Vienas didžiausių santuokos priešų, kurį kuo greičiau vykite iš namų

Santuokoje būna visko, todėl tie, kurie tuokiasi tikėdamiesi, kad po vedybų bus geriau, dažniausiai nusivilia.

Santuoka turėtų būti suprantama kaip nuolat kintantis aktyvus procesas, o ne medžioklės pabaiga, kai galiausiai susirenki šautuvus, persimeti per petį grobį ir eini namo. Tačiau dažniausia porų skyrybų ir nesutarimų priežastis būtent ir yra stagnacija, nuobodulys - surinkti šautuvai saugiai suguldomi seife, o užgrobtas grobis užmiega patogumo pataluose.

Nuobodulys turi daug veidų, ir santuoką gali pulti gerai užsimaskavęs: jis gali nuolat sėdėti prie televizoriaus ar kompiuterinių žaidimų, jis gali tūnoti nuskalbto chalato viduje, jis moka pasireikšti buities darbuose ar net įsliūkinti į miegamąjį ir ten vangiai vartytis ar net snausti. Nuobodulys apgaulingas: iš pradžių jis žavi apsimesdamas paprastumu, vėliau tampa patogus aklumu, kol galiausiai parodo savo tikrąjį veidą ir rėžia iš peties – „aš įsikūriau jūsų namie tarp judviejų". Keisčiausia tai, kad niekas jo neišsigąsta ir net priešingai – užleidžia jaukiausias vietas namuose: pasisodina prie vakarienės stalo, leidžia įsikišti į pokalbius ir net okupuoti tylą. Tačiau demaskuotas jis gūžiasi, o įvardintas traukiasi.

Atradusieji nuobodulį santuokoje – santuokoje ieškokite ir pramogų. Pasikalbėkite su partneriu ir išreikškite jam savo jausmus, įvardinkite aptiktą atradimą – kad tapo nuobodu ir monotoniška. Nepateikite savo pastebėjimo kaip priekaišto, pateikite kaip susirūpinimą – tada partneris nepasijaus esantis pats problema, o supras kaip turįs bendrą problemą su jumis. Sudilusias santuokos detales keiskite kartu - kartu ieškokite gedimų ir užsiimkite remontu. Numoti ranka ir tiesiog laukti, kol savaime praeis sunkesnis santuokinis laikotarpis yra lengviausia, tačiau kartu ir rizikingiausia. Juk sugedus mašinai niekas nelaukia, kol ji pati susitaisys! Neužgožkite užkariauto grobio abejingumu ir jokiu būdu neatiduokite savo mylimojo nuoboduliui. Santuoka – tai dviejų žmonių sąveika, todėl vienam nukabinus nosį, kitam privalu ją kilstelėt aukštyn. Ir nesistenkite nuversti kalnų vienas, dviese lengviau, linksmiau ir įdomiau.

Numoti ranka ir tiesiog laukti, kol savaime praeis sunkesnis santuokinis laikotarpis yra lengviausia, tačiau kartu ir rizikingiausia. Juk sugedus mašinai niekas nelaukia, kol ji pati „susitaisys“!Psichologė Karolina GURSKIENĖ
Vaistas nuo nusivylimo ir liūdesio santuokoje – veiklumas. Ką nors veikiant, smegenys skatinamos dirbti ir mažiau turi laiko skęsti juodose mintyse. Susikurkite sau savaitgalio arba bent vakaro planą ir nuveikite kartu ką nors neįprasto. Ryžtingai išeikite iš namų ir nepasiduokite patogiam poguliui priešais televizorių, apsimesdami kad viską ramiai aptarsite – tai nuobodulys vis tempia jus už kojos. Išeikite pasivaikščioti, stebėkite aplinką ir įsijauskite į pokalbį – judviejų dėmesio neprikaustys niekas kitas, kaip tik vienas kito žodžiai. Atnaujinkite santykius kalbomis, nuoširdžiu bendravimu ir bendru judėjimu. Grįžę turėsite ką aptarti, būsite pajudėję ir maloniai pavargę.

Kartais nustebinkite vienas kitą dovana be jokios priežasties. Gauti dovaną švenčių progomis yra įprasta, tačiau kartu ir nuobodoka. Žmoguje veikianti lūkesčių sistema labai dažnai paskatina negatyvias nuotaikas, nes lūkesčiai su realybe turi polinkį prasilenkti. Dovanos vertė slypi netikėtume. Nieko neįtariant gauti bet kokią dėmesio apraišką yra vienareikšmiškai malonu ir netikėta – o tai išsklaido nuobodulį ir ilgam priverčia šypsotis.

Tapkite naujove savo partneriui, vietoje to, kad akimis ieškotumėte sau naujo partnerio. Autorius S. Klein aprašė vaizdų pavyzdį: vieno apsilankymo valstybės fermoje metu sutuoktinių pora po ūkį buvo vedžiojami atskirai. Įžengusi į vištidę, ponia Kulidž išvydo, kaip ant vienos perekšlės mitriai užšoko gaidys. Poniai tai padarė įspūdį ir ji pasiteiravo, kaip dažnai gaidys atlieka sueitį. Jai buvo atsakyta, jog keletą tuzinų kartų per dieną. „Prašau tai pasakyti mano vyrui" - pareiškė ji. Šiek tiek vėliau po tvartus vaikščiojo ponas Kulidžas. Išgirdęs apie gaidžio žygdarbius, jis pasidomėjo: „Kiekvieną kartą su ta pačia višta?". Jam buvo paaiškinta, kad kiekvieną kartą paukštis tai daro su kita. Ponas linktelėjo galvą: „Pasakykite tai mano žmonai". Taigi, atbukę jausmai tam pačiam partneriui gali lemti norą ieškoti naujumo ir neištikimybės.

Vaistas nuo nusivylimo ir liūdesio santuokoje – veiklumas.Psichologė Karolina GURSKIENĖ
Šis efektas buvo labai gerai ištirtas su žiurkėmis. Narvelyje uždarius dvi skirtingų lyčių žiurkes, jos ima gyvai domėtis viena kita, ir patinėlis pradeda poruotis su patele. Trumpai pailsėjus, sueitis kartojasi - taip pat intensyviai ir ryžtingai, kaip ir pirmą kartą. Tačiau po ketvirto ar penkto karto patinėlio geismas užgęsta – jis nepavargo, tiesiog jam pasidarė nuobodu. Gavęs naują draugę, jis metasi prie jos, ir meilės žaidimai prasideda iš naujo. Tai rodo, kad pakanka vien naujumo įspūdžio, kad smegenys imtų skirti didesnį dopamino kiekį, atsakingo už geismą. Ir niekas neišdrįs tvirtinti, kad galbūt naujoji žiurkė buvo kuo nors geresnė už senąją ar turinti kokių nors ypatingų privalumų – ji tiesiog nauja. Kalbant apie žmones, nebūtina vos įsipynus nuoboduliui partnerį keisti nauju, galima keisti patį aktą, gyvenimo ar bendravimo būdą, ir tai jau bus nauja.

Tvirta santuoka reikalauja ne tik laiko ir pastabumo, tačiau kartu ir išradingumo. Kuo labiau stengsitės prajuokinti partnerį, tuo labiau pamilsite jo juoką.

Nes grožis glūdi stebėtojo akyse.

Psichologė Karolina Gurskienė

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis