Į šiltus kraštus su kūdikiu: jei tai žinosite, kelionė bus lengva


Nedidelį vaiką auginantiems tėveliams gali kilti ne viena baimė ir dvejonė. Ar kūdikiui kelionė nebus varginanti ir pavojinga sveikatai? Ar pabėgimas nevirs sunkiu darbu, rūpesčiu ir nesukels streso visai šeimai? Skirtingi tėvai – skirtingi vaikai, tad vienos tiesos nėra. Vieni sako, kad pirmasis kūdikio pusmetis – idealus laikotarpis kelionėms. Juk mažylis didžiąją dalį laiko miega, dar nevaikšto ir neropoja, o jei mama maitina savo pienu – nereikia rūpintis ir maistu. Kiti jiems prieštaraus – pirmaisiais mėnesiais po gimdymo norisi tik ramybė ir namų jaukumo, o jei dar kūdikis nuolat neramus bei verkia... Koks gali būti atostogų malonumas?


Mūsų pakalbinta mama Ingrida, auginanti vienerių Izabelą, su mažyle jau du kartus keliavo į šiltus kraštus. Visa šeima kartu lankėsi Graikijoje, o, palikusios tėtį namuose, mama su dukra atostogavo Egipte. Ingrida nori paraginti visus tėvelius nebijoti keliauti su kūdikiu. „Viskas daug paprasčiau, nei gali atrodyti, svarbu nesijaudinti ir kruopščiai susiplanuoti daiktų sąrašą, kurių prireiks. Jei baiminatės dėl skrydžio, taip pat noriu jus nuraminti. Didžiąją dalį laiko vaikas miega, o kitą – domisi nauja aplinka, žaidžia. Nuoširdžiai patariu visoms šeimoms kuo daugiau keliauti. Pirmiausia – ne dėl savęs, o dėl kūdikio. Grynas oras, jūros vanduo, saulė – visa tai jam labai naudinga. Po kiekvienos kelionės pastebėjau Izabelos raidos šuoliukus. Ji išmoko greičiau vaikščioti, pagerėjo miego kokybė, tapo savarankiškesnė", – savo patirtimi pasidalino jauna mama.


Dviejų vaikų – 6 mėnesių Pijaus ir 3 metų Luko – mama Austėja sako, kad motinystės atostogos yra idealus metas kelionėms. Jos šeima jau antrą žiemą pabėga iš Lietuvos į Ispaniją, kur praleidžia tris mėnesius. „Visada svajojau niūrųjį metų laiką gyventi ten, kur šilta, visada šviečia saulė, o dienos bėga ant smėlio. Gimus pirmajam sūnui, netrukus savo svajonę įgyvendinau. Mano vyras – informacinių technologijų specialistas, jam nėra svarbu, iš kurio pasaulio kampelio dirbti, tad pasirinkome Ispaniją. Norintiems pasinerti į panašią avantiūrą, siūlau nesibaiminti, nes viskas labai paprasta net ir su kelių mėnesių kūdikiu. Pabėgę nuo Lietuviškos žiemos, išvengėme virusų, peršalimo ligų, kasdien valandų valandas praleidžiame gryname ore, saikingai mėgaujamės saulės voniomis ir valgome šviežius vaisius, tad natūraliai apsirūpiname vitaminais", – kelionių su vaikais pliusus vardija Austėja.


Abi mamos pabrėžė, kad labai svarbu susiplanuoti kelionę, kad būtų kuo mažiau nesklandumų. Ne tik išsiaiškinti, ar gyvenamoji vieta bus pritaikyta kūdikiams, tačiau ir gerai apgalvoti, kokių daiktų prireiks.


Štai 13-os daiktų sąrašas, kurių jums gali prireikti kelionėje į šiltus kraštus su kūdikiu.


1. Nedidelis, lengvai sulankstomas sportinis vežimėlis (tėvų dažnai vadinamas „skėtuku"). Tiesa, toks nedidelis, sulankstomas vežimėlis pravers ne tik tolimose kelionės, jis patogus, nes lengvai telpa į automobilio bagažinę, jo nereikia išardyti, mažai sveria ir yra itin patogus, jei su vaiku dažnai lankotės prekybos centruose.



2. Vanduo ir užkandžiai lėktuve (ypač patogu išspaudžiamose pakuotėse, nes nereikia šauktų ir šaukštelių). Jei keliaujate su kūdikiu, į lėktuvo saloną užkandžius ir gėrimus galite neštis be apribojimų.


3. Kylant ir leidžiantis duokite vaikui ko nors atsigerti arba pavalgyti (jei žindote, priglauskite prie krūties). Jei naudojate, būtinai prie savęs turėkite čiulptuką, nes čiulpiant greičiau išsilygina slėgis ausyje. Neužmirškite ir prisegamo čiulptuko laikiklio, nes lėktuvas ne pati patogiausia vieta kuistis ir ieškoti ant žemės, jei jis nukristų.


4. Pats mylimiausias žaisliukas. Lėktuve kūdikiui viskas bus nauja ir įdomu, tad žaislais neapsikraukite, jų greičiausiai tiesiog neprireiks. Beje, kai kurios oro linijos vaikams skrydžio metu išdalina pripučiamus lėktuvėlius ir piešimo reikmenis.



Viešbutyje taip pat netrūks veiklos ir žaidimų, tačiau, jei važiuojate į šiltus kraštus, pravers smėlio žaislai ir pripučiamas baseinėlis. Aišku, juos galima įsigyti ir svetur, tačiau, jei turite namuose, kodėl neįsimetus į lagaminą? Taip pat nepamirškite mylimiausios mažylio žaisliuko, su kuriuo jis miega.


5. Apranga. Kelionės lėktuvu metu patariama kūdikį aprengti sluoksniavimo principu, kad būtų paprasta kelis drabužėlius nurengti lėktuve ir dar kelis atvykus į šalį, kurioje poilsiausite. Dažniausia jaunų mamų klaida – lagamino užpildymas drabužėliais. Jei vaikutis visai mažas – pasiimkite daugiau smėlinukų. Jei vyresnis nei šešių mėnesių – lengvai aprengiamų, plonos medžiagos palaidinių, šortukų.


6. Vaistinėlė. Kiekviena mama geriausiai pažįsta savo vaiką ir žino, kokių vaistų jam gali prireikti. Vaistinių taip pat yra visose šalyse, tačiau, kad nepatirtumėte papildomo streso, turėkite termometrą ir vaistų nuo temperatūros.


7. Odos apsauga nuo saulės. Kūdikius iki metų geriausia laikyti pavėsyje ir vengti tiesioginių saulės spindulių arba jais mėgautis saikingai. Apsaugos priemonės nuo saulės kūdikiams turi būti su ne mažesniu nei SPF 50 apsaugos filtru. Galite rinktis losjonus, pienelius ar purškiamas priemones. Kūdikėlių oda dar labai jautri ir greitai pažeidžiama, tad nepamirškite šiomis priemonėmis jos tepti kas kelias valandas.


8. Kepurės nuo saulės. Pasiimkite kelias, jei viena kažkur dingtų, jums tuojau pat bus reikalinga kita – karštuose kraštuose kūdikiui nevalia būti lauke be kepurės.


9. Maistas ir užkandžiai. Jei jūsų vaikui 0–6 mėnesiai, jums nieko neprireiks (jei maitinate savo pienu) arba reikės tik pieno mišinio. Jei jis vyresnis nei pusės metų, tuomet labai patogu įsidėti keletą pakuočių užpilamų košių ir tyrelių. Šiam maistui paruošti ir pašildyti tereikės karšto vandens. Daugelyje viešbučių virdulį rasite, o jei ne – galite jo paprašyti registratūroje. Kuo kūdikis didesnis – tuo jam tiks daugiau maisto, kurį tiekia viešbutis.


10. Mamos kuprinė arba krepšys. Nesvarbu, ar keliausite, ar eisite vos iki baseino – kuprinė pravers susidėti visiems vaikui ir jums reikalingiems daiktams.



11. Puodelis ar gertuvė. Šiltuose kraštuose būtina gerti kuo daugiau vandens, tad nepamirškite indo, iš kurio jūsų kūdikis yra pratęs gerti vandenį.


12. Sauskelnės ir šlapios servetėlės. Jei lagamine liko nedaug vietos – neprisikraukite sauskelnių, jų galėsite įsigyti ir kitoje šalyje. Taip pat – poilsiaudami paplūdimyje ar prie baseino, leiskite kūdikiui pabūti nuogu užpakaliuku. Tegul jo odytė „pasiilsi" nuo sauskelnių. Jei su vaiku planuojate plaukioti baseine – nepamirškite sauskelnių, skirtų maudynėms.


13. Aktyvesnes keliones mėgstantys tėveliai pasakys, kad nešioklė – nepamainomas daiktas. Kol mažylis ramiai joje snaus, jūs galėsite labai daug nuveikti ir pamatyti.



Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis