Geriausia dovana kūdikiui: pagal amžių ir raidą

Išrinkti dovaną kūdikiui – nelengva užduotis, nes reikia gana neblogai išmanyti, ko tokio amžiaus mažiukui gali prireikti.

Daugelis, apsidrausdami nuo nesėkmės, dovanoja žaislus ir daiktus vyresniam amžiui. Tai neblogas sprendimas, nes nepriperka daiktų, kuriuos jau tėveliai patys įsigijo. Kita vertus, kūdikiui tokia dovana gali būti netinkama ir nesaugi, todėl dar ilgam laikui bus padėta giliai į spintą.

Jei renkate dovaną ne savo vaikui, paklauskite jo tėvelių, ko jam reikėtų? Gal mažylį sveikinsite keliese, tuomet galite susidėję nupirkti kažką labai naudingo, pavyzdžiui, gultuką, maniežą ar grojančią karuselę virš lovytės. Jei norite padovanoti drabužėlių (tai tikrai labai praktiškas spendimas), būtinai paklauskite kūdikio ūgio.

Savo nuožiūra nedovanokite įvairių vaiko higienai ir maitinimui skirtų dalykų, pavyzdžiui, sauskelnių (nežinosite, kokio dydžio ir firmos pirkti). Taip pat nedovanokite čiulptuko (gali būti, kad tėveliai jo vaikui neplanuoja duoti) ir buteliukų – sėkmingai savo pienu maitinančiai mamytei tai nepasirodys patraukli bei reikalinga dovana.

Jei sukate galvą, kaip artėjančių žiemos švenčių proga pasveikinti jūsų aplinkoje augantį kūdikėlį, siūlome atsižvelgti į tai, kiek jam mėnesių.

1 MĖNUO

Tik gimusio vaikučio oda yra labai jautri, tad puikiai tiks natūralios merinosų (merino) vilnos gaminiai, pavyzdžiui, smėlynukas ir kepurytė, ar vilnonės kojinės.

Jei kūdikiui dar vos mėnuo, galite padovanoti kažką simboliško, atsiminimams išsaugoti. Vaikiškų prekių parduotuvėse rasite rinkinius, skirtus pasidaryti rankyčių ir kojyčių antspaudams, nuotraukų albumus, prisiminimų dėžutes, pasiekimų knygas ar gražius nuotraukų rėmelius.

Tokiam mažam vaikučiui galite padovanoti lopšines dainuojantį ar raminantį žaislą, pavyzdžiui, meškutį „My Hummy", kuris skleidžia baltąjį triukšmą (garsus, primenančius kūdikiui buvimą mamos pilvelyje).

Gamintojo atstovų nuotr.

2 MĖNESIAI

Juodai balti pakabinami žaislai – bus vieninteliai įdomūs tokio amžiaus mažyliui. Taip pat galite padovanoti lavinamąjį kilimėlį, ant kurio jau greitai mažylis bus guldomas, kad treniruotų kaklo raumenis, o vėliau mokytųsi vartytis ir žaisti su pakabinamais žaisliukais.

Kūdikiui pravers ir šildyklė-žaislas su natūraliais užpilais, pavyzdžiui, grikių lukštais ar vyšnių kauliukais. Galbūt jis taps mieliausiu mažylio miego draugu?

3 MĖNESIAI

Kompaktinis diskas su lopšinėmis bus puiki dovana tai šeimai, kuri dažnai keliauja. Švelnios, mielos, migdančios dainelės – bene geriausias būdas mažylį nuraminti automobilyje.

Kūdikis tokiu metu pradeda į rankas imti, laikyti, gniaužti įvairius daiktus, todėl tai puikus metas jam padovanoti pojūčius stimuliuojančius žaislus (barškučius, kramtukus, minkštas, skirtingų faktūrų knygeles).

4 MĖNESIAI

Būtent šiuo laikotarpiu kūdikis jau tvirčiau laiko galvytę, todėl galite jam padovanoti plaukimo ratą, kuris dedasi ant kaklo, ir mažylis gali sau linksmai turkštis vonioje. Tai labai praktiška ir naudinga dovana, nes vanduo kūdikį ramina, atpalaiduoja, gerai nuteikia, o su tokiu ratu maudynės bus itin patogios.

5 MĖNESIAI

Apie penktąjį kūdikio gyvenimo mėnesį pasirodo pirmieji dantukai (nors tai labai individualu), tad galite padovanoti kramtuką, kuris palengvins jų „niežtėjimo" sukeltus nemalonius jausmus. Beje, tai laikotarpis, kai kūdikis intensyviai pasaulį pažįsta per burną, todėl jam reikalingi saugūs, būtent tam skirti žaislai. Vienas populiariausių pasaulyje, kurį pamėgo daugelis kūdikių – kramtukas žirafa „Sophie".

Gamintojo atstovų nuotr.

Šiuo laikotarpiu daugelis kūdikių išmoksta labai smagų dalyką – kištis kojas į burną, todėl galite jam padovanoti kojines su prisiūtomis smagiomis dekoracijomis. Jam bus labai smagu tokį apavą bandyti pasiekti ir tyrinėti.

6 MĖNESIAI

Būtent tokio amžiaus daugelis mažylių pradeda sėdėti, todėl galite jam padovanoti rogutes. Tikėtina, kad jei dar ne dabar, tai jau labai greitai jų prireiks.

Taip pat – tai metas, kai daugelis tėvų pradeda vaiką primaitinti, todėl galite mažyliui padovanoti dailų plastmasinių indelių rinkinį ar seilinukų.

7 MĖNESIAI

Daugelis kūdikiu šiuo metu intensyviai mokosi šliaužti, tad dovanos gali būti tokios, kurios jam padėtų tai lengviau daryti. Išrinkite kojines ar šliaužtinuką su neslystančiais padais. Puikiai tiks ir tai, kas skatins pajudėti iš savo vietos, pavyzdžiui, įvairūs linguojantys žaislai.

8 MĖNESIAI

Truputėlį anksčiau ar vėliau, bet tėveliai pradeda ieškoti būdų, kaip mažylį greičiau užmigdyti, kokie vakaro ritualai jį nuramintų. Tam gali padėti interaktyvūs prietaisai, padedantys lengviau keliauti į sapnų karalystę, pavyzdžiui, „Skip-Hop" naktinė lemputė-projektorius – mielas migdukas, kuris skleis švelnią šviesą ir raminančią muziką.

Gamintojo atstovų nuotr.

9 MĖNESIAI

Maždaug tokio amžiaus kūdikis pradeda suvokti priežastis ir pasekmes, tad jam patiks žaislai, kuriuos galima spausti (tuomet jie skleidžia garsą, iššoka, atsidaro ir pan.).

10 MĖNESIŲ

Tai metas, kada labai svarbu kuo daugiau dėmesio skirti kūdikio smulkiajai motorikai lavinti, todėl drąsiai galite pirkti žiedų vėrimo, kaladėlių dėliojimo žaidimus. Vienas populiariausių žaislų tokio amžiaus (ar net jaunesniems) kūdikiams – „Linksmoji Puodynė" (pradžioje vaikas figūrėles tiesiog meta į jos vidų, o vėliau pradeda sąmoningai rūšiuoti ir taikyti į jų vietas).

11 MĖNESIŲ

Šiuo laikotarpiu kūdikis tampa užsispyrėliu – bando žūtbūt pasiekti norimus daiktus, laikydamasis už baldų link jų keliauja. Jis suvokia, kad savo tikslą gali pasiekti, jei pasitelks gudrumą, pavyzdžiui, jei sučiups virvutę – daiktą prie savęs prisitrauks, todėl galite jam padovanoti tokio tipo traukiamą, važiuojantį žaislą.

Beje, šiuo laikotarpiu mažylis, išgirdęs muziką, turėtų pagal ją linguoti ar kitaip išreikšti susidomėjimą, džiaugsmą, todėl galite jį nustebinti grojančia knygele, pianinu ar būgneliu.

MAN JAU VIENERI!

Maždaug tokiu metu mažylis ne tik pradeda stovėti ir vaikščioti, bet ir milžiniškais šuoliais pažįsta bei atranda pasaulį. Parduotuvių lentynose pastebėsite, kad žaislų pasirinkimas nuo vienerių metų kur kas didesnis. Vaikams labai patiks įvairūs daiktai, leidžiantys jų rankytėms „dirbti" (su galimybe spaudyti mygtukus, atidarinėti dėžutes, rūšiuoti, verti, versti puslapius). Įdomūs bus ir stumiami bei traukiami žaisliukai (stumdukai).

Jei nebijote būti ne itin išradingi, bet norite pataikyti tiesiai į dešimtuką, galite padovanoti pirmąjį „Lego" kaladėlių rinkinį „Duplo" (jis skirtas nuo 1,5 metų, tačiau visai nepavojingas ir jaunesniam vaikui). Šis žaidimais daugiafunkcinis – lavina smulkiąją motoriką (nes reikia dėlioti, jungti figūrėles), moko vaikus socializacijos įgūdžių, nes jį gali žaisti keliese vienu metu, ir skatina savarankiškumo formavimąsi (tėveliams nebūtina kiekvieną kartą greta stovėti).

Užsakymo nr.: PT_73209100

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis