Nėštumas, gimdymas ir vonia: stebuklingos žolelės bei svarbiausios taisyklės

Nėščiosios atsargiai žiūri į gulėjimą vonioje, nes su tuo susijusios gan rimtos rizikos. Tačiau vonios malonumai nėra draudžiami – svarbiausia griežtai laikytis tam tikrų taisyklių.

Atvirkščiai, maloniai šilta (ne karšta!) vonia gali suteikti vaikelio laukiančiai moteriai ne tik emocinį, bet ir fizinį atsipalaidavimą bei sumažinti nemalonius simptomus.

Jei laukiatės

Keturių vaikų mama, Australijoje gyvenanti dula Julie Bell nėščiosioms sukūrė savitą, specialų žolelių ir žiedlapių mišinį, kurį siūlo naudoti gulint vonioje ar darant pėdų voneles. Anot jos, šilta kvapni vonia yra kiekvienai nėščiajai pasiekiama prabanga. Tokia vonia veikia raminančiai, atpalaiduoja įsitempusius raumenis ir skaudančią nugarą.

Šį dulos sudarytą žolelių bei žiedlapių mišinį galima pasigaminti ir namuose. Reikės: levandų, ramunėlių, imbiero, pipirmėčių, melisų, rožių žiedlapių, dilgėlių lapų ir Epsom druskos (galima įsigyti ekologiškų ar ajurvedinių prekių parduotuvėse). Voniai šį mišinį galima naudoti dviem būdais. Vienas būdas yra viską užpilti beveik užvirusiu vandeniu nedideliame inde ir palaikyti 10-15 minučių, o nukošus skystį supilti į vonią. Kitas būdas – mišinį supilti į medžiaginį maišelį (geriausia lininį) ir panardinti į vonią (gulint neišimti).

Prieš mėgaujantis vonia dula besilaukiančioms primygtinai rekomenduoja išgerti pakankamai skysčių ir įsitikinti, kad vanduo būtų tik maloniai šiltas, o ne karštas (net jei toks karštis paprastai būdavo įprastas, mėgiamas iki pastojant).

Gydančios vonios po gimdymo

Pagimdžiusiai moteriai už poilsį yra ne mažiau aktualu ir kūno atsistatymo procesai, kurie gali trukti trumpiau atliekant gydomąsias vonias. Integralios medicinos atstovė, gydytoja akušerė Aviva Romm savo pacientėms daugiau nei 30 metų rekomenduoja šią natūralią, bet labai veiksmingą procedūrą. Jos veiksmingumu įsitikino ji pati ir jos dukros.

Pasak medikės, yra daug žolelių, kurios padeda nuraminti jautrius tarpvietės audinius, gydo plyšimus ir epiziotomijas (tarpvietės įkirpimą), sumažina uždegimą ar hemorojų po natūralaus gimdymo. Gydomųjų vonių negalima naudoti po cezario pjūvio operacijos, tačiau tokioms moterims jos puikiai tinka kojų vonelėms ar kompresams.

Šviežiai paruošta žolelių vonia rekomenduojama naudotis 1-2 kartus per dieną, penkias dienas po gimdymo.

Aviva Romm siūlo du vonių mišinių variantus – atpalaiduojantį ir gydantį. Pirmajam reikės:

  • 30 g džiovintų taukės lapų

  • 30 g medetkų žiedų

  • 30 g levandų žiedų

  • 15 g džiovintų meškauogės lapų

  • 15 g hamamelio žiedų

  • 15 g džiovintų šalavijų lapų

  • pusės puodelio jūros druskos

Į beveik užvirusį vandenį (2 litrus) reikia įdėti didelę saują žolių mišinio (išskyrus druską) ir pusvalandį palaikyti uždengus. Tuomet išmaišyti, nukošti ir supilti į vonią kartu su druska.

Antrajam, labiau gydančiam, variantui reikės:

  • 30 g džiovintų taukės lapų

  • 30 g kraujažolės žiedų

  • 15 g miros miltelių

  • 30 g džiovintų rozmarinų lapų

  • 6 skiltelių šviežio česnako

  • pusės puodelio jūros druskos

Pirmiausia reikia nulupti česnakus ir sutrinti trintuvu su puodeliu vandens iki vientisos masės, nukošti. Beveik užvirinti 2 litrus vandens ir, išjungus ugnį, įdėti didelę saują žolelių mišinio. Palaikyti uždengus pusvalandį. Nukošus įmaišyti česnakų tyrę ir kartu su druska supilti į vonią. Kompresui šį mišinį galima naudoti nededant česnako.

Svarbiausios taisyklės

Kokia bebūtų vonių nauda, nėščios moterys turi jomis mėgautis paisydamos taisyklių. Ne veltui gydytojai dažnai besilaukiančioms nerekomenduoja gulėti vonioje, nes dėl per didelio karščio gali sutrikti kraujo apytaka gimdoje. Nuo ilgo gulėjimo karštoje vonioje gali kilti makšties infekcija. Todėl svarbu tai daryti teisingai:

Pasiruoškite: paprašykite, kad jums kas nors padėtų įlipti į vonią ir išlipti iš jos, kad nepaslystumėte. Pasidėkite visus jums reikalingus daiktus šalia – rankšluostį, šlepetes, aliejų ir kita, kad nereikėtų be reikalo blaškytis.

Įsitikinkite, kad vanduo yra ne šiltesnis nei 36,6 laipsnių temperatūros. Dėl visa ko, pamatuokite temperatūrą termometru.

Vonioje pasitieskite rankšluostį ar specialų priklijuojamą kilimėlį, kad neslydinėtumėte.

Jei nenaudojate specialaus žolelių mišinio, įpilkite bent kelis šaukštus Epsom druskos.

Nėštumo metu vonioje gulėkite ne daugiau kaip du kartus per mėnesį ir ne ilgiau kaip valandą per vieną kartą!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis