Gali būti, kad šių kūdikio raminimo būdų jūs dar neišbandėte

Daugelis jaunų tėvelių, pasiklausę pasakojimų iš savo tėvų, mano, kad geriausias būdas raminti kūdikį – jį čiūčiuoti, supti. Taip, kartais šis metodas suveikia, tačiau šiais laikais siūloma daug kitų būdų, padedančių kūdikiui nusiraminti.

Triukšmas padeda užmigti?

Netikėti, mums, suaugusiesiems, galbūt, net nemalonūs garsai vaiką gali ne tik nuraminti, tačiau ir jam padėti užmigti. Tikėtina, kad esate girdėję tėvelių pasakojimus, kaip jie kūdikį migdo prie veikiančio gartraukio ar jam pradėjus labai smarkiai verkti – bėga į vonią ir paleidžia vandenį. Tai vadinamasis „baltojo triukšmo" metodas, kuris teigia, kad garsai, kuriuos mažylis girdėjo mamos pilvelyje, jį pirmaisiais mėnesiais itin ramina. Tačiau, pasitelkiant įvairius buitinius daiktus, negalite būti tikri, kad tas „triukšmas" vaikui nėra per didelis, todėl patikimiausias būdas – įsigyti „My Hummy" žaislą. Kas tai per naujiena? „My Hummy" žaislas skleidžia būtent tokį „baltąjį triukšmą" ir ramina kūdikį, padeda jam greičiau užmigti. Jis labai patogus, nes nedidelis ir kompaktiškas, todėl galėsite visur pasiimti su savimi. Šis žaisliukas labai mielas bei jaukus, todėl kūdikiui patinka ir kaip migdukas, kuris prisigeria jo kvapo ar gali būti pakramtytas.

Gamintojų archyvas

Neįtikėtina lytėjimo galia

Mūsų tėvai sakytų: „neimk ant rankų – pripras", tačiau prieraišiosios tėvystės atstovai jiems griežtai paprieštarautų. Mokslininkai įrodė, kad lytėjimas žmogaus organizme išskiria hormoną serotoniną (sukeliantį laimės pojūtį) ir mažina įtampą bei stresą (stabdo kortizolio išsiskyrimą). Kartais gali užtekti tiesiog švelnaus kūdikio glostymo, o kartais – masažų. Jie, beje, yra visapusiškai naudingi. Gali būti, kad jums vienintelis kūdikio raminimo būdas ir bus – santykis oda su oda, tokiu atveju nebijokite kartu su juo miegoti. Nors atsiras sakančių, kad taip jis pripras, tačiau, vaikui augant, keisis ir jo poreikiai, norai bei įpročiai, todėl neverta dėl to nerimauti.

Ramiuose namuose auga ramūs vaikai

Jei manote, kad vos kelių savaičių kūdikis nejaučia jūsų emocijų, labai klystate. Jis yra lyg „kempinė", kuri sugeria visas jūsų nuotaikas ir nusiteikimą. Jei nuolat verkšlensite, būsite subjurę – toks bus ir kūdikio elgesys. Norėdami, kad taip nenutiktų, šeimoje dirbkite kaip vieninga komanda. Mama pavargo ir jaučiasi lyg rate įsisukusi voverė, tegul tėtis bent valandai ją išleidžia pagulėti į vonią ar į miestą prasiblaškyti, kad ji emociškai atsigautų. Vyras skundžiasi, kad jam labai sunku dirbti, kai visą naktį nė bluosto nesudėjo dėl verkiančio kūdikio, išleiskite jį kelioms naktims pailsėti į kitą kambarį. Kompromisų ir susitarimų ieškančioje šeimoje, kurioje svarbi kiekvieno laimė, auga daug ramesni bei pozityvesni vaikai.

Seni metodai – nebūtinai blogi

Dažnai galime išgirsti, kad šiais laikais niekas vaikų nebevysto, nes tai senas metodas, kuris gali turėti įtakos netaisyklingų mažylio klubų formavimuisi. Tiesa ta, kad vaikiškų prekių parduotuvėse dabar galima rasti specialių vystyklų, padedančių išlaikyti kūdikio kojas ir klubus tinkamoje padėtyje, kad būtų užtikrintas sveikas klubo sąnario vystymasis bei tinkama rankų pozicija prie širdies. Būtent tokie yra ergonomiško dizaino „Ergobaby" ir „Summer" vystyklai. Kai kūdikis negali rankomis ir kojomis smarkiai judėti, jis jaučiasi ramesnis (tokia pozicija jam primena būsena mamos gimdoje) bei greičiau užmiega.

Gamintojų archyvas

Kitas mitais apipintas daiktas, kurio „bijo" kai kurie šiuolaikiniai tėvai – čiulptukas. Jis taip pat suteikia ramybės jausmą, leidžia vaikučiui atsipalaiduoti. Kūdikiui gali užtekti kelių minučių su čiulptuku prieš miegą, kad jis ramiai pasinertų į miegą. Čiulptukų pasirinkimas vaikiškų prekių parduotuvėse labai didelis, tačiau reikėtų rinktis tokius, kurie atitinka ortodontų rekomendacijas. Didelį patiems mažiausiems skirtų priežiūros priemonių pasirinkimą siūlo „Canpol" ir „Tommee Tippee" prekiniai ženklai (nuo čiulptukų iki kūdikio maitinimui skirtų priemonių).

Maudynės prieš miegą

Daugelį kūdikių vanduo nuramina, atpalaiduoja, nuteikia miegui. Sakoma, kad tie vaikai, kurie kas vakarą maudosi – labiau atsipalaiduoja ir geriau pasiruošia miegui, todėl būna ramesni (įrodyta, kad vandens terapija net mažina pilvo dieglių sukeltus nemalonius pojūčius). Tiesa, naujagimį užtenka maudyti 5–7 minutes, o jei mažylis verkia – vos 2–3. Vėliau vaikui vandenyje pabūti leisite vis ilgiau, pradėjus geriau laikyti galvytę – patogu naudoti kaklui skirtą pripučiamą ratą (pavyzdžiui, „POOSHCOO" firmos su linksmais kamuoliukais viduje, lavinančiais ir vaiko klausą). Su juo kūdikis jau daugiau galės judėti vonioje, mankštintis, stiprins skirtingas raumenų grupes.

Gamintojų archyvas

Naujagimius geriausia maudyti specialiose vaikiškose vonelėse. Jose vaikutis jaučiasi saugesnis, o tėvams patogiau jį įdėti ir išimti. Vonelių pasirinkimas labai didelis, tačiau itin patogios tos, kurios turi stovą ar neslystantį pagrindą. Taip pat prireiks ir švelnaus prausiklio ar emulsijos (prausimosi priemones naudokite maudynių pabaigoje, geriausia rinktis itin švelnias be dirginančių medžiagų, tačiau drėkinančias), minkšto rankšluosčio (itin patogūs su gobtuvu) bei kosmetikos priemonių, skirtų jautriai odelei drėkinti.

Gamintojų archyvas

Kūno stipriai netrinkite rankšluosčiu, o tiesiog švelniais judesiais sugerkite drėgmės perteklių ir dar ant šiek tiek drėgnos odos tepkite kokybišką drėkiklį ar aliejuką, o paraudusį užpakaliuką – kremu su cinku. Atsiminkite, vaiko neramumo priežastis gali būti ir blogai prižiūrima, išsausėjusi ar paraudusi oda.

Gamintojų archyvas

Kokia neramumo priežastis?

Gali būti, kad vyresnės kartos artimieji jums patars: „Reikia kantrybės, ateis laikas – vaikas pats nurims". Ar verta mėnesį ar net kelis nemiegoti ir stebėti, kaip mažylis kankinasi? Gal verčiau išsiaiškinti, kodėl jį kankina šie nemalonūs jausmai? Gal jis alergiškas tam tikriems jūsų vartojamiems produktams, pavyzdžiui, pienui ar glitimui, kurių jis gauna su mamos pienu? Tokiu atveju, žindyvei atsisakius šio maisto, mažylio savijauta gali pastebimai pagerėti. Taip pat gydytojai patars, kokie masažai padeda susikaupusioms dujoms kūdikio žarnyne greičiau „išsivaikščioti", pamokys, kaip jį nešioti, patars, kokius vaistus ar gerąsias bakterijas verta vartoti. Sužinojus neramumo priežastį, daug lengviau su ja kovoti ir ją įveikti, todėl tėveliai tikrai turėtų nenuleisti rankų.

Užsakymo nr.: PT_76841363

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis