Prasideda gimdymas: kaip atpažinti tikruosius sąrėmius

„Ar aš suprasiu, kada gimdau? – tai vienas dažniausių pirmą kartą gimdančių mamyčių klausimas. Bijoti tikrai neverta – kai prasidės gimdymas, tikrai suprasite.

Kada kūdikis pasirengęs gimti?

Paskutinėmis nėštumo savaitėmis kūdikio ūgis beveik nedidėja, užtat jis priauga nemažai svorio – kasdien apie 20-30 gramų. Taip jis kaupia energijos atsargas, kurių prireiks pirmomis dienomis po gimimo. Tai padės jam įveikti stiprų temperatūros pasikeitimą, mat iki gimimo kūdikis būna vaisiaus vandenyse, kurių temperatūra siekia maždaug 37 laipsnius šilumos, o palatoje bus daugiausia 20 -25 laipsniai. visos imuninės medžiagos iš motinos patenka kūdikiui. Paskutinėmis savaitėmis iš mamos jis gauna daug svarbių antikūnių, padedančių apsisaugoti pirmomis savaitėmis ir mėnesiais, kol jo paties organizmas pradės juos gaminti.

Paskutinėmis savaitėmis vaisius kur kas „ramesnis“, todėl, kad jam gimdoje trūksta vietos. Tačiau nesibaiminkite, jam ne per ankšta, nuo pernelyg stipraus spaudimo jį apsaugo vaisiaus vandenys. Dažnai baigiantis nėštumui moterys girdi ritmiškus garsus pilve, kartais trunkančius valandų valandas. Juos paaiškinti labai paprasta – kūdikis žagsi.

Prieš pat gimimą kūdikis netenka kūną dengiančių gyvaplaukių

Dažnai mažylis čiulpia nykščius – taip jis treniruoja savo žindimo refleksą. Kadangi kasdien vaisius išgeria ir vėl išskiria apie tris litrus vaisiaus vandenų, treniruojamas skrandis, inkstai ir šlapimo pūslė.

Visko, ką vaikas turi mokėti gimdamas ir iškart po gimimo, jis ilgai mokėsi gimdoje. Pavyzdžiui, kvėpuoti. Jo plaučiuose esantį skystį gimdymo metu organizmas absorbuoja. Trinantis į gimdos sieneles buvo masažuojama jo oda ir taip ji pasiruošė gimdymo metu patiriamam spaudimui. Kūdikis pasiruošia ir „dienos šviesai“ – būdamas gimdoje jis treniravo vokų raumenis juos užmerkdamas ir vėl atmerkdamas. Taip jis vos tik gimęs gali reaguoti į šviesą.

Kai vaikas pasiekia gimimo svorį, išsiskiria specialūs hormonai – taip duodamas signalas sąrėmių pradžiai. Gimimo metu kūdikiai vidutiniškai būna 51-54 centimetrų ūgio ir sveria apie tris-pusketvirto kilogramo.

Kada prasideda sąrėmiai?

Dauguma moterų klausia – ar aš suprasiu, kada prasidės gimdymas? Kaip atskirti tikruosius sąrėmius nuo parengiamųjų? Bijoti tikrai neverta – kai prasidės gimdymas, tikrai suprasite.
Parengiamieji sąrėmiai, kuriuos nereguliariai jaučia dauguma nėščiųjų, paruošia organizmą gimdymui ir netgi iš anksto atlieka dalį darbo – jie stumia vaisių žemyn link gimdos kaklelio, suminkština kaklelį, kad vėliau jis galėtų lengviau atsidaryti. Prieš pat gimdymą parengiamieji sąrėmiai gali darytis stipresni, todėl jaunos poros ima nerimauti dėl to, ar tik neprasidėjo gimdymas. Ir neretai labai nusimena, kai iš ligoninės būna išsiunčiamos atgal į namus laukti tikrųjų sąrėmių.

Kaip atskirti tikruosius sąrėmius nuo parengiamųjų?

Parengiamieji sąrėmiai yra nereguliarūs. Dažnai jie jaučiami naktį. Tokiu atveju reiktų atsikelti ir šiek tiek pavaikštinėti. Jeigu skausmas praeina, neabejokite – tai tik parengiamieji sąrėmiai.
Kai pajuntate gimdos susitraukimus, pagulėkite šiltoje vonioje. Parengiamieji sąrėmiai tokiu atveju dingsta, o tikrieji – ne.

Kitaip nei parengiamieji sąrėmiai, tikrieji yra ritmiški ir vyksta pagal tą patį modelį – skausmas prasideda lėtai, pasiekia aukščiausią tašką ir vėl atslūgsta. Laiko tarpai tarp sąrėmių darosi vis trumpesni, o patys sąrėmiai tampa ilgesni. Kai moterį suima tikras sąrėmis, ji nesąmoningai „sustingsta“ – sustoja, nustoja kalbėti ir bando skausmą „iškvėpuoti“.

Iš pradžių sąrėmiai, kurių metu atsiveria gimdos kaklelis, trunka nuo trisdešimties iki keturiasdešimties sekundžių. Vėliau jie stiprėja ir trinka apie minutę. Laiko tarpai tarp sąrėmių trumpėja. Kai sąrėmiai kartojasi kas aštuonias minutes, jau gimdžiusios moterys gali vykti į ligoninę. Gimdant pirmagimį galima dar palaukti. Kiek tiksliai – sunku pasakyti. Dažniausiai pakanka, jeigu į ligoninę pajudėsite sąrėmiams pradėjus kartotis kas penkias minutes. Jeigu kelias tolimesnis, galima važiuoti anksčiau.

Dar vienas tikslus požymis, kad jau prasidėjo gimdymas – iš makšties pasirodžiusios kruvinos išskyros – gleivių kamštis. Apie gimdymo pradžią gali pranešti ir nutekėję vaisiaus vandenys. Tokiu atveju geriausia pasiskambinti savo ginekologui ar gydytojui, pas kurį žadate gimdyti.

Ne visada kūdikis gimsta laiku

Nereikia nerimauti, jeigu gydytojo nustatytas gimdymo terminas jau praėjo ir nieko neįvyko. Tik kas ketvirtas naujagimis pasaulį išvysta nustatytą dieną. Nepaisant to, laukimas labai išvargina. Todėl labai pravartu praėjus nustatytai gimdymo datai imtis kažkokios veiklos.

Svarbiausia tokiu atveju reguliariai pasirodyti gydytojui. Jis pirmiausia patikrina, ar kūdikis gauna pakankamai deguonies. Būsimos mamos paprašoma padaryti kelis pritūpimus, tada atliekamas kardiotokografijos tyrimas – per motinos pilvą klausomi kūdikio širdies tonai. Jeigu jie susilpnėja, vadinasi aprūpinimas deguonimi nėra pakankamas.

Atlikdamas ultragarso tyrimą gydytojas žiūri, ar kūdikiui viskas gerai, ar vis dar gerai funkcionuoja placenta. Pasitaiko atvejų, kai placenta nebeaprūpina gimdos būtinomis maistinėmis medžiagomis ir vaisiui iškyla pavojus. Tuomet gali būti priimtas sprendimas nebelaukti ir skatinti gimdymą, kad jis prasidėtų.

Gydytojas taip pat turi patikrinti vaisiaus vandenis – jie turi būti skaidrūs. Pagal vaisiaus vandenis galima spręsti, ar kūdikio plaučiai jau pakankamai subrendę.

Jeigu nuo nustatyto gimdymo termino praėjo dvi savaitės, paprastai gydytojai nebesiūlo ilgiau laukti ir pradeda skatinti gimdymą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis