Gydytoja pataria, kokia apsauga uodų yra efektyviausia vaikams

Kaip apsaugoti vaiką nuo uodų, kai ilsimės gamtoje? Klausimas, už kurį daugelis mamų nepagailėtų Nobelio premijos. Paieškokime atsakymo drauge su vaikų ligų gydytoja.

Konsultuoja Vilniaus sveikatos namų vaikų ligų gydytoja Asta Rudžionienė.


Lengvo audinio rūbeliai ilgomis rankovėmis


Net jeigu gamtoje būnate karštą dieną, vaikų ligų gydytoja Asta Rudžionienė pataria mažą vaiką aprengti lengvo audinio šviesiais rūbais su ilgomis rankovėmis: „Jeigu šeimos su vaikais bus gamtoje, kur gali sukąsti uodai, rekomenduoju plono audinio rūbelius ilgomis rankovėmis, kad liktų kuo mažiau atviro neuždengto kūno.


Būtina ir kepurė, ypač patogios vaikiškos kepuraitės su prailginta užpakaline dalimi, kuri uždengia sprandą ir kaklą. "Būtent šias kūno vietas labai mėgsta uodai. Tinkama avalynė ir apranga būnant gamtoje yra labai svarbu"- sako specialistė.


Kūdikiams iki metų tepti ar purkšti odos nerekomenduojama


Prieš perkant repelentus, skirtus atbaidyti uodams ir mašalams, būtinai pasikonsultuokite su vaistininku, ar jie skirti vaikams. Tačiau net ir tada nepamirškite budrumo, nes kūdikių ir mažų vaikų odelė ypač plona, jautri ir lengvai pažeidžiama.


„Kūdikiams iki vienerių metų nerekomenduoju nieko nei tepti, nei purkšti ant odos. Jeigu labai reikia, galima repelentu papurkšti arba patepti rūbelių bei vežimėlio kraštus. Jei kūdikis ar mažas vaikas miega lauke vežimėlyje, uždenkite jį tinkleliu arba bet kokiu plonu audeklu, kad vaiko nepasiektų vabzdžiai" - pataria vaikų ligų gydytoja Asta Rudžionienė.


Veidas - tabu zona


Vyresniems negu metukų vaikams priemones, skirtas atbaidyti uodus ir vabzdžius, taip pat naudokite atsargiai. „Priemones nuo uodų purkškite mažiausiai jautriose vietose - ant rankų ir kojų. Nesiūlau purkšti ant veido ar kaklo, kad vaikas neįkvėptų preparato" - pataria pašnekovė.


Didesniems vaikams skirtas priemones išbandykite iš vakaro


Dar geriau, jei nusipirktą repelentą testuosite iš anksto: „Prieš keliaujant su vaikais į gamtą, rekomenduoju priemones nuo uodų išbandyti namuose: patepkite jos ant nedidelio vaiko rankos ar kojos odos plotelio ir stebėkite, ar nebus alerginės reakcijos. Jei nieko neišryškėja, praėjo para ir jokios reakcijos, galite naudoti vaikams" - sako vaikų ligų gydytoja Asta Rudžionienė.


Pasak specialistės, uodai ypač suaktyvėja temstant ir naktį, todėl dar vienas patarimas - nebūti lauke su vaikais lauke sutemus.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis