Nepavyksta pastoti: kada kreiptis į gydytoją pagalbos?

Anksčiau buvo manoma, kad, jei moteris nepastojo per porą metų, pora jau turėtų kreiptis į medikus. Dabar šis laikas vis trumpinamas ir siūloma nelaukti ilgiau nei metus. Taigi, kada jau vertėtų kreiptis į medikus?

Skaičiai sako, kad reikia paskubėti

Jei jums jau kurį laiką nesiseka pastoti, nėra abejonės, kad jaučiate nerimą ir pasimetimą. Tačiau kiekvienai porai laikas ne vienodai tinkamas ar palankus, o galutinį rezultatą visuomet nulemia konkrečios poros vaisingumo rodikliai.

Pasak vaisingumo specialistų, nesisaugant per metus pastoti turėtų apie 90 proc. vaisingų porų, o likusios 10 proc. vaisingų porų pastoti turėtų per antruosius metus.

Tačiau, šiandien specialistai sako, kad, jei moteris vyresnė nei 35-erių, nereikėtų laukti net ir metų, o nepastojus per pusmetį, vertėtų paskubėti pasitikrinti. Taip yra todėl, kad nuo 35-erių metų biologinis moters ląstelių senėjimas vyksta vis sparčiau ir pastojimo tikimybė kasmet gerokai sumažėja. Tačiau panikuoti nereikėtų, nes, kuo toliau, tuo daugiau moterų pirmojo kūdikio susilaukia būdamos 35-erių ir vyresnės, o pasitaiko, kad pastoja ir sveiko kūdikio susilaukia net ir būdamos 45-50 metų amžiaus. Žinoma, tai neturėtų tapti siekiamybe.

Bandant pastoti antrą kartą, vienerius metus reikia pradėti skaičiuoti nuo atsinaujinusių mėnesinių ir, nepavykus to padaryti per šį laikotarpį, kreiptis į savo gydytoją arba tiesiai į nevaisingumo gydymo specialistus.

Dažniausios priežastys

Anot Vaisingumo centro įkūrėjos Gražinos Bogdanskienės, nevaisingumą lemia daugybė dalykų. Vienas jų – užteršta aplinka, perdirbti, modifikuoti maisto produktai, kurių visiškai išvengti beveik neįmanoma.

Pasak medikės, dažniausia vyrų nevaisingumo priežastis – prasta spermos kokybė, kai yra per mažas spermatozoidų judrumas, arba per maža jų koncentracija. Deja, vaistų, gerinančių spermatozoidų judrumą ar didinančių jų skaičių dar nėra išrasta, todėl tokiu atveju siūloma inseminacija (kai surinkta ir apdorota vyro sperma suleidžiama moteriai į gimdą) arba dirbtinis apvaisinimas.

„Vyrai turėtų suvokti, kad spermos pakitimai nėra jų kaltė, vyriškumo pažeminimas, seksualinio pajėgumo sumažėjimas. Vyras tikrai nėra mažiau vyriškas dėl to, kad jo spermoje mažiau spermatozoidų ar jie lėčiau juda. Tai tiesiog sveikatos sutrikimas, kurį reikia išsitirti, kad žinotumei tolesnius žingsnius norėdamas susilaukti vaikų. Spermmos kokybė visame pasaulyje blogėja katastrofiškai greitai", - teigia Vaisingumo centro vadovė.

Kita dažna porų nevaisingumo priežastis – lytiniu keliu plintančios infekcijos, kurios gali pakenkti tiek vyro, tiek moters vaisingumui. Vaisingumo centro duomenimis, dažniausiai pasitaiko chlamidijos ir ureaplazmos, kiek rečiau – mikoplazmos, dar rečiau – gonorėja, trichomonos. Skandinavijoje šių infekcijų banga buvo prieš 10-15 metų, o Lietuvoje šis pikas tęsiasi jau paskutiniuosius 5 metus. Dažniausios infekcijos – chlamidijos ir ureaplazmos – 90 proc. plinta lytiniu keliu.

Nuo ko pradėti?

Visų pirma, turėtumėte žinoti, kad nevaisingumo gydymas yra veiksmingiausias iki 35-erių metų, taigi, kuo anksčiau išsiaiškinsite apie esamas problemas, tuo lengviau jas bus išspręsti. Paradoksalu, tačiau dažniausiai dėl nevaisingumo problemų kreipiasi vyresnės poros ir neretai nutinka, kad jos kantriai bando pastoti be medikų pagalbos pernelyg ilgai.

Nevaisingumo gydymo specialistai pataria ne tik nelaukti ir negaišti brangaus laiko bei išsiaiškinti, kodėl nepavyksta pastoti, bet ir atkreipti dėmesį į bendrąją savo sveikatos būklę.

Pasak medikų, dažna klaida, kad pastoti stengiamasi bandant pačius įvairiausius būdus, tačiau retai susimąstoma, kad nevaisingumo priežastimi gali būti tiesiog netinkamas gyvenimo būdas: nesveika mityba, nepakankamas poilsis, stresas, žalingi įpročiai. Apskritai, norint pradėti kūdikį, reikėtų tam ruoštis iš anksto ir bent prieš pusmetį pradėti stengtis gerinti savo gyvenimo kokybę ir, svarbiausia, jei nepasiseka pastoti iš pirmųjų kartų, poroje dėl to nekelti vienas kitam dar didesnio streso, kuris yra ne kas kita, o tik dar vienas papildomas trukdis susilauakti vaikelio.

Tendencijos nedžiugina

Iškalbinga statistika: nevaisingumas Lietuvoje, kaip ir užsienyje, tampa vis dažnesne problema ir šiuo metu su ja susiduria 15 proc. porų – net kas šešta pora. Pagal esamas pasaulines tendencijas prognozuojama, kad po 10-15 metų vaisingumo problemų turės kas trečia pora.

Vyrauja klaidingas požiūris, kad dėl poros nevaisingumo priežastys dažniausiai slypi moters organizme. „Prieš 15-20 metų apie 70 proc. nevaisingumo priežasčių priklausydavo nuo moters. Vyrai tikrai buvo sveikesni. Dabar nevaisingumo priežastys pasiskirsčiusios taip: 40 proc. priklauso nuo moterų, 40 proc. – nuo vyrų, 10 proc. priklauso nuo abiejų, o 10 proc. priežasčių lieka neaiškios. Vadinasi, tiek vyrai, tiek moterys vienodai „kalti" dėl nevaisingumo. Deja, vyrų nevaisingumo daugėja, spermos kokybė blogėja. Tam įtakos turi labai daug veiksnių: ne tik rūkymas ir alkoholis, kaip mes įsivaizduojame, bet ir aplinkos bei maisto užterštumas", - sako G. Bogdanskienė.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis