Kokia dovana vaikui yra geriausia

Nors dažnai girdime frazę, kad ne dovanosšvenčių esmė, tačiau vaikams jos išties labai svarbios.

Jie girdi, kaip, likus keliems mėnesiams iki Kalėdų, visur aplinkui skleidžiama informacija, su draugais darželiuose ir mokyklose apie jas šneka, mėgaujasi pačiu dovanų rinkimosi bei laukimo procesu. Kaip tėveliams ar artimiesiems išrinkti būtent tokį daiktą, kuris mažylį ne tik džiugintų, tačiau būtų naudingas, saugus ir išties reikalingas? Štai keletas patarimų.


ĮSIKLAUSYKITE Į VAIKĄ


Kokia geriausia dovana vaikui? – Ta, kurios jis išties norėjo. Tai turi būti ne tėvelių svajonių ar norų realizavimas. Pavyzdžiui, jei jūsų trimetis svajoja apie virtuvėlę, kurioje galėtų gaminti, virti, kepti, o jūs manote, kad berniukui idealus pasirinkimas – meistro darbastalis, gali būti, jog savo mažylį tiesiog nuvilsite. Jei norite sužinoti, kokia dovana pati geriausia – apie ją domėkitės iš anksto, paaiškinkite vaikui, kad jis ją turi gerai apgalvoti. Patiems mažiausiems, iki trejų metų, dovanas parinkite patys. Geriausia – lavinančias ir skatinančias vaiko kūrybiškumą.


NEPAMIRŠKITE SAVO VERTYBIŲ


Neseniai per televizijoje transliuotas žinias pranešta, kad Lietuvoje darytoje vaikų apklausoje paaiškėjo, kad mažiausiai patraukli dovana jiems yra knyga. Tai šokiruoja ir stebina, nes knygos nuo senų laikų vaikams buvo vienas mieliausių bei įdomiausių daiktų. Kas pasidarė šiuolaikinei kartai? Tėveliams, kuriems skaitymo ir knygų kultūra yra svarbi, reikėtų laikytis savo vertybių ir prie vaiko išsvajotos dovanos po eglute paslėpti ir knygelę. Norite, kad jūsų atžala ja susidomėtų? Kartu skaitykite, ją vartykite ir pabandykite vaikui parodyti knygų pažinimo malonumą.


SAUGUMAS


Prieš pirkdami žaislus, atkreipkite dėmesį, ar jie tikrai bus saugūs konkretaus amžiaus vaikui. Net ir pats gražiausias daiktas, jei kels pavojų (užspringimą, apsinuodijimą, įvairius odos įbrėžimus), bus labai bloga dovana. Pirmaisiais savo gyvenimo metais mažieji atradėjai pasaulį pažįsta per burną – viską į ją kišasi, ragauja. Jei daiktas labai smulkus, iškyla pavojus, kad kūdikis gali juo užspringti.


KOKYBĖ


Geriau vienas, tačiau kokybiškas žaislas, o ne krūva menkaverčių, kurių detalės po kelių savaičių išlūžinės. Kartais, panirę į prieššventinį skubėjimą, užmirštame perskaityti, kas rašoma ant žaislų etiketės, tačiau tai reikia padaryti. Jei jos nerandate – tokio daikto nepirkite, nes tai ženklas, kad su juo gali būti kažkas negerai. Etiketė turi būti parašyta lietuvių kalba, joje nurodytas gamintojas, pavadinimas, importuotojas, saugumo reikalavimai, CE ženklas. Atsiminkite – nekokybiški žaislai gali būti ir nesaugūs, todėl tokia dovana vaiką labiau nuliūdins nei suteiks šventinio džiaugsmo. Taip pat venkite vaikams skirtus daiktus pirkti iš neaiškių perpardavinėtojų (pavyzdžiui, skelbimus dedančių mamų forumuose ar socialinių tinklų grupėse).


NURODYTAS AMŽIUS


Nesijaudinkite, jums neteks spėlioti – kiekviena pakuotė yra ženklinama (nuo kokio amžiaus tinka ar iki kokio amžiaus nėra tinkama). Žaislų lentynose tikrai rasite, ką išrinkti ir patiems mažiausiems. Metukų dar nesulaukusiems patiks įvairūs barškučiai, karuselės, kabinamos virš lovos, migdukai, lavinamieji kilimėliai, kramtukai, grojantys pliušiniai žaislai ir t.t.


Maždaug nuo vienerių metų svarbu kuo daugiau lavinti smulkiąją mažylio motoriką, taigi tokiems vaikams tinka kaladėlių dėliojimas, žiedų vėrimas, įvairūs rūšiavimo žaidimai. Tokiu metu vaikui itin įdomūs ir įvairūs stumdukai (iki kol tvirtai išmoksta vaikščioti), tačiau tėveliai turėtų mažylį stebėti ar jam padėti. Dar vyresniems labai naudingi kūrybiniai rinkiniai.


AR REIKALINGA?

Šiais laikais visai nėra gėdinga tėvelių paklausti, ar planuojamas dovanoti žaislas vaikui tikrai reikalingas. Pirmiausia – apsisaugosite nuo to, kad galite padovanoti jau mažylio turimą daiktą. Antra – tėvai geriausiai žino, ko vaikas išties nori, nes su juo praleidžia daugiausiai laiko. Neįsižeiskite, jei jums bus pasakyta, kad geriau būtų išrinkti kitą dovaną. Juk dovanojimo esmė – pradžiuginti kitą, todėl svarbiausia, kad tai, ką įteiksite, patiktų ir būtų reikalinga konkrečiam vaikui. Beje, prieš dovanodami saldumynus mažyliui, kurio mitybos įpročių gerai nežinote, paklauskite tėvelių, ar jie jam jų duoda. Šiais laikais vis daugiau jaunų šeimų atsigręžia į sveikos mitybos pusę ir stengiasi, kad jų valgiaraštyje nebūtų pridėtinio cukraus.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis