Vaikų ligų gydytoja papasakojo, ką reikia žinoti apie naujagimių saugumą

Kaune vykusiame seminare „Saugi naujagimio fotosesija“ LSMU ligoninės Kauno klinikų Naujagimių intensyvios terapijos skyriaus gydytoja neonatologė Eglė Lysovienė kartu su daugiau nei 30 naujagimių fotografių iš visos Lietuvos diskutavo apie kūdikių saugumą ir komfortą fotosesijų metu.

„Šiais principais vadovautis reiktų ne tik fotosesijos metu, bet ir kasdienybėje prižiūrint naujagimį“, – teigia seminarą vedusi vaikų ligų gydytoja.

Anot pašnekovės, naujagimis, ilgą laiką buvęs motinos įsčiose, komfortiškai ir saugiai jaučiasi būtent tokioje aplinkoje, kuri tai primena.

Todėl jį ramina ir atpalaiduoja maloni šiluma, švelnus supimas ir duslus triukšmas.

„Patalpos temperatūra, kurioje jis jaučiasi maloniausiai yra 23-25 laipsniai šilumos. Visgi, dažniausiai naujagimių fotografės palaiko kiek aukštesnę temperatūrą – 25-28 laipsnių. Tai suprantama, kadangi didžiąją fotosesijos dalį naujagimis būna nuogas arba tik su vystyklais. Taip pat dar labai svarbu paminėti, kad naudojant šildytuvus jokiu būdu nederėtų jų nukreipti į kūdikį“, – sako LSMU ligoninės Kauno klinikų Naujagimių intensyvios terapijos skyriaus gydytoja neonatologė Eglė Lysovienė.

Gydytoja neonatologė Eglė Lysovienė pasidalijo savo žiniomis apie naujagimių raidą.
Organizatorių nuotr.

Įsčiose devynis mėnesius buvęs vaisius girdėjo kiek kitokius garsus nei gimęs. Jie visi buvo duslūs. Tad dar vienas metodas nuraminti kūdikį tiek namie, tiek naujagimio fotosesijos metu – baltas triukšmas.

Susitikimo dalyvės – naujagimių fotografės iš visos Lietuvos.
Organizatorių nuotr.

„Baltam triukšmui gali būti priskiriami įvairūs garsai: įjungtas plaukų džiovintuvas, tekantis vanduo ir kt. Čia reikėtų su kiekvienu naujagimiu mėginti individualiai“, – sakė specialistė.

Ko reiktų vengti?

Kiek paaugusiems vaikams tėvai dažnai atpalaiduoti ir raminti taiko įvairias aromaterapijas su eteriniais aliejais. To daryti naujagimiams gydytoja nepataria, o tuo labiau to taikyti fotosesijos metu.

Kadangi kiekvienas neseniai pasaulį išvydęs kūdikis yra individualus, o jo fotografė nepažįsta, dėl to toks raminimo būdas gali jį netgi smarkiai sudirginti.

Taip pat raminant reiktų vengti staigių judesių. Kur kas geriau ramiai pasupti, kad jis pasijustų tarsi motinos pilve.

„Be to, reiktų vengti vadovautis senovine ir visiškai klaidinga naujagimio maitinimo taisykle – žindymu kas tris valandas. Pirmąjį gyvenimo mėnesį kūdikis turi būti maitinamas pagal poreikį – tiek, kiek jis nori, bet ne rečiau kaip kas tris valandas", – sako medikė.

Saulės pieva nuotr.

Saulės pieva nuotr.

Svarbiausia – saugumas

Renginio iniciatorės naujagimių fotografės Asta Petraitienė („Asta foto"), Rita Armonaitė-Slidžiauskienė („Foto lyrika"), Asta Petraitienė („Saulės pieva") ir Jurga Dūdė („Dūdė foto") įsitikinusios, jog daugiau kalbėti apie saugumą naujagimių fotosesijų metu būtina, kadangi iki šiol dažniausiai fotografės elgdavosi savo nuožiūra arba konsultuodavosi su medikais pačios.

Asta foto nuotr.

Asta foto nuotr.

Po neonatologės E. Lysovienės seminaro visoms fotografėms buvo suteiktas sertifikatas, jog jos įgijo žinių apie naujagimių saugą.

„Išties, įgyti tėvų pasitikėjimą nėra taip lengva. Juk jie patiki savo didžiausią turtą. Natūralu, kad jo saugumas tėvams svarbiausia. Tačiau viskas pasikeičia, kai fotografė užmezga ryšį su tėvais, o fotosesijos metu tėvai pamato, kad taikomi metodai yra itin švelnūs ir kartais pati fotografė greičiau nuramina kūdikį nei jie patys", – pasakoja R. Armonaitė-Slidžiauskienė.

Fotolyrika nuotr.

Fotolyrika nuotr.

Gražu, bet ar saugu?

Dažnai matome žavingas nuotraukas, kuriose mažučiai kūdikėliai kabo vystykluose ( angl. hanging pose.) arba guli pasirėmę ant rankyčių inde ( angl. chin on hands pose.).

Iš vienos pusės, tai labai gražu ir priverčia nusišypsoti, iš kitos pusės – atrodo nesaugu. Tačiau fotografė Asta Petraitienė („Asta Foto“) ramina tėvus. Anot jos, tokios pozos iš tiesų yra fotografuojamos vaikutį prilaikant, o vėliau, redaguojant nuotraukas, yra pašalinamos laikančios rankos ar pirštai.

Pašnekovė ragina nepamiršti ir kitų būtinų saugos taisyklių – pradedant darbą su kūdikiu būtina dezinfekuoti rankas, kiekvieną pozą pritaikyti pagal individualius kūdikio poreikius, niekuomet nepalikti jo neprižiūrimo, nedirbti su stiklinėmis ir aštriomis dekoracijomis, neleisti liestis prie šaltų daiktų.

Fotografės fotoaparato dirželis visada turėtų būti uždėtas ant kaklo, jeigu kūdikis fotografuojamas iš viršaus, nuolat rūpinamasi fotostudijos, drabužėlių ir naudojamų audinių švara ir higiena.

Dūdėfoto nuotr.

Dūdėfoto nuotr.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis