčių, kritikuokite ir barkite kuo mažiau, tačiau neleiskite, kad jūsų vaikas nuolat išsisukinėtų. Egzaminų baimę padės įveikti atsipalaidavimo pratimai, pavyzdžiui, autogeninė treniruotė ar joga.

Ligų ir mirties baimė

Dažniausiai ji pasireiškia pradinukams ir beveik visada kankina vaikus, kurių tėvai serga chroniškomis ligomis, nuolat kenčia ar yra pesimistai. Vaikai tada atrodo liūdni ir prislėgti, dažnai ir patys yra hipochondrikai.

Patarimai tėvams: pasistenkite neprarasti vilties. Vaikui reikia jūsų optimizmo, kad galėtų kabintis į gyvenimą. Jei patys negalite susitvarkyti su dvasios silpnumu, kreipkitės į psichoterapeutą.

Vandens baimė

Ji dažnai pastebima po sunkaus nėštumo ir/arba gimdymo, kartais dėl netinkamo požiūrio į vandenį ("Neapsimesk, čia juk visai negilu").

Patarimai tėvams: vandenyje niekada negali būti jokios prievartos. Leiskite vaikui nuspręsti, kada prisiartinti prie šios stichijos.

Kraujo ir gydytojų baimė

Ji dažniausiai užklumpa po nelaimingo atsitikimo ar ligos ir praeina, kai vaikas pasveiksta.

Patarimai tėvams: paguoskite savo vaiką, padėkite jam, tačiau nesielkite su juo perdėtai atsargiai. Patikėkite, kad jis gali iškęsti ir fizinius negalavimus.

Tėvų skyrybų baimė

Ji kamuoja vaikus, jei jie dažnai girdi ginčus arba jaučia, kad tėvai nesutaria.

Patarimai tėvams: ginčydamiesi užsidarykite duris ir pasakykite savo vaikui, kai susitaikėte. (To jis gali nepastebėti). Jei vyksta skyrybos, stenkitės ir toliau kartu rūpestingai ir atsakingai elgtis su vaiku.

Gamtos katastrofų baimė

Dažniausiai pasitaiko siaučiant audroms.

Patarimai tėvams: pasakykite savo vaikui, kad jį apsaugosite. Nepalikite jo vieno. Apkabinkite jį ir pasirūpinkite jaukia atmosfera, kol audra praeis.

Karo ir smurto baimė

Ji, deja, pastebima vis dažniau. Ir tai susiję ne su realiu pavojumi, bet su tuo, kad vaikai žino apie visas krizes ir teroro aktus, pirmiausiai - iš televizijos.

Patarimai tėvams: jaunesni nei dešimties metų vaikai neturėtų žiūrėti žinių laidų. Girdint vaikams nekalbėkite su nerimu apie politines krizes. Trumpai ir objektyviai paaiškinkite, jei vaikas klaus, kas yra žvalgybinis šarvuotis ar pan. Ir nuraminkite savo vaiką: Vidurio Europoje karo pavojus iš tiesų yra labai mažas.

Ateities baimė

Ji dažniausiai apima vaikus brendimo pradžioje ir gali ne tik pakenkti mokslams. Dažni padariniai yra tabakas, alkoholis ir narkotikai.

Patarimai tėvams: pasistenkite, kad jūsų paauglys įgytų pasitikėjimo savo jėgomis - pats daug ką darytų, pakankamai judėtų ir dalyvautų kokios nors jaunimo grupės veikloje.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis