Tėvų gudrybės, padėsiančios kūdikį greičiau užmigdyti

Tik filmuose matyti kūdikiai visada miega lyg angelėliai, realybėje dažniausiai būna kiek kitaip. Su vaiko migdymo sunkumais susiduria beveik visi tėvai.

Vienu ar kitu kūdikio raidos etapu jis sunkiai užmiega, veržiasi į tėvų lovą, dažnai prabunda, sumaišo naktį su diena, neramiai elgiasi dėl pilvo dieglių ir t.t. Priežasčių tiek daug, kad kartais sunku suprasti, o kodėl dabar mano mažylis nemiega.

Tokiose situacijose tėvai, atrodo, atiduotų viską, kad tik vaikas pagaliau užmigtų. Nuo nuolatinio sūpavimo ir vaiko verksmo pavargsta ne tik jie patys, tačiau ir mažylis. Tiesa, nereikėtų nuleisti rankų, nes yra keletas gudrybių ir patarimų, kurie padės sureguliuoti vaiko dienos režimą ar tiesiog jį nuramins bei leis greičiau užmigti.

Naujagimio ramintojas – „baltasis triukšmas". Tik gimęs mažylis jaučiasi sutrikęs ir išsigandęs, juk iš jaukios bei saugios mamos pilvelio staiga pateko į visai kitą, nepažįstamą erdvę. Daugelį kūdikių dargi kankina pilvo diegliai ir sunkumai, mokantis žįsti mamos pieną.

Šiuo nelengvu periodu jums gali padėti kūdikių priežiūros srityje visai neseniai pradėtas naudoti „baltojo triukšmo" metodas. Jo atradėju laikomas Pietų Kalifornijos medicinos mokyklos universiteto pediatrijos profesorius Harvey Karpas. Jis pirmasis susiejo kūdikio ramybės jausmą su tam tikro pobūdžio garsais. Savo knygoje „Laimingiausias kūdikis kvartale" (angl. „The Happiest Baby on the Block") pirmus tris mėnesius po gimimo profesorius apibūdina kaip „ketvirtąjį nėštumo trimestrą". Nors kūdikis jau nebe mamos įsčiose, tačiau šis pasaulis jam dar labai baugus ir nepažįstamas. Nesaugumo jausmą didina ir pasikeitę garsai: iki gimimo jis buvo apsuptas duslių, prislopintų garsų. Anot profesoriaus, geriausias būdas nuraminti kūdikį – atkurti garsus bei judesius, panašius į tuos, kuriuos jis girdėjo ir jautė, kai dar buvo mamos pilve. Šis „triukšmas" mums gali atrodyti ne pats jaukiausias, tačiau įrodyta, kad tik gimusiam mažyliui mieliausi yra tekančio vandens, mamos skrandžio darbo, įvairūs išorės, pavyzdžiui, traukinio dunksėjimas ar plaukų džiovintuvo garsai. Taip pat naujagimiai nurimsta, kai girdi mamos širdies plakimą.

Gamintojo archyvas

Net žinodami šią gudrybę, ilgą laiką tėvai ja negalėjo pasinaudoti. Juk nemigdysi vaiko vonioje prie bėgančio vandens (netrukus nuo to atbaidytų ir komunalinių paslaugų sąskaitos) ar jam palei veidą nelaikysi įjungtų įvairių buities prietaisų. Beje, ne visų skleidžiamas garsas yra būtent toks, kad nepakenktų vaiko klausai ir nervų sistemai. Specialistai, atlikę tyrimus su vaikams skirtais baltojo triukšmo prietaisais, rekomenduoja naudoti ne didesnį nei 50–60 dB garsumą (pavyzdžiui, savo širdies plakimą žmogus girdi 10 dB garsu, 30 dB triukšmą sukelia lapų šlamėjimas, 50 dB – lietus bei įprastinė kalba). Būtent tokie (atitinkantys garso saugumo reikalavimus, nepavojingi naujagimiams) yra „baltojo triukšmo" prietaisai-žaislai. Pirmiausia – jie labai patogūs, nes nedideli ir kompaktiški, todėl galėsite visur pasiimti su savimi. Antra – jie minkšti, jaukūs, pasiūti iš sertifikuotų medžiagų, tinkančių net patiems mažiausiems vaikams. Trečia – įjungus žaislą, jums nereikės visą laiką būti šalia, nes „baltasis triukšmas" pamažu tylės, kol pats išsijungs, nepažadindamas vaiko.

Griežta dienotvarkė ir ritualai. Tikriausiai, bene visi tėvai žino, kaip svarbu kasdien migdyti, maitinti ir užsiimti aktyvia veikla su vaiku panašiu laiku. Dienotvarkė kūdikiui suteikia stabilumo ir aiškumo, todėl jis būna ramesnis. Daugelis migdymo metodų, susijusių su dienotvarke, deja, pagrįsti vaiko virkdymu. Toks, pavyzdžiui, yra garsusis Ferberio migdymo būdas. Jo kūrėjas sako, kad su vyresniais nei šešių mėnesių kūdikiais ir vaikais reikėtų elgtis gana griežtai: paguldyti į lovytę ir išeiti iš kambario (net jei vaikas verkia). Grįžti leidžiama tik po kurio laiko ir tik porai minučių, pasikalbėti su kūdikiu, jį paglostyti, apkamšyti, pabandyti nuraminti, tačiau neleidžiama jo imti ant rankų. Ferberis teigia, kad po kelių tokių vakarų mažylis suvoks, kad jo verksmas nesulauks jokios tėvų reakcijos, todėl geriau miegos. Nors šis būdas daugeliui pasiteisina, tačiau jis prieštarauja daugeliui kitų teorijų, sakančių, kad toks vaiko virkdymas gali jį įskaudinti, įžeisti jo jausmus, sumažinti pasitikėjimą suaugusiaisiais ir turėti kitų, neigiamų, padarinių ateityje.

Prieraišiosios tėvystės atstovai teigia, kad miego ritualai ir dienotvarkė yra labai svarbūs, tačiau jie neturi būti susiję su vaiko ašaromis bei verksmu. Taigi, stenkitės, kad jūsų mažylis panašiu laiku keltųsi ir eitų miegoti. Vakare, prieš miegą, visada atlikite tuos pačius veiksmus: maudynės, masažas, persirengimas, dainelė ar pasakėlė. Jei jaučiate, kad mažylis nori artumo, užmigdykite jį savo glėbyje, laikykite jo rankytę ar glostykite galvytę.

Atminkite – kūdikiui augant, turi keistis ir migdymo būdai. Naujagimį migdysite vienaip, pusės metų vaiką – kitaip, o štai sulaukęs metukų, gali būti, kad jis jau mokės ir pats tai padaryti be ašarų bei liūdesio. Stebėkite savo mažylį, jo pasikeitimus, augimo šuolius ir stenkitės prie to prisitaikyti.

Atminkite: kaip užmigs – to reikalaus naktį. Dalis tėvų pasakys, kad didžiausia bėda – ne vaiko užmigdymas, o jo nuolatiniai prabudimai naktį. Jei vaikas valgymą, žinduko čiulpimą, sūpavimą ar kitus jūsų veiksmus refleksiškai susies su miegu, to visada reikalaus pabudęs. Jei, pavyzdžiui, prieš miegą vaikui glostote galvytę, to jis greičiausiai norės ir naktį, kad vėl galėtų pasinerti į sapnų karalystę. Jei jį įpratinote užmigti valgant – būtent to jis reikalaus tiek kartų, kiek prabus (tikrai ne todėl, kad yra alkanas). Šioje situacijoje labai tinka pasakymas: „kaip pasiklosi, taip išmiegosi", todėl užmigimo ir miegojimo įpročius, kurie jums atrodo patys geriausi, suformuoti galite tik jūs patys – tėvai.

Gamintojo archyvas

Pagalbinės priemonės. Vaikučius auginančios mamos tiktai turės ne vieną patarimą, kaip lengviau užmigdyti vaiką. Greičiausiai, visų patirtys bus labai skirtingos, nes ir vaikai nėra vienodi, tačiau yra keletas gudrybių, kurias išbando daugelis.

Įvairios šildyklės – jos ramina ir suteikia jaukumo, ypač praverčia, kai naujagimį kankina pilvo diegliai. Jų pasirinkimas labai didelis: nuo paprastų, pildomų vandeniu, iki vyšnių, vynuogių kauliukų ar rapsų sėklų. Tiesa, jas naudodami būkite labai atsargūs, kad vaikas nenudegtų.

Migdukai ir įvairūs žaislai bei prietaisai, grojantys melodijas. Jų asortimentas prekybos vietose labai didelis: vieni skleidžia ramias melodijas, klasikos kūrinius, kiti – groja lietuviškas lopšines, dar kiti – kartu su garsu sukuria įvairias šviesos projekcijas ant sienų (tiesa, tai sudomins tik vyresnius kūdikius, naujagimiai jų nematys).

Dalis mamų dar ir šiais laikais neišsiverčia be vystyklo, į kurį suvyniotas kūdikis negali muistytis ir pats savęs nepažadina. Šis miego drabužis pasiūtas pagal specialią konstrukciją, užtikrinančią vaiko saugumą ir leidžiančią jam patogiai jaustis. Kuo šis vystyklas skiriasi nuo tų, kuriuos naudojo mūsų mamos ir močiutės? Jis daug minkštesnis ir nevaržantis kūdikio kojų judesių (seniau jas suvyniodavo labai kietai, kad būtų kuo tiesesnės, tačiau šiais laikais gydytojai to nerekomenduoja).

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis