Į Lietuvą atvykstanti garsi gimdymo specialistė Cornelia Enning žino daug sklandaus gimdymo paslapčių

Į Lietuvą atvykstanti garsiausia Europos pribuvėja Cornelia Enning įsitikinusi: „Gimdymas – tai visiškai natūralus procesas moteriškai prigimčiai, kurio nereikia bijoti".

Gegužės 6 d. vyksiančios konferencijos „Sveika ir laiminga mama" pranešėjų gretos pasipildė dar viena puikia savo srities specialiste! Cornelia Enning – licenzijuota gimdymo specialistė ir psichologė iš Vokietijos, sukaupusi daugiau nei 40 metų profesinę patirtį ir gimdymo priėmimams paruošusi daugiau nei 9000 ginekologų, akušerių, pribuvėjų. Cornelios sritis – natūralūs, darnūs gimdymai, nekeliantys fizinių ar psichologinių traumų nei gimdyvei, nei kūdikiui.

Ne paslaptis, kad kiekviena būsima mama viliasi pagimdyti sveiką vaikelį ir pati po gimdymo jaustis puikiai. Kaip nėščioji turėtų pasiruošti gimdymui, kad jis būtų maksimaliai sklandus ir sėkmingas? Ar įmanoma moteriai ne tik po gimdymo, bet ir paties gimdymo metu jaustis kuo puikiausiai? Cornelia Enning sutiko pasidalinti sukaupta ilgamete patirtimi, padedančia atsakyti į šiuos ir kitus kiekvienai būsimai mamai aktualius klausimus.

Cornelia, trumpai prisistatykite.

Gimdymų srityje dirbu nuo 1975 m. – daugiau nei 40 metų! Šiemet sukanka keturiasdešimt trečiosios mano veiklos metinės. Ne tik priimu gimdymus, bet taip pat esu ir psichologė, ankstyvojo ugdymo pedagogė, mokytojauju, remdamasi visuomenėje jau visiems žinoma Valdorfo mokymo sistema. Įkūriau porą ankstyvojo ugdymo mokyklų, tris vaikų darželius. Taip pat esu 5 knygų autorė. Pati turiu du vaikus ir kelis anūkus.


Asmeninio albumo nuotr.

Paminėjote gimdymą vandenyje. Ar tai populiarus nėščiųjų pasirinkimas šiandien?

Jau ilgus metus Vokietijos ligoninėse vedu mokymus apie gimdymą vandenyje akušeriams-ginekologams ir pribuvėjoms. Žinote, visose ligoninėse turime atskirą aukštą, skirtą tik gimdymui ir nėščiosioms. Džiugu, kad moterų susidomėjimas tokiu gimdymo būdu išties didelis – todėl nuolat vykdome aktyvų specialistų apmokymą.

Cornelia, Jūsų sukaupta profesinė patirtis išties įspūdinga. Kokius pokyčius gimdyme matote per pastaruosius 40 darbo metų?

Iš savo praktikos pusės galiu pasakyti, kad niekas smarkiai nepasikeitė. Gimdymas – tai labai natūralus reiškinys, būdingas visai moteriškai prigimčiai, kuris, pats iš savęs, yra nekintantis. Kalbant apie ligonines, matau tam tikrų neteisingo gimdymo priėmimo apraiškų, atėjusių kartu su nauja vakarietiška kultūra, varginančių moteris ir apsunkinančių patį gimdymo procesą. Džiugu, kad šiandien vis daugėja optimizmą keliančių mokslinių neurofiziologinių tyrimų sėkmingo gimdymo tema.

Pakalbėkime apie patį gimdymo procesą. Kaip gimdyvė turėtų paruošti savo kūną gimdymui? Ką būtinai reikėtų daryti, o ko tikrai vengti?

Visų pirma, kiekviena nėščioji turėtų atrasti savo asmeninį iliuzinį suvokimą, koks neva yra gimdymo procesas. Ir nusiteikti, kad pats gimdymas nebus toks, kokį jį įsivaizduoja!

Kalbant apie kūno paruošimą gimdymui, prieš pat jam prasidedant, sąrėmių metu, palankiausia moteriai yra būti vertikalioje kūno pozicijoje – stovėti, klūpėti ir pan.

Reikėtų vengti gimdymo lovoje, gimdyvei būnant gulsčioje kūno pozicijoje, taip pat fiksuotos kūno padėties, kai ji negali judėti. Pati vengiu gimdymo patalpoje netgi turėti lovą – o kam ji reikalinga?Cornelia ENNING
Reikėtų vengti gimdymo lovoje, gimdyvei būnant gulsčioje kūno pozicijoje. Istoriškai gimdymas lovoje tam tikru periodu buvo pasirinktas kaip higieniškas būdas šiam procesui įvykti, tačiau tai gana naujas išradimas.

Pati vengiu gimdymo patalpoje netgi turėti lovą – o kam ji reikalinga?

Taip pat gimdyvei reiktų vengti fiksuotos kūno padėties, kai negalima pajudėti, pakeisti pozicijos. Moteris privalo turėti galimybę pajudėti, netgi pasivaikščioti.

Tokiu būdu yra suteikiama informacija gimdymą priimsiantiems žmonėms – kokios būklės yra nėščioji, kaip arti gimdymas ir pan.

O kokie yra gimdymo vandenyje privalumai?

Gimdant vandenyje, naujagimis patenka į terpę, artimą mamos įsčioms – taip išvengiama gimimo šoko. Vandenyje gimęs vaikelis tiesioginį pirmąjį išorinį kontaktą patiria su mama, netgi vizualiai.

Taip pat gimdyvei reikia mažiau išorinės pagalbos, gimdydama ji jaučiasi savarankiškesnė, labiau valdanti situaciją. Vandenyje gimdančios moterys nenoriai keičia aplinką - netgi esant svarbiai priežasčiai joms nesinori išlipti iš vandens. Vanduo malšina skausmą, veikia raminančiai.

Kaip gimdymui ruošiamos moters mintys? Galbūt yra kokių nors praktinių patarimų, meditacijų, padedančių nuraminti protą, gimdyti ramiai, be panikos? O gal gimdyvė apskritai neturėtų kreipti dėmesio į savo mintis, bet susikoncentruoti tik ties fiziniais kūno pojūčiais?

Pirmiausia reikia atsižvelgti į kūno pojūčius, kadangi gimdymas – tai fiziologinis procesas. Šiuo atveju mintys seka paskui fizinę būklę, kūno pojūčius – esant sklandžiam ir sveikam nėštumui moteriai kur kas lengviau palaikyti skaidrias mintis.

Kita vertus, reikia prisiminti, kad daugybė neigiamų minčių ir baimių mus aplanko atėjusios iš išorinės aplinkos. Tokiu atveju nėščioji turi sugrįžti į savo vidinę harmoningą būseną – meditacija ar joga gali būti puikūs sprendimai.

Mano praktika rodo, kad nėščiąsias labai ramina ir harmonizuoja mankšta vandenyje. Pati kiekvieną savaitę nėščiosioms rengiu grupinius užsiėmimus baseine. Plaukimas ir vandens mankšta teigiamai veikia ir dar negimusį vaisių.

Namuose gimdančioms moterims baimių ir neigiamų minčių, susijusių su gimdymu, išvengti lengviau. Taip yra todėl, kad dauguma gimdymo baimių yra susijusios su išorine intervencija į vaikelio gimimo procesą, o namuose moterys jaučiasi saugesnės.

Nereikėtų painioti paties gimdymo baimių su gydymo įstaigų baimėmis. Prigimtiniu atžvilgiu, paties gimdymo proceso moterys nebijo, kadangi tai visiškai natūralus ir nekintantis reiškinys. Įvaldžiusi tam tikras praktines technikas, moteris gimdymą gali paversti malonius pojūčius ir netgi orgazmą keliančiu patyrimu.

Ar tiesa, kad moteris gali nepatirti jokio skausmo gimdydama? Ar gimdymo metu patiriamas skausmas tiesiog transformuojamas į kitus, malonius, pojūčius?

Taip, dažnai gimdymo metu patiriamas skausmas gali būti transformuojamas į energiją, padedančią patirti malonumą.

Mano praktika rodo, kad gimdymo sąrėmių metu daugybė moterų iš tiesų nepatiria tiek daug skausmo – gimdydama moteris yra kaip niekad stipri visomis prasmėmis. Natūralios energijos kiekis gimdyvės kūne prilygsta kiekiui, reikalingam nubėgti maratoną ar užkopti į aukštą kalno viršūnę!

Ši milžiniška energija gali būti nukreipta ne į skausmingus, bet į malonius pojūčius. Daugiau apie tai pasidalinsiu savo pranešime konferencijos „Sveika ir laiminga mama" metu Vilniuje.

Kaip moteriai integruoti mylimą vyrą į gimdymo procesą? O gal vyrui apskritai nereikėtų dalyvauti gimdyme?

Mano nuomone, ne visiems vyrams reikėtų dalyvauti savo mylimų moterų gimdyme. Ne visi vyrai tam būna pasiruošę – nepasiruošęs gimdymui vyras paprasčiausiai blaško gimdyvę, yra gimdymo žiūrovas, o ne dalyvis, jo tiesioginis dalyvavimas neteikia naudos.

Mano nuomone, ne visiems vyrams reikėtų dalyvauti savo mylimų moterų gimdyme. Ne visi vyrai tam būna pasiruošę – nepasiruošęs gimdymui vyras paprasčiausiai blaško gimdyvę, yra gimdymo žiūrovas, o ne dalyvis, jo tiesioginis dalyvavimas neteikia naudos.Cornelia ENNING
Įdomu tai, kad vyrai, buvę su savo nėščiomis moterimis per visą nėštumo laikotarpį ir įgavę stiprų ryšį su pačiu nėštumo procesu, taip pat „laukiasi" – jų hormoninė sistema būna pakitusi, kaip ir nėščių moterų. Tokiems vyrams gimdyme dalyvauti lengviau, jie glaudžiau susiję su nėštumo ir gimdymo faktu, natūraliau priima vaikelio gimimą.

Gimdymo metu moteriai svarbiausi dalykai yra pagalba, parama ir palaikymas, o ne dalyvavimas.

Cornelia, ar tiesa, kad kiekviena moteris iš tiesų gali pagimdyti natūraliai ir lengvai?

Sakyčiau, kad prigimčių lygmenyje kiekviena moteris išties turi galimybę pagimdyti lengvai ir natūraliai. Evoliuciškai žmogaus kūno prigimtis yra atradusi natūralių būdų kiekvienai iškylančiai problemai spręsti – mūsų kūnas gali pats save pagydyti. Tačiau šiandien turime daugybę problemų, kurias susikūrėme patys – gamta su jomis neturi nieko bendra. Su tokiomis bėdomis kūnui susitvarkyti sunkiau.

Pavyzdžiui, įtakos problematiškam nėštumui ar gimdymui gali turėti netgi netinkamas moters gyvenimo būdas. Tokiais atvejais išties svarbu įvertinti, ar gimdyvė sugebės pagimdyti natūraliu būdu.

Jei intervencija į gimdymą yra neišvengiama, svarbu tai atlikti teisingai ir darniai.

Kokias pagrindines psichologines traumas patiria gimdančios moterys? Kaip jų išvengti?

Psichologinių traumų moteriai atsiranda dar prieš gimdymą, nėštumo metu. Gimdymo metu pagrindinės psichologinės traumos labiausiai susijusios su gimdymo vietomis, ligoninėmis.

Gimdydama moteris gali jaustis bejėgė, atskirta nuo gimdymo proceso. Atskirties ir bejėgiškumo jausmus gali patirti ir gimstantis kūdikis.

Geriausias būdas to išvengti – vengti stereotipinių, bet neteisingų gimdymo būdų, pavyzdžiui – gimdymo lovoje, pasirinkti savo darbą išmanančius specialistus, kuriais pasitikite.

Kaip moteriai elgtis iškart po gimdymo?

Iškart po gimdymo kuriamas motinos ir naujagimio ryšys. Mama ir jos kūdikis – tarsi vienas neišskiriamas junginys. Naujagimiui reikia daug tiesioginio kontakto su mama, prisilietimų.

Bent jau pirmas penkias dienas nevilkite kūdikio jokiais drabužėliais, glauskite jį prie savo neuždengtos krūtinės, prie širdies. Leiskite jam jus pažinti, o jūs susipažinkite su juo. Taip pat svarbu jausti naujagimio kūno temperatūrą – tai tiesiogiai susiję su vaikelio maitinimu krūtimi.

Ko palinkėtumėte visoms moterims, atvyksiančioms į konferenciją „Sveika ir laiminga mama"?

Linkiu, kad visos konferencijos dalyvės suprastų, jog yra svarbių sėkmingo gimdymo pagrindų, kuriuos jos turi žinoti. Žinodama esminius pagrindus, kiekviena gimdyvė ir būsima mama atras savo unikalų kelią į sėkmingą ir laimingą gimdymą – ir tai išties nuostabu!

Ačiū už pokalbį!

Šių metų gegužės 6 dieną visoje Lietuvoje minint Motinos dieną, Vilniaus koncertų salėje „Compensa" įvyks pirmoji konferencija Lietuvoje sąmoningoms mamoms „Sveika ir laiminga mama". Konferencijos metu savo įžvalgomis bei daugelio metų darbo su tūkstančiais žmonių rezultatais dalinsis keturi pasaulinio lygio pranešėjai: mokslininkas, naujosios medicinos paradigmos genijumi vadinamas Thomas Aksnes iš Norvegijos, gimdymo specialistė, psichologė, ankstyvojo ugdymo pedagogė Cornelia Enning iš Vokietijos, emocinio intelekto lavinimo instruktorė, mokymų centro „SoulACTION" ir „Moters Magijos Mokyklos" įkūrėja, bestselerių „Moters Magijos Mokykla" ir „Amžinas Medaus Mėnuo" autorė Andrė AMIYA Pabarčiūtė bei psichoterapeutas, santykių psichologas, ameninis konsultantas Andrius Kaluginas iš Lietuvos.

Parengė Miglė Kačinskaitė

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis