Nėštumas vasarą: apie šias problemas turėtų žinoti kiekviena moteris

Tikėtina, kad reta šeima, planuodama nėštumą, pagalvoja, koks metų laikas būtų palankesnis antrajam laukimo periodui. Tiesa, gydytojai šiuo klausimu sutaria: vasaros karščiai, tvankus oras, spiginanti saulė – gali būti sunkios nėštumo pabaigos, priešlaikinio gimdymo ar kitų komplikacijų priežastimi.

Štai keletas problemų, kurios lydi vasarą besilaukiančias moteris, ir patarimai, kurie padės jaustis geriau bei būti tikrai, kad įsčiose augantis vaikas jaučiasi patogiai bei saugiai.

1 problema: sunkios, tinstančios kojos

Sakoma, kad šis nemalonus pojūtis kamuoja kas trečią nėščią moterį. Kojos darosi sunkios, pėdos tinsta, nebetelpa į seniau dėvėtą avalynę, naktį jaučiamas nemalonus dilgčiojimas ar net skausmas. Kodėl taip nutinka? Nėštumo metu moters organizme gaminasi tam tikrų hormonų, dėl kurių venos „atsipalaiduoja", tampa mažiau standžios, taip pat didėja spaudimas klubų venų srityje (kraujas taip greitai neprateka ir užsistovi). Dažniausiai, gimus vaikui, šios problemos dingsta, tačiau daliai moterų išsivysto varikozė, kurią tenka gydyti medikamentais ar net chirurginiu būdu.

Kaip sau padėti? Nesėdėkite sukryžiavusi kojų – tai dar labiau trukdo normaliam kraujo tekėjimui kraujagyslėmis. Venkite ilgo sėdėjimo vienoje vietoje ar labai ilgų pasivaikščiojimų. Jei jaučiate nemalonų pulsavimą kojų srityje, pagulėkite jas iškėlusi į viršų. Jums taip pat padės kompresinės kojinės, pavyzdžiui, „LUX" firmos. Jų gydomasis efektas pasiekiamas spaudimu (kompresija), kuris atitinkamai pasiskirsto per visą kojos ilgį (didžiausiu kulkšnyje ir tolygiai mažėjančiu blauzdos plote, o mažiausiu klubo srityje). Toks slėgimo fiziologinis paskirstymas gerina kraujo nutekėjimą ir mažina nesveikų venų apkrovimą.

Vakare prieš miegą galite išbandyti kontrastinį dušą ar voneles kojoms. Kai tik galite, atlikite mankštą: pasukinėkite pėdas ratukais, taip suaktyvinsite kraujotaką.

2 problema: nugaros skausmai

Vasaros metu nėščios moterys daugiau juda – keliauja, atostogauja, todėl natūralu, kad jų organizmas, kuriame vyksta didžiuliai pokyčiai, greičiau pavargsta ir nusilpsta. Kaulai, sąnariai ir raumenys, augant vaikeliui įsčiose, jaučia didelę apkrovą, keičiasi moters laikysena, jos kūnas ruošiasi gimdymui, todėl didesni ar mažesni nugaros skausmai – visiškai normalu.

Kaip sau padėti? Pati svarbiausia taisyklė – poilsis. Gali būti, kad seniau jūs lengvai įveikdavote tris kilometrus į kalną ar be didelio vargo visą dieną irkluodavote baidarę, tačiau nėštumas reikalauja sumažinti tempą. Palengvinti nemalonius pojūčius jums padės masažai (tinkantys nėščiosioms) ir šilumos terapija. Tam galite naudoti įvairias šildykles (vėliau jos bus tinkamos kūdikiui nuraminti ir lengviau užmigdyti). Taip pat rinkitės patogią avalynę, kad stuburui būtų mažesnė apkrova.

3 problema: pigmentinės dėmės

Saulė nėščiai moteriai pavojinga tiek pat, kiek ir kūdikiams ar mažiems vaikams. Deginimąsi pamirškite ir lauke vidurdienio metu venkite būti ar slėpkitės pavėsyje. Spindulių žala gali būti dviguba: pirma – jausite silpnumą, jus gali pykinti, antra – nėščiųjų oda itin greitai nudega, apgamai yra jautresni, o neretai atsiranda ir pigmentų.

Kaip sau padėti? Naudokite kokybiškas kosmetikos priemones, skirtas apsaugai nuo saulės, su SPF50. Jomis kūną įtrinkite bent kas dvi valandas. Nesideginkite tiesioginiuose saulės spinduliuose, geriau gulėkite po skėčiu. Gerkite daug vandens.

4 problema: sunku judėti dėl didėjančio pilvo

Šis nemalonus pojūtis kamuoja beveik visas nėščiąsias, o vasarą moterims dar sunkiau, nes vargina karštis, judėti darosi itin sudėtinga ir nepatogu. Pilvo tempimas – visiškai normali fiziologinė būsena, juk didėja gimda, plečiasi klubai, auga vaiko svoris.

Kaip sau padėti? Gydytojai pataria naudoti medicininius elastinius palaikomuosius diržus, apsaugančius nuo priešlaikinio pilvo nusileidimo, pašalinančius krūvį pilvo apačioje ir nugaros srityje. Jie taip pat mažina riziką, kad jūsų pilvo srities oda išsitampys ar atsiras strijų. Pavyzdžiui, itin patogūs „Tonus Elast" specialūs elastiniai diržai padės būsimai mamytei išsaugoti teisingą laikyseną ir gyventi visavertį, aktyvų gyvenimą net paskutiniu nėštumo laikotarpiu.

5 problema: apriboti vandens malonumai

Būsimos mamytės dažnai jaudinasi, kad vasarą teks atsisakyti beveik visų malonumų: nuo pasimėgavimo saulės voniomis ar aktyvaus laisvalaikio iki maudynių vandens telkiniuose.

Kaip sau padėti? Jei vanduo nestovintis (upė, jūra), galite maudytis, o ežerų ir baseinų vandens kokybę reikėtų patikrinti, nes galite „pasigauti" įvairias infekcijas, kurios pavojingos tiek jums, tiek įsčiose augančiam vaikui.

6 problema: užkietėję viduriai

Būsimų mamų organizmuose vyksta hormonų pasikeitimai, vienas jų – didesnė hormono progesterono gamyba, dėl kurio atsipalaiduoja lygieji raumenys, todėl prasideda skrandžio ir žarnyno problemos. Viena dažniausių – vidurių užkietėjimas.

Kaip sau padėti? Jei iki šiol to dar nepadarėte, pats laikas susirūpinti savo mityba ir rinktis kuo sveikesnius maisto produktus. Vasaros metas tam yra labai palankus, nes lengvai rasite šviežių vaisių, uogų ir daržovių. Taip pat vartokite kuo daugiau vandens (ne saldžiųjų gėrimų ar kavos).

7 problema: padidėjęs odos jautrumas

Nėštumo metu dažna moteris pastebi, kad darosi daug jautresnė, ją dažniau beria, atsiranda visokių paraudimų ar išsausėjimų. Vasaros metu, kai oda veikiama saulės, prakaito, tas jautrumas pasidaro dar didesnis. Taip pat nėščiosios dažnai pastebi, kad nemalonūs pojūčiai atsiranda dėl netinkamo (prastos medžiagos) apatinio trikotažo.

Kaip sau padėti? Rinkitės kokybiškus, iš natūralios medvilnės pasiūtus apatinius drabužius. Labai patogios – diržas-kelnaitės, kurios prilaiko pilvą, saugo nuo odos išsitempimo, priešlaikinio (patologinio) persileidimo, sumažina krūvį mažojo dubens organuose ir apatinėje nugaros dalyje bei nedirgina jautrios odos. Taip pat stenkitės naudoti tik ekologiškas, švelnias kosmetikos priemones, kurios nesukelia odos alergijų.

8 problema: bemiegės naktys

Artėjantis gimdymo terminas daugeliui moterų asocijuojasi su dideliu miego trūkumu. Vasarą ši problema kamuoja dar daugiau nėščiųjų, nes karštis ir gryno oro trūkumas neleidžia atsipalaiduoti. Didėjantis pilvas trukdo jaustis patogiai, o nuolat spaudžianti šlapimo pūslė – verčia kas kelias valandas lakstyti į tualetą.

Kaip sau padėti? Jums lengviau užmigti padės miego ir žindymo pagalvė. Vieną pagalvės dalį padėkite po galva, vidurinę dalį – po pilvu, o jos galą – tarp kojų. Taip atpalaiduojami nugaros ir kojų raumenys. Tokios yra „Milli" firmos pagalvės, kurias vėliau sėkmingai galėsite naudoti kūdikio žindymui.

Užsakymo nr.: PT_75045798

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis