Pirmasis vizitas pas gydytoją po gimdymo: apie ką nutylima

Visi pirmi kartai mus šiek tiek gąsdina. Pirmasis vizitas pas gydytoją po gimdymo – ne išimtis. Žinojimas, ko galima tikėtis ir kam nusiteikti, padės jaustis ramiau.

Labiausiai vargina nežinojimas

Labiausiai dėl pirmojo vizito pas gydytoją nerimauja moterys, mamomis tapusios pirmą kartą. Antrosios atžalos laukianti, 2 metukų dukrytės mama Vaiva sako, kad antrasis nėštumas eina kur kas greičiau, nes nebėra baimės. "Savaime suprantama, kad nerimo mažiau, nes nebėra tiek staigmenų ir nežinomybės. Apskritai, pastebėjau, kad labai daug kalbama apie nėštumą ir gimdymą, o apie pogimdyvinį laikotarpį nutylima. Su draugėmis pasijuokiame, kad tos dalies knygose apie nėštumą niekas turbūt net ir neskaito", - šypsosi moteris (29 m.).

Ji neslepia, kad pirmąjį vizitą pas ginekologą po gimdymo prisimena kaip ne itin malonų. "Jei būčiau žinojusi, kas laukia, būčiau galėjusi labiau atsipalaiduoti, o tai visuomet padeda. Taip pat patarčiau einant pas gydytoją iš anksto pasiruošti klausimus, kuriuos norite jam užduoti, nes atėjus viskas pasimiršta", - pataria Vaiva.

Štai keletas dalykų, kuriuos verta žinoti iš anksto:

Vizitas gali trukti kur kas ilgiau nei paprastai. Jei jūsų nėštumo eiga buvo normali, tikriausiai esate įpratusi prie gana trumpai trunkančių vizitų pas prižiūrintį gydytoją. Šį kartą nusiteikite gerokai ilgesniam susitikimui. Taip yra todėl, kad reikia aptarti daug įvairių dalykų: tolesnę kontracepciją, jūsų fizinę ir psichologinę būklę, kūdikio sveikatą ir kita. Jei kartu atsinešite ir savo vaikelį, užtruksite dar ilgiau.

Pasiruoškite klausimams. Taip, jų bus užduotas ne vienas gydytojo kabinete ir dauguma jų bus apie jūsų sveikatą. Tačiau, jei pas gydytoją ateisite su kūdikiu, pasiruoškite sulaukti lavinos klausimų: čia sutiksite seseles ir kitas, esamas ar būsimas, mamas, kurios apie jūsų mažylį norės sužinoti viską — ar tai pirmasis vaikelis, kokio jis amžiaus, koks jo vardas, kaip praėjo gimdymas, koks buvo nėštumas ir taip toliau.

Greičiausiai neišvengsite skausmo ar kitų nemalonių pojūčių. Nors po gimdymo jau bus praėjęs mėnuo ar šiek tiek daugiau laiko, tai nebus pakankamas laiko tarpas visiškai sugyti. Svarbiausia neskubėti, leisti sau atsipalaiduoti ir nepanikuoti — viskas susitvarkys laikui bėgant.

Būkite drąsios. Šis pirmasis susitikimas su gydytoju gali būti labai naudingas. Tai geriausias laikas paklausti visų jums rūpimų klausimų: apie seksą po nėštumo, žindymą ar apie pogimdyvinės depresijos simptomus. Drąsiai klauskite visko, kas neduoda ramybės — gydytojas tikrai yra matęs visko, turi sukaupęs didelę patirtį ir gali duoti profesionalų patarimą.

Jaustis netvirtai — normalu. Visos mamomis tapusios moterys po gimdymo nori kuo greičiau susigrąžinti ne tik buvusias kūno formas, bet ir pasitikėjimą savimi, gerą savijautą. Tai siekiamybė, tačiau nereikėtų savęs graužti, jei jaučiatės pažeidžiama, nesijaučiate savimi. Viskam ateis laikas ir visoms jis ateis skirtingu metu. Todėl — kantrybės.

Gydytojas gali būti smalsus. Jei po gimdymo eisite pas gydytoją, kuris jus prižiūrėjo nėštumo metu ir priėmė gimdymą, nenustebkite, jei jis teirausis apie asmeninį gyvenimą, norės pamatyti kūdikio nuotraukų. Taip nutinka ne visuomet ir labai priklauso nuo gydytojo asmeninių savybių, tačiau dažnai jie, sekę visą jūsų kūdikio atėjimo į šį pasaulį istoriją, jaučia su jumis ryšį, rūpestį. Puiku, jei šis ryšys abipusis. Jei tokia bičiulystė jums nepriimtina, neprivalote leistis į ilgas kalbas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis