7 mitai apie cezario pjūvį, kuriuos reikia vyti lauk

(1)

Nepaisant to, kad pastaraisiais metais beveik trečdalis vaikų gimsta po cezario pjūvio operacijos, vis dar gajūs įvairūs su šia procedūra susiję mitai.

#1 Po cezario pjūvio kontaktas oda prie odos – neįmanomas


Tai netiesa, viskas priklauso nuo situacijos ir gimdyvės noro. Jei žinote šio pirmojo kontakto svarbą ir norite savo vos gimusį mažylį priglausti prie krūtinės, tiesiog paprašykite to medikų. Šalia esantys gydytojai, akušeriai, seselės ar dulos ne tik suteiks jums tokią galimybę, bet ir padės tai padaryti, pamokys, padrąsins.


„Nemanau, kad ryšį su vaiku nulemia gimdymo būdas. Svarbiausia, kad nuo pat pirmų akimirkų kūdikis jaustų tėvų meilę, šilumą. Pirmąjį kartą gimdžiau cezario pjūvio pagalba ir glaudžiau sūnų prie krūtinės – tai buvo taip pat nuostabu, kaip ir antrąjį kartą, kai dukra gimė natūraliai", – sako Vaiva (29 m.), 2 vaikų mama.


#2 Jei bus daromas cezario pjūvis, negalėsite įamžinti gimdymo


Jei esate pasiruošę fiksuoti gimdymo akimirkas, nebūtina keisti planų, jei sužinojote, kad jums bus atliekamas cezario pjūvis. Pasak gimdymo skyriuje dirbančių specialistų, viskas priklauso nuo to, ar gimdymas vyksta sklandžiai. Kad netrukdytumėte medikams gimdymo metu, galite iš anksto pasitarti su gydytoju ar akušere, kur fotografui (tikriausiai, tėčiui) geriau stovėti, sutarti, kada geriau atsitraukti ar duoti gimdyvei ramybės.


#3 Po cezario pjūvio ­kils problemų žindant


Nors kartais tai ir pasitvirtina, medikai nėra linkę visas iškilusias žindymo problemas – kai kūdikis nepajėgia čiulpti krūties ar mamai trūksta pieno ­– priskirti vien cezario pjūviui. Pasak žindymo specialistų, su sunkumais žindant susiduria dažna mama, ypač susilaukusi pirmojo kūdikio, kai dar neturi reikalingų įgūdžių, o to priežastys paprastai yra kompleksiškos. Medikų teigimu, cezario pjūvis žindymo procesui gali turėti tik labai nežymią įtaką.


#4 Cezario pjūvio metu būsite be sąmonės


Kadangi bėgant metams cezario pjūvio operacijų tik daugėja, jų eiga taip pat nuolat tobulėja. Pasaulio praktika rodo, kad vis daugiau moterų, kurioms atliekamas cezario pjūvis, atliekama epidūrinė nejautra, kuri leidžia joms likti budrioms, o gimus kūdikiui, priglausti jį, bandyti maitinti. Tik labai retais atvejais gimdyvei atliekama visiška nejautra.


#5 Cezario pjūvis – savanaudiška „prabanga"


Net ir sąmoningai pasirinkta ši operacija nesuteikia teisės niekam jūsų teisti, nes, kaip gimdyti, kiekviena moteris pasirenka asmeniškai. Be to, net ir labiausiai prieš cezario pjūvį nusistačiusiai moteriai, gali tekti gimdyti būtent tokiu būdu – juk dviejų vienodų gimdymų nebūna ir net gydytojai iš anksto ne visada gali tiksliai nuspėti, ar viskas klostysis sklandžiai. Užsitęsus sąrėmiams, vaisiui esant neteisingoje padėtyje ar iškilus kitoms problemoms, jau gimdymo eigoje gali būti priimtas sprendimas atlikti operaciją – dėl kūdikio ir motinos saugumo.


#6 Cezario pjūvio operacija – visai neskausminga


Moterys, gimdžiusios cezario pjūvio operacijos pagalba, sakydamos, kad gimdymas nebuvo skausmingas, turi omenyje, kad neskaudėjo pačios operacijos metu. Tačiau dažnai nutylima, kad po tokio gimdymo moteris dar kurį laiką jaučia gana stiprų skausmą pjūvio vietoje. Be to, ir nuskausminamieji ne visada suveikia vienodai, todėl ir operacijos metu galimi įvairūs pojūčiai.


„Prieš gimdymą nežinojau, kad reikės cezario pjūvio, todėl, kadangi labai bijau skausmo, buvau nusiteikusi blogiausiam. Operacijos metu jutau tik atbukusius pojūčius, tačiau į pabaigą supratau, kad nuskausminamieji pamažu nustoja veikti... Tačiau tai tikrai nebuvo kažkas neištveriamo. Sugyti irgi prireikė laiko – čia pirmąjį mėnesį gelbėjo vyras ir mama", – sako Vaiva.


#7 Po cezario pjūvio nebegalėsite pagimdyti pati


Tai nebūtinai tiesa – viskas priklauso nuo to, kiek laiko praėję nuo ankstesnio cezario pjūvio, kaip klostosi šis nėštumas, kokia vaisiaus ir placentos padėtis, ar teisingai sugijęs buvusio pjūvio randas. Jei viskas palanku, gimdyti pačiai moteriai ne tik leidžiama, bet ir skatinama.


„Pirmą kartą gimdžiau su neplanuotu cezario pjūviu, nes iki gimdymo vaikas taip ir neatsisuko į reikiamą poziciją. Kaip vėliau paaiškėjo, jis apsisukti ir negalėjo, nes jam apie kaklą buvo apsisukusi virkštelė, todėl labai džiaugiuosi, kad gydytojai greitai priėmė teisingą sprendimą ir viskas praėjo sklandžiai. Antrąjį kartą, po dviejų su puse metų, pagimdžiau pati", – džiaugiasi Vaiva.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis