Kodėl gimus vaikui kenksminga yra valyti namus du kartus per dieną

Susilaukusios kūdikio mamos stengiasi, kad namai būtų kuo švaresni, nors kartais iš nuovargio ir linksta kojos... Ar verta lakstyti paskui kiekvieną dulkelę? O gal sterilūs namai kenkia kūdikio sveikatai?


Pernelyg švari aplinka gali pakenkti sveikatai, nes imunitetas „aptingsta“ ir nebesipriešina mikrobams. Natūraliai gimęs vaikas gauna dalį mamos žarnyno mikrofloros, ja „apsikrečia“. Naujagimis ligoninėje ilgai nelaikomas, kad čia neapsikrėstų ligoninės mikrobais, kurie sukelia ligas ir kartais būna atsparūs antibiotikams.

Grįžęs namo jis susiduria su kitais namų aplinkoje natūraliai gyvenančiais mikroorganizmais ir pamažu tampa jiems atsparus.

Aplinkoje turi būti šiek tiek bakterijų ir virusų. Tačiau nereikia pulti į kraštutinumus – vaikas neturėtų augti purvinas ar apšnerkštoje aplinkoje. Ji privalo būti švari, bet ne sterili, tarsi operacinėje.

Be to, pedantė mama, kruopščiai „gaudanti“ kiekvieną dulkelę, pervargsta ir mažyliui pritrūksta bendravimo bei žaidimų kartu su ja.

Tačiau namus, kuriuose auga dulkių erkutėms alergiškas vaikas, tvarkyti reikia dažniau nei kitus.

Kuo mažiau daiktų, tuo geriau

Kuo namuose mažiau daiktų, tuo geriau, ypač vaikų kambaryje. Nereikia jokių romantiškų užuolaidų ir užuolaidėlių. Jos tik dulkes renka. Ritininės užuolaidos (roletai), sulaikančios ne tik saulės spindulius, bet ir šviesą, yra idealios, jas gali nuleisti, kai vaikas eina miegoti, o dieną pakelti, kad šviestų saulė. Ir nereikia virinti bei skalbti!

Kad ir kokie būtų namai, visus juos reikia gerai išvėdinti, nes mūsų aplinkoje yra tūkstančiai įvairiausių bakterijų, virusų ir kitų mikroorganizmų. Kuo rečiau vėdiname, tuo jų daugiau. Virusai cirkuliuoja ore, nusėda ant baldų, grindų.

Namų valymo ir tvarkymo ABC

- Dulkes, kuriose gyvena erkutės, renka ir knygos, ir minkšti žaislai. Tad geriau žaislus laikyti uždaroje dėžėje, o knygas – sekcijoje ar lentynoje už stiklo.

- Vasarą dažniausiai visų kambarių langai būna atverti. Tačiau ir vėsesnę dieną patalpas vėdinti reikia. Jei sudėti plastikiniai langai, neapsirikite: mikroventiliavimas – tai ne vėdinimas, o tik oro gaivinimas, vėsinimas. Kad oras pasikeistų, vėdinant būtina plačiai atverti langus (jei įmanoma – ir duris) bent 10–15 min. Geriausia sukelti kuo didesnį skersvėjį. Per tą laiką neatšąla kambarių sienos, tik pasikeičia oras.

- Kambarius vėdinkite rytą ir vakarą, ypač tuos, kuriuose miega vaikai.

- Geriausia, kai grindų danga lengvai valoma ir kuo natūralesnė. Nebūtinai medinė, tinka ir linoleumas, jei natūralus. Grindų plyteles geriau rinktis lygias, negruoblėtas, kad grioveliuose nesikauptų nešvarumų. Grindis šluostykite drėgnai.

- Prieš valant grindis nušluostykite dulkes nuo kietų baldų.

- Kambarių grindis valykite ne rečiau kaip du kartus per savaitę, antraip susidarys dulkių „kačiukų“.

- Jei namie yra šunelis ar katė, kilimus ir grindis valykite kasdien, ypač rudenį ir pavasarį, kai gyvūnai šeriasi.

- Nepamirškite išsiurbti lempų medžiaginiu gaubtu, o jei kambario sienos dekoruotos audiniu, išsiurbkite ir jas.

- Bent kartą per metus visus kilimus ir minkštus baldus išsiurbkite siurbliu, kuris turi giluminio valymo funkciją.

- Jei vaikas yra alergiškas, itin minkšto kilimo atsisakykite, nes jis kaupia dulkes.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis