Kada geriau būti nėščiai – vasarą ar žiemą?

Vasara – tobulas laikas lauktis kūdikio. „Rūbus lengvučius apsivelki, patogias basutes ar šlepetes per pirštą apsiauni ir leki“, - sako praėjusį rugpjūtį sūnaus susilaukusi Rasa.

Žiemos metą labiau vertina tik tos mamytės, kurios visai nemėgsta šilumos. "Paskutiniai mano nėštumo mėnesiai buvo žiemą, bet netgi tuomet naktį labai prastai miegodavau, nes buvo be galo karšta. Nuolat trūkdavo oro, vis atidarydavau orlaides naktimis, net kai būdavo -15 laipsnių šalčio. Neįsivaizduoju, kaip būčiau ištvėrusi tai vasarą", - sako Monika. Tiesa, ji pripažįsta, kad žiema turi ir minusų: reikia daugiau drabužių, todėl yra daugiau išlaidų, taip pat reikia stengtis atsargiai vaikščioti, kad nepaslystum ir t.t...

Jei vis dar abejojate, pateikiame 6 nenuginčijamus vasaros privalumus nėštukėms.

Tai nuostabus laikas mankštai gryname ore

Vaikščiojimas ir plaukiojimas yra du geriausi nėštukės draugai. Abi veiklos yra mažo fizinio intensyvumo, tačiau tai puiki kardio treniruotė.

Vaikščiojimas yra labai mėgiamas besilaukiančiųjų, nes jam nereikia specialios aplinkos, aprangos ar trenerio. Be to, vaikščiojimas leidžia apsisaugoti nuo per didelio svorio prieaugio, nes vaikščioti galima bet kuriuo nėštumo periodu, rinktis skirtingą intensyvumą.

Plaukiojimas taip pat padeda reguliuoti svorį, atpalaiduoja raumenis ir pailsina sąnarius. Jei vaikščiojimas kieta žeme jums nepatogus, mankšta vandenyje yra puiki alternatyva. Nėštukės itin mėgsta vandens aerobiką, nes vandenyje jos nejaučia savo kūno svorio, nesukaista.

Vasarą gausu šviežių daržovių ir vaisių

Visi puikiai žinome, kaip mamai ir vaikeliui sveika valgyti šviežią, vitaminingą maistą. Vaisiuose ir daržovėse gausu ne tik vitaminų, bet ir energijos suteikiančių medžiagų bei sotumo suteikiančios ląstelienos, o tai labai svarbu besivystančio kūdikio sveikatai.

Esant šiltam orui, nėštukės linkusios savaime valgyti vėsesnį, sveikesnį – gryną, natūralų maistą, todėl pietums gerokai dažniau nei žiemą renkasi salotas su sveikai paruošta žuvimi, jautiena ar vištiena. Vasarą nesunku ir pačioms užsiauginti šiek tiek organiškų daržovių bei prieskoninių žolelių. Tai garantuoja ne tik sveiką dietą ir smagų užsiėmimą, bet ir mažiau išlaidų.

Saulė = vitaminas D

Saulės jokiu būdu nereikia padauginti: būtina nuolat naudoti apsaugą nuo UV spindulių ir dažniau rinktis pavėsį. Tačiau keletas minučių saulėje duoda didelės naudos, nes tuo metu nėščiosios organizme gaminasi vitaminas D, būtinas ir mamai, ir būsimam vaikeliui. Mūsų klimato sąlygomis tai ypač aktualu, o vitamino D trūkumas yra ne toks jau retas reiškinys, padidinantis gestacinio diabeto, preeklampsijos, bakterinės vaginozės riziką. Žinoma, vitamino D gaunama ir su maistu, pavyzdžiui, pienu ar riebia žuvimi, tačiau dažniausiai nepakankamai. Net ir laukiantis vasaros metu reikėtų pasitarti su prižiūrinčiu gydytoju, ar nereikėtų vartoti šio vitamino papildų.

Garderobas!

Per pastaruosius kelerius metus drabužių nėštukėms mada ir pasirinkimas gerokai pasistūmėjo į priekį. Šiandien parduotuvėse yra tokių nuostabių suknelių, kelnių ir maudymosi kostiumų, kad nėštumo metu moterys gali jaustis ne tik patogiai, bet ir būti žavingos. Be to, vasarinių rūbų nėščiosioms galima įsigyti ir pernelyg neišlaidaujant, o vėliau juos padovanoti ar parduoti.

Suvartoti pakankamai skysčių – lengviau ir maloniau

Nėštumo metu ir kūdikiui gimus, yra labai svarbu, kad mamos organizmui netrūktų vandens. Vasarą tai ne tik dar aktualiau, bet ir paprasčiau, nes gaivintis norisi savaime. Be to, kai šilta, galima gerti ne tik paprastą ar vaisiais paskanintą vandenį, bet ir plakti vaisių ir daržovių kokteilius, kurie praturtins jūsų mitybą naudingais vitaminais bei mineralais.

Tai – atostogų metas!

Tai ypač aktualu, jei jums dar tik nėštumo pradžia. Tai puiki proga atsitraukti nuo darbų jau dabar. Poilsiaujant lengviau susikurti malonią aplinką, dažniau būti tarp mylimų žmonių ir pamiršti varginančius nėštumo simptomus.

Pasak psichologų, atostogos nėštumo metu yra puiki proga romantiškai išvykai, nes tai laikas, kai kartu praleidžiamas laikas gali labai sustiprinti santykius ir pagerinti poros emocinį kontaktą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis