Būsimieji tėvai vaiko lytį gali sužinoti septintą nėštumo savaitę

Tėvams, nesitveriantiems noru sužinoti būsimo vaikelio lytį, nebereikės kankintis iki pusės nėštumo. Kraujo testas gali atskleisti vaisiaus lytį septintą nėštumo savaitę. Tai yra anksčiau, nei dauguma nėščių pacienčių pirmą kartą pasirodo pas savo gydytoją.

Šis kraujo testas Europos gydytojų naudojamas jau seniai, taip pat jis jau kelerius metus buvo prieinamas amerikiečiams vartotojams kai kuriuose vaistinių tinkluose ir internete, tačiau testo tikslumas buvo nežinomas.

Šis paprastas testas analizuoja vaisiaus DNR motinos kraujyje, ieškodamas vyriškos „Y" chromosomos pėdsakų. Neseniai paskelbta, kad šis testas stebėtinai tikslus – vyriška lytis nustatoma 98,8, moteriška – 94,8 procento tikslumu. Tokie duomenys gauti atlikus 57 tyrimų meta analizę, kurios rezultatai skelbiami leidinyje „Journal of the American Medical Association".

Gydytojai tikisi, kad testas, kainuojantis kelis šimtus dolerių, įskaitant laboratorijos mokesčius ir transportavimo išlaidas, padės šeimoms, kuriose būta su lytimi susijusių genetinių sutrikimų, tokių kaip hemofilija (dažniau ji paveikia vyriškos lyties vaisius), išvengti bereikalingų invazinių procedūrų, tokių kaip amniocentezė (vaisiaus vandenų tyrimas nėštumo metu), kuriems būdinga nedidelė persileidimo rizika. Štai Anglijoje, kur šis tyrimas jau naudojamas, dėl jo daugelis mamų išvengia invazinių procedūrų.

Deja, dėl šio testo keliamų etinių problemų ne visi sveikina šį testą. Nemažai žmonių jau išreiškė susirūpinimą, kad vaiko lyties žinojimas tokioje ankstyvoje nėštumo gali paskatinti abortus dėl to, kad norima susilaukti vienos ar kitos lyties vaiko.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis