Geriausias būdas rengti vaiką: nei sušals, nei sukais

Atėjus saulėtam rudeniui, net ir suaugusiesiems tampa ne taip paprasta nuspręsti, kuo apsirengti, nes rytai jau vėsūs, o įdienojus — šilta. Permainingi orai iššūkiu tampa ir tėveliams.

Specialistų teigimu, tam yra viena paprasta išeitis: sluoksniavimas. „Svogūno" principu vadinamas apsirengimas pasižymi daugiasluoksniškumu, kuris leidžia prisitaikyti prie bet kokios oro temperatūros.

Sluoksnis po sluoksnio

Keičiantis sezonams peršalti galima visai nejučia. Kadangi vaikams būti gryname ore sveika net ir žvarbesniu oru, būtina pasirūpinti tinkama apranga. Itin patogu vaiką rengti sluoksniais: keletas plonų sluoksnių užtikrina geresnį šilumos sulaikymą, nes susidarantys oro tarpai tarp jų sukuria puikią izoliaciją. Esant reikalui, kūdikį paprasta nurengti ar aprengti storiau. Apatinio sluoksnio paskirtis yra palaikyti kūno šilumą ir išgarinti drėgmę, jei vaikas sušyla, viduriniojo – izoliuoti šilumą, o išorinio – saugoti nuo vėjo ir drėgmės.

Specialistai pirmajam sluoksniui pataria rinktis rūbus iš poliesterio arba vilnos, o ne iš medvilnės, kuri linkusi sugerti drėgmę, lipti prie kūno. Viduriniąjam sluoksniui puikiai tinka iš švelnaus, plono ir lengvai prižiūrimo medvilnės audinio pasiūti drabužiai. Viršutiniam sluoksniui geriausiai tinka striukės ar kelnės iš neperpučiamos, bet kvėpuojančios medžiagos. Pavyzdžiui, lyjant itin praktiškas ir jaukus apsirengimas — neperšlampama striukė ir po ja vilkimas multino audinio rūbas. Kiekvienam sluoksniui rūbus reikėtų parinkti atsižvelgiant į oro temperatūrą ir drėgnumą, vėjo stiprumą.

Gamintojų atstovų nuotr.

Kūdikiams aktualu ir namuose

Kūdikio šilumos atidavimo procesai susireguliuoja ir prakaito liaukos ima aktyviai funkcionuoti tik trečiaisiais jo gyvenimo metais, todėl mažylį reikia rengti atidžiai. Svarbu nepamiršti, kad kūdikis į oro temperatūros pokyčius reaguoja kitaip nei suaugusieji. Tarkime, jei jums atrodo šilta, naujagimiui gali būti karšta, o lauke atvirkščiai — jei kūdikis guli nejudėdamas vežimėlyje, šaltesniu oru jis gali sušalti greičiau už jus.

Oro temperatūra kambaryje, kuriame daugiausia laiko praleidžiate su naujagimiu, turėtų būti apie 23-24°C, kol šis būdrauja, ir 20-22 °C, kai kūdikis miega. Esant 24 °C oro temperatūrai, naujagimis iki 1 mėnesio amžiaus gali būti apvilktas trikotažo šliaužtinukais, o po jais – smėlinuku be rankovių. Karštomis vasaros dienomis pakaks smėlinuko, o vakare ir naktį — plonų šliaužtinukų. Einant į lauką reikėtų vadovautis taisykle: aprengę kūdikį taip pat, kaip rengiamės patys, tik pridedame vieną papildomą sluoksnį. Žiemą kūdikį geriausia rengti smėlinuku, šliaužtinukais, siaustinuku, kombinezonu, paguldyti į vokelį ir apmauti trikotažo bei šiltą kepurytes.

Gamintojų atstovų nuotr.

Jokiu būdu nereikia persistengti, nes per šiltai aprengtas kūdikis perkaista, išprakaituoja ir gali peršalti. Jei kūdikis per šiltai rengiamas nuolat, jis dažniau serga peršalimo ligomis, virusiniais susirgimais, nelavinama jo termoreguliacinė sistema, silpsta imunitetas.

Visuomet patikrinkite, ar kūdikis aprengtas teisingai:

  • Palieskite kūdikio odą užkišusi ranką už kaklo, nugarytės viršuje: jei šis odos plotelis karštas, sudrėkęs – mažyliui per karšta. Sukaitęs naujagimis verkia, negali užmiegti, jo oda tampa ryškiai raudona, padažnėja pulsas.
  • Ar kūdikiui nešalta, galima nustatyti palietus jo nosytę. Žiemą būnant lauke reikia nuolat stebėti kūdikio veido spalvą: jei oda išblyškusi, vaikučiui šalta. Tokiu atveju, mažylį reikėtų aprengti šilčiau, apkloti lengvu vilnos pledu.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis