Paskutiniai nėštumo mėnesiai: saldus miegas – įmanomas

Miegas esamiems ir būsimiems tėveliams – brangiausia dovana. Su mintimi, kad miego gali trūkti gimus kūdikiui, daugelis susitaiko, tačiau dažnai būsimos mamos nustemba, kad gerai išsimiegoti gali būti sunku dar kūdikiui negimus.

Kokybiškas, pakankamos trukmės miegas ypač svarbus viso nėštumo laikotarpiu. Visgi, paskutiniaisiais mėnesiais būsimai mamai išsimiegoti tampa vis sunkiau: tvinksi pavargusios kojos, sunkiau rasti patogią miegojimo pozą, nepatogu apsiversti, maudžia pečius ir t.t... Tokiu atveju, labai gelbėja įvairiausių formų ir užpildų pagalvės, skirtos specialiai nėščiosioms, o vėliau puikiai tarnaujančios žindant kūdikį.

Kaip išsirinkti?

Jungtinių Amerikos Valstijų nacionalinis miego fondas (NMF) nėščiosioms pataria trečio semestro metu vengti gulėti ant nugaros ilgą laiką ir paskutiniuosius tris mėnesius miegoti ant kairiojo šono. Taip vaisius ir inkstai geriausiai aprūpinami krauju, o kartu ir deguonimi. Todėl specialistai rekomenduoja įsigyti specialiai nėščiosioms skirtus čiužinius, o taip pat kūną paramstyti pagalvėmis.

Renkantis pagalvę reikėtų atkreipti dėmesį į jos užpildą. Tai gali būti polistirolo burbuliukai, polistirolo pluoštas, mikro-burbuliukai, „memory" tipo porolonas, natūralus ar organiškas užpildas. Polistirolo burbuliukai dažniausiai naudojami pigesnėse pagalvėse. Jais užpildyta pagalvė lengvai prisitaiko prie kūno, yra lengva, tačiau šiek tiek „triukšminga", nes judant skleidžia čežėjimo garsą. Polistirolo pluoštu užpildyta pagalvė yra visiškai „tyli", o jos standumas priklauso nuo pluošto kiekio pagalvėje.

Mikro-burbuliukai pasižymi lengvumu, jais užpildytos pagalvės suteikia tvirtą atramą. „Memory" tipo porolonas leidžia pagalvę nesunkiai formuoti pagal savo poreikius, tačiau kai kuriems su šia pagalve, jei ji didesnė ir dengianti daugiau kūno, miegoti gali būti per šilta. Natūraliam ar organiškam užpildui dažniausiai naudojama spelta (kviečiai), vilna arba kapokas. Šie užpildai patiks mėgstančioms natūralumą.

Vienas svarbus patarimas – verta rinktis pagalvę su lengvai nuimamu užvalkalu, kad bet kada panorėjus būtų galima jį pakeisti švariu.

Pagalvės nėščiosioms paprastai būna trijų tipų: skirtos dėti po pilvu, už nugaros arba po savo įprasta pagalve. Pagalvę reikėtų rinktis pagal savo poreikius – galbūt jums svarbu paremti pilvuką, galbūt jaučiate nepatogumą nugaros srityje, o galbūt jus vargina tik nepatogi kaklo padėtis? Štai keletas pasiūlymų.

L formos pagalvė

Ji skirta miegojimui ant šono, taip pat tinkama žindant. Ši pagalvė padeda turintiems kaklo ar nugaros problemų, o taip pat prilaiko visą kūną. Kaip ir daugumą tokių pagalvių, ją galima skalbti skalbyklėje.

Sraigės formos pagalvė

Šios pagalvės galimybės įvairesnės ir leidžia nėštukei įsitaisyti įvairiomis pozomis, taip pat ir sėdint.

Bumerango formos pagalvė

Ši pagalvė sukurta prilaikyti pilvuką, nugarą, kelius, dažniausiai yra itin minkšta, todėl ją lengva sulenkti taip, kaip patogiau. Ji taip pat puikiai tinka žindant kūdikį arba kaip atrama sėdint.

Pailga pagalvė

Ilga ir minkšta pagalvė leidžia suformuoti ją pagal savo poreikius. Dažniausiai tokios pagalvės naudojamos žindymo metu. Tačiau, pavyzdžiui, maitinimo pagalvės „Traumeland" gali būti naudojamos ir paskutinėmis nėštumo savaitėmis, kaip pėdų atrama augančiam pilvui ar galvos pagalvė miegui. Tai optimali apsauga nuo nugaros ir kaklo skausmų.

Drugelio formos pagalvė

Šios formos pagalvė sukurta konsultuojantis su fizioterapeutais ir yra patogi atrama visam kūnui. Ji sukurta specialiai miegojimui ant šono, rekomenduojamam nėščiosioms. Pagalvė yra sudėta iš trijų dalių, kurias norint galima atskirti ir naudoti atskirai.

Kablelio formos pagalvė

Ši pagalvė ne tik padeda patogiau įsitaisyti, bet ir užtikrina, kad naktį nėščioji neapsiverstų ant nugaros. Miegant ant šono netrikdoma kraujotaka, todėl netirpsta galūnės, vaisius yra saugus. Pagalvė saugo nugarą, pilvuką, kelius.

V formos pagalvė

Paprasto dizaino, tačiau labai praktiška pagalvė. Tokios formos pagalves itin mėgsta nugaros, kaklo arba pečių skausmais besiskundžiančios nėštukės. Ji taip pat puikiai tinka žindant kūdikį.

Trikampė pagalvė

Ši pagalvė standesnė, nedidelė ir yra skirta dėti po įprasta pagalve tam, kad galėtumėte patogiai reguliuoti kūno, galvos padėtį.

Didelė U formos pagalvė

Į šią pagalvę galima įsirangyti nuo galvos iki kojų pirštų – ant jos vienu metu patogiai pasidėsite galvą, atremsite nugarą ir apsivysite kojomis. Tokia miegojimo poza leidžia visiškai atsipalaiduoti, nebejausti tempimo nei kaklo, nei dubens srityje. Vienintelis tokios pagalvės minusas – jei ji labai didelė, ją sunku skalbti skalbyklėje.

Užsakymo nr.: PT_72692556

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis