Renkamės pirmuosius batukus: kelios klaidos gali pakenkti vaiko pėdutėms

Pirmieji vaiko žingsniai – tai lyg perėjimas iš kūdikystės į vaikystę. Mažylis tampa savarankiškesnis, su dideliu smalsumu pažįsta pasaulį, nori pats viską daryti ir daugiau savarankiškai žaidžia. Suaugusiųjų darbas – užtikrinti mažo žmogučio saugią aplinką ir išrinkti tokią avalynę, kuri leistų laisvai judėti bei nepakenktų pėdos formavimuisi.

Tarp tėvelių neretai užsiplieskia tikros žodinės kovos, kokie batai – patys geriausi: ortopediniai ar paprasti, o gal vaikui naudingiausia lakstyti basomis?


Neskubėkite auti batukų


Parduotuvių lentynose galite rasti batukų patiems mažiausiems – vos gimusiems naujagimiams, tačiau jie skirti mažyliui papuošti, o ne vaikščioti. Dažniausiai jie minkštučiai, be kieto pado, atliekantys kojinės funkciją.

Daugelis kūdikių savarankiškai stovėti ir, laikydamiesi už daiktų, eiti pradeda 10–12-os mėnesių, maždaug apie pirmąjį gimtadienį arba šiek tiek vėliau išdrįsta žengti ir pirmuosius savarankiškus žingsnius. Neskubėkite mažyliui pirkti batų. Šeimos gydytojai ir ortopedai rekomenduoja pirmąją avalynę įsigyti tik tada, kai vaikas pradeda tvirtai savarankiškai vaikščioti. Kol jis tik mokosi, bando, stojasi ir griūna – leiskite kojytėms būti nuogoms arba jas apaukite kojinėmis.


Ortopediniai ar paprasti?


Prieš nuspręsdami, kokie batukai bus patys geriausi jūsų mažyliui, apsilankykite pas gydytoją ortopedą. Jis apžiūrės jūsų vaiko pėdutes, įvertins stovėseną ir nuspręs, ar jam reikalinga speciali ortopedinė avalynė. Jei jokių bėdų nėra, pasak specialistų, pirmoji avalynė turėtų būti kuo lengvesnė, minkšta ir stabili. Idealu, kai batukai kiek įmanoma labiau atkartoja basų kojyčių pojūtį. Jei gydytojas patars įsigyti specialią avalynę, jums reikės ieškoti batų su supinatoriumi ar itin aukštu užkulniu.


Kaip išrinkti batukus tiems vaikams, kurie jokių bėdų neturi? Vaikų plokščiapėdystės tyrimai parodė, kad labai standūs ir tvirti batai kūdikiams visai netinka (kuo buvo tikėta seniau). Dabar pirmuosius batukus rekomenduojama rinktis kuo lengvesnius, minkštesnius ir lankstesnius (turima omenyje padą bei šonus), tačiau tvirtu užkulniu.


Nei per dideli, nei per maži


Nedidelis žmogutis, aišku, dažnai griūna bei kliūna, todėl pirkite batukus, kurių padas yra neslystantis ir be pakulnio. Avalynė turi būti su tvirtu ir šiek tiek paaukštintu užkulniu (jis prilaiko čiurnos sąnarį). Priekis turėtų būti 0,5–1 cm ilgesnis nei vaiko pėda, nes ėjimo metu ji šiek tiek slankiojasi (jei batukai per maži, vaikas gali pradėti riesti pirštukus – dėl to formuojasi netaisyklingas pėdos statymas, laikysena). Kita vertus, basutės negali būti ir per didelės, nes mažyliui bus nepatogu eiti, priekis kabinsis už grindinio. Klaidą daro tie tėvai, kurie perka batus „išaugimui" – taip jūsų vaikui bus ir nepatogu, ir pakenksite taisyklingam jo kojyčių formavimuisi.


Keletas svarbių niuansų


Parduotuvėje, kurioje įsigysite batukus, pasidomėkite, ar jie pasiūti iš natūralios odos, nes su tokiais vaiko oda „kvėpuos" ir mažiau prakaituos.


Kokie užsegimai geriausia prilaiko kojytę? Vienas basučių užsegimas turėtų būti virš čiurnos, o kitas ar kiti ties pėda. Labai svarbu vis pareguliuoti susegimus ir juos atlaisvinti – juk vaiko koja, kitaip nei suaugusiųjų, nuolat auga ir jai reikės papildomos vietos. Specialistai pataria pėdą matuoti kas 2–3 mėnesius. Beje, užklijuojami lipdukai labai patogu, nes tokius batukus greitai apausite ir nuausite savo mažyliui. Taip pamažu ir jis pats galės mokytis, kaip jo batukai užsisega.


Kaip išmatuoti dydį?


Geriausia pėdutes matuoti batų parduotuvėje – įgudę specialistai žinos, kaip tai padaryti teisingai. Batus rinkitės pirmoje dienos pusėje, nes vakare net ir vaikų kojytės šiek tiek patinsta. Taip pat parinkite laiką, kai jūsų vaikas geros nuotaikos – pamiegojęs, sotus. Jei jis pyks ir spyriosis, nepavysk gerai išmatuoti pėdų dydžio. Taip pat jo pasąmonėje avalynė gali asocijuotis su kažkuo nemaloniu, kelti neigiamas emocijas.


Klaida, kurią daro daugelis tėvelių – prideda bato padą prie vaiko pėdos ir žiūri, ar dydis tinkamas. Taip tiksliai neišmatuosite, nes avalynės vidus yra mažesnis nei padas. Neteisingai daro ir tie, kurie užkiša pirštą už kulno – mažylis gali pirštukus tiesiog suriesti. Taip įsigysite per mažus batus.


Dėvėti batai – netinkamas pasirinkimas


Ar girdėjote posakį, kad „dėvėti batai – pirmojo šeimininko pėdų veidrodis?". Šiame pasakyme labai daug tiesos, nes kiekvieno vaiko koja – kitokia, o batai, kurį laiką juos dėvint, prisitaiko prie jos. Pavyzdžiui, jei pirmojo batukų savininko deformuotos pėdutės išmynė vieną ar kitą jų pusę, naujojo šeimininko kojytės įgys tokią pačią deformaciją.

Geriausi pirmieji batai – nauji, nes jie prisitaikys prie savo šeimininko kojų. Net jei batai, kurie kažkam jau priklausė, išoriškai atrodo be jokių defektų, gali būti, kad viduje jie jau „įgavę" netaisyklingą formą.


Leiskite pėdutėms pailsėti


Pirmieji batai labai reikalingi, tačiau su jais vaikui nebūtina vaikščioti visą dieną. Leiskite jo pėdutėms pailsėti, išsilaisvinti iš „įrėminimo", pajausti skirtingus paviršius, kuriais vaikšto. Dar mūsų seneliai sakydavo, kad nėra nieko geriau, kaip lauke pavaikščioti basomis – pajausti žolę, žemę, akmenų grindinį. Kartais leiskite mažyliui palakstyti basomis ar su kojinėmis.


Kineziterapeutai sako, kad tiek sveikoms, tiek turinčioms deformacijų vaikų pėdutėms būtinas stiprinimas bei raumenų lavinimas. Vienas geriausių būdų – vaikščiojimas nuogomis kojytėmis, nes taip mažinamas pėdos jautrumas ir gerinama koordinacija. Todėl rinkdamiesi pirmuosius batukus, atkreipkite dėmesį, kad, juos dėvint, vaikas jaustųsi lyg vaikščiotų basomis, kad batai būtų itin lengvi, su paminkštinto vidpadžio sistema ir ypač lanksčiu padu.

Užsakymo nr.: PT_74159950

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis