Kiek svorio moteris priauga per nėštumą

Kodėl viena nėščioji per devynis mėnesius priauga vos devynis kilogramus svorio, o kita – dvidešimt devynis? Atsakymo į šį klausimą mes nežinome, tačiau pabandykime išsiaiškinti, kaip pasiskirsto nėštumo metu priaugtas svoris.

Šimtas priežasčių, kodėl svorio priaugame skirtingai

Kodėl nėštumo metu moterys svorio priauga skirtingai, priklauso nuo daug veiksnių. Svarbu, koks buvo kūno masės indeksas iki pastojant – paprastai apkūnios moterys priauga mažiau, negu liesuolės.

Dar verta paminėti moters amžių – kuo ji vyresnė, tuo didesnė tikimybė, kad svorio priaugs daugiau.

Vienas moteris nėštumo metu kamuoja stipri toksikozė, dėl kurios jos net praranda kelis kilogramus, o kitos atvirkščiai, nuo pirmos nėštumo dienos kerta ką tik panorėjusios ir jau po dviejų mėnesių nėštumo jų svarstyklės parodo didelį pliusą. Be to, svarbu ir koks planuojamas vaikučio dydis, juk vieni gimsta trijų, kiti – net penkių kilogramų. Pagaliau, turime paminėti moters mitybos įpročius bei gyvenimo būdą – kiek ji fiziškai aktyvi ir kontroliuoja, ką deda į lėkštę.

Didžiausias svoris – vaikučio

Kodėl nėštumo metu didėja moters svoris, daug aiškinti, turbūt, nereikia. Vien tik sparčiai didėjanti gimda sveria maždaug kilogramą! Placenta – apie 500 g, vaisiaus vandenys – kilogramą, o kūdikis prieš pat gimimą – apie 3- 4 kg. Be to, didėja krūtys, organizme cirkuliuojančio kraujo tūris, o audiniai kaupia vandenį.

Jeigu priaugtą vidutinišką nėštumo svorį padalinsime visiems mėnesiams, paaiškės, kad paprastai nėščioji per mėnesį priauga apie pusantro kilogramo svorio. Tačiau per pirmuosius tris mėnesius tik maždaug 50 g tenka vaisiui. Likęs svoris pasiskirsto ir tenka placentai, vaisiaus vandenims, gimdai, padidėjusioms krūtims ir padidėjusiam kraujo tūriui.

Antrą nėštumo trimestrą moteris priauga apie 6 kg. Maždaug pusė kilogramo šio svorio tenka kūdikiui. Paskutiniaisiais mėnesiais svoris padidėja dar 5 kg.

Jei svoris didėja per greitai

Neveltui kas kartą atėjus pas gydytoją, jis jus pasvers arba pasiteiraus apie priaugtą svorį. Tai tikrai svarbus nėščiosios sveikatos rodiklis. Jeigu svoris smarkiai padidėja per labai trumpą laiką, reiktų nepraleisti to pro akis. Pasitarkite su gydytoju, gali būti, kad jis patikrins kraujo spaudimą ir pasiūlys atlikti šlapimo tyrimą, kad būtų atmesta nėštumo komplikacijų galimybė.

Kaip pasiskirsto svoris, jei būsimoji mama priaugo apie 14 kilogramų?

Kūdikio svoris - apie 3 - 4 kg

Mamos "rezervai" - apie 2 kg

Placenta - 500 g

Vaisiaus vandenys - apie 1 kg

Gimda - apie 1 kg 500 g.

Didėjančios krūtys - abi po 250 g, viso - 500 g

Padidėjęs kraujo tūris - 2 kg

Skysčių kaupimasis - 3 kg

Iš viso - apie 14 kg

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis