Kada pradėti kūdikį, jei norite susilaukti berniuko

Planuodamos vaikus, daugelis būsimų mamyčių pagalvoja, ko labiau norėtų – berniuko ar mergaitės. Ar apskritai galima suplanuoti būsimo vaikelio lytį ir kas ją nulemia?

Lytinės sueities metu į moters makštį patenka 300–500 milijonų spermatozoidų. Didžioji jų dalis žūva vos tik atsidūrę rūgščioje terpėje, ir tik patys atspariausieji sugeba prasibrauti toliau.

Prieš patekdami į kiaušialąstę, spermatozoidai turi praplaukti per gimdos ertmę ir atsidurti kiaušintakyje. Šį kelią jie įveikia per 2–2,5 valandos. Remiantis naujausiais duomenimis, gyvybingi ir tinkami apvaisinimui jie išlieka 2 paras.

Į kiaušintakį patekusią kiaušialąstę labai greitai apspinta armija išgyvenusių spermatozoidų. Tuomet ir prasideda visas veiksmas. Turėtumėte žinoti, kad pati kiaušialąstė visuomet yra tik X chromosomos nešiotoja, o spermatozoidai būna dviejų tipų: X ir Y chromosomų. Jeigu su kiaušialąste susijungia X chromosomos spermatozoidas, tuomet užsimegs moteriškos lyties embrionas (XX), o jeigu kiaušialąstė susijungs su Y chromosomos spermatozoidu, užsimegs vyriškos lyties embrionas (XY).

Vadinasi, galima drąsiai teigti, kad būsimojo vaiko lytį iš esmės nulemia spermatozoidas, o dar tiksliau, jo savininkas – būsimo kūdikio tėvas. Šiuo atveju gana svarbūs spermos ypatumai, kurie nulemia X ir Y tipų spermatozoidų kiekį. Savaime suprantama, kurių daugiau, tie turi didesnius šansus pasiekti galutinį tikslą.

Vida Press

Manoma, kad iš dalies spermatozoidų pasiskirstymą nulemia ir genetika, juk yra šeimų, kur iš kartos į kartą gimsta tik tos pačios lyties kūdikiai.

Tačiau kalbant apie būsimo vaikelio lytį ne mažiau svarbus faktas, kad X ir Y chromosomų spermatozoidai skiriasi: X chromosomos spermatozoidai stambesni ir jie lėčiau juda už Y chromosomos spermatozoidus. Tačiau, nors pastarieji ir judresni, jie mažiau atsparūs ir greičiau žūva. Vadinasi, „berniukiškos chromosomos" nešėjai greičiau pasieks susitikimo vietą, tačiau jeigu lemtingas susitikimas neįvyks 48 valandų laikotarpyje, jie tiesiog žus.

O „mergaitiškos chromosomos" nešėjai tikslą pasieks vėliau, tačiau, jeigu ovuliacija jau bus įvykusi ir kiaušialąstė bus pasiruošusi apvaisinimui (o laukti ji gali ne ilgiau 24 valandų), lemtingas susitikimas įvyks.

Jei norite padidinti savo galimybes pastoti, reikia mylėtis kelias dienas prieš ir po išskaičiuotosios ovuliacijos dienos: kiaušinėlio gyvenimo trukmė yra 24 valandos, o spermos ląstelių - iki 4 dienų, todėl susidaro maždaug 6 dienų vaisingas langas.

Taigi, jeigu lytinis aktas įvyko prieš ovuliaciją (esant normaliam 13-14 dienų ciklui), išlieka didesnė tikimybė susilaukti mergaitės, nes greitosios Y chromosomos atbėgs anksčiau laiko ir nesulauks susitikimo–ovuliacijos, o štai lėtosios X chromosomos atsidurs reikiamoje vietoje tinkamu laiku ir susiformuos lytinė XX ląstelė.

Jeigu lytinis aktas įvyko per ovuliaciją arba pirmomis paromis po jos (14–15-ą normalaus ciklo dieną), tuomet judriosios Y chromosomos kiaušialąstę pasieks pirmos ir greičiausiai gims berniukas (XY).

Vida Press

Būsimo kūdikio lyties nustatymas

Specialistai būsimo kūdikio lytį nustatyti gali 1-ojo nėštumo trimestro pabaigoje. Yra du medicininiai nustatymo būdai: ultragarsu (nuo 24–28 nėštumo savaitės, prognozės tikslumas siekia 85 proc.) ir ištyrus vaisiaus vandenis (nuo 14–16 nėštumo savaitės).

Be medicininių būsimo kūdikio lyties nustatymo būdų egzistuoja ir keletas liaudiškų metodų. Sakoma, kad mergaitę įsčiose nešiojančios moters išvaizda nėštumo metu pasikeičia – esą mergaitė iš mamos semia grožį ir energiją. O besilaukiančios berniuko būsimos mamytės nėštumo metu išgražėja. Taip pat mergaičių mamas mažiau pykina nėštumo pradžioje. Tai paaiškinti galima tuo, kad moters organizmas prie moteriškos lyties embriono tiesiog lengviau prisitaiko.

Kūdikio lyties nustatymas pagal tėvų kraujo grupę.

Mama I - Tėtis I - mergaitė

Mama I - Tėtis II - berniukas

Mama I - Tėtis III - mergaitė

Mama I - Tėtis IV – berniukas

Mama II - Tėtis I - berniukas

Mama II - Tėtis II - mergaitė

Mama II - Tėtis III - berniukas

Mama II - Tėtis IV – mergaitė

Mama III - Tėtis I - mergaitė

Mama III - Tėtis II - berniukas

Mama III - Tėtis III - mergaitė

Mama III - Tėtis IV – berniukas

Mama IV - Tėtis I - berniukas

Mama IV - Tėtis II - mergaitė

Mama IV - Tėtis III - berniukas

Mama IV - Tėtis IV – mergaitė

Kūdikio lyties nustatymui reikšmę turi ir tėvų kraujo rezus (Rh) faktorius.

Abiejų „teigiamiems" ir abiejų „neigiamiems" Rh gims mergaitė. Turintiems skirtingus Rh tėvams dažniausiai gimsta berniukai. Be abejonės, pasikliauti tokiu skaičiavimu aklai tikrai nereikėtų.

Vida Press

Liaudiški būsimo kūdikio lyties nustatymo būdai

- Jeigu būsimą mamą pykina, vadinasi gims mergaitė.

- Nešiojančios mergaitės mamos išvaizda suprastėja, ant veido ir kūno atsiranda spuogelių, slenka plaukai. Sakoma, kad mergaitės pasiima visą mamos grožį.

- Jeigu besilaukianti moteris nori mėsiško arba sūraus maisto, spėjama, bus berniukas, jeigu saldaus – mergaitė.

- Išryškėjus pilvui, ypač po 30 nėštumo savaitės, kūdikio lytis spėjama pagal jo formą: smailas, į priekį atsikišęs pilvas – berniukas, apvalus, tarsi į šonus išplaukęs – mergaitė.

- Jeigu vaisius pilve aktyvus – berniukas, ramus – mergaitė.

- Kuo vyras (būsimas tėvas) vyresnis už moterį (būsimą motiną), tuo didesnė tikimybė susilaukti sūnaus. Jei moteris vyresnė už vyrą, didesnė tikimybė, kad gims dukra.

Vida Press

O galbūt jūs esate girdėję patikimų metodų, padedančių nustatyti būsimo vaikelio lytį ar net žinote gudrybių, kaip susilaukti norimos lyties kūdikio? Pasidalinkite su mumis komentaruose.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis