Patarimai, kaip namų sąlygomis meistriškai nufotografuoti naujagimį

Pradžių pradžia, naujos gyvybės atsiradimas – kas gali būti džiugesnio, šviesesnio? Gaila, kad tas laikas labai greitai praeina, įspūdžiai apsitrina, jaudulys aprimsta, o kartais taip norisi susigrąžinti bent akimirkai visus tuos pirmuosius išgyvenimus!

Mūsų laikmečio gyventojai gali pasidžiaugti, kad egzistuoja fotografija, juk nuotraukos puikiai tinka įamžinti ir saugoti visus brangius prisiminimus – pažvelgi į nuotrauką ir užplūsta emocijų banga! Savo patirtimi, kaip tai padaryti kuo geriau, dalinasi fotografavimo mokytoja Karina Krisikaitytė.

Iš savo patirties žinau, kad visos be išimties nuotraukos, kuriose užfiksuoti mūsų džiaugsmeliai, mums mielos ir brangios. Net tos neryškios, grūdėtos, keistų spalvų. Bet, ko gero, visi sutiks, kad kokybiškos, gražios nuotraukos gerokai malonesnės ir mieliau žiūrimos, o be to, juk norisi ir kitiems parodyti, ar įrėminti ir ant staliuko pasistatyti. Visi aprašyti patarimai paremti mano pačios patirtimi, jums tereikia perskaityti ir pabandyti tai pritaikyti.

Naujagimis – tai žmogus nuo gimimo momento iki keturių savaičių amžiaus (imtinai). Naujagimių fotografavimui puikiai tinka pirmos trys savaitės. Kodėl tik trys? Nes tai laikotarpis, kai mažylis vis dar pakankamai giliai įminga ir nedidelis erzelis fotosesijos metu jo netrikdo. Ko nepasakysi apie vyresnius vaikus, kuriuos bet koks garsesnis krebžtelėjimas jau gali pažadinti. Fotosesijai tobuliausiai tinka pirmoji savaitė, nes dauguma vaikučių antrą-trečią išberia, o tai nelabai gerai žiūrisi nuotraukose.

Kelios gudrybės, padėsiančios palengvinti fotografavimo procesą:

  • Kad mažylis giliai įmigtų jis turi būti sotus.

  • Laiką fotosesijai geriau rinktis pirmoje dienos pusėje, tuo laiku vaikai ramesni ir šviesa tinkamesnė.

  • Kambaryje turi būti labai šilta! Prišildykite patalpą, kitaip mažylio oda ims mėlynuoti, ją išmuš marmurinės dėmės, nes tokie mažučiai dar nelabai gerai geba reguliuoti kūno temperatūrą, o tas pirmiausiai pasimato ant odos.

  • Fenas (plaukų džiovintuvas) – tai nepamainomas daiktas naujagimių fotosesijoms. Kai mamytės glėbį šiltai ir jaukiai užmigusį lėliuką prireikia paguldyti į fotografavimo vietą, tą vietą prieš tai reikia pašildyti fenu. Kitu atveju dėl temperatūrų skirtumo mažylis gali atsibusti. Svarbu nepersistengti ir būtinai patikrinti riešo vidine puse (šios vietos oda jautresnė temperatūrai), ar ne per karšta.

  • Taip pat fenas gali būti baltojo triukšmo šaltiniu, jei kito po ranka nėra. Baltasis triukšmas padeda maskuoti kitus staigius garsus, kurie galėtų išbudinti mažylį, o taip pat sukuria raminantį foną. Mano praktikoje buvo atvejų, kai leliukai fotosesijos metu išmiegodavo rekordinį laiką, kuo labai nustebindavo mamas.

    Pagrindiniai dalykai:

    • Nusiteikite ilgai, lėtai fotosesijai. Paprastai naujagimio fotografavimas trunka 3 – 4 valandas, nes reikia skirti laiko pauzėms (pamaitinimui, sauskelnių/vystyklų pakeitimui, pamigdymui).

    • Atsiradus naujam šeimos nariui įprastas ritmas nusimuša, mamos ir tėveliai dažnai būna mažai miegoję, išsiblaškę, tad iš anksto perspėkite mažylio tėvus, kad ir jie pasiruoštų – išsiplautų plaukus, mama lengvai pasidažytų, susiruoštų rūbus, tinkančius tokiai fotosesijai.

    • Iš anksto pasiruoškite visus daiktus, kuriuos naudosite fotosesijos metu (užklotus, antklodes, žaislus, įvairius aksesuarus).

    • Iš vakaro pakraukite fotoaparato akumuliatorių bei išvalykite atminties korteles.

    • Blykstės tokios fotosesijos metu geriau nenaudoti, ypač jei tai įmontuota blykstė.

    • Vieta fotografavimui – pagrindas: tobulai tinka didelė pagalvė arba čiužinys, kuriuos galima padėti ant grindų. Jei nei tinkamos pagalvės, nei čiužinio nėra, galima paguldyti tėtį. Vieta turi būti būtinai šviesiausia namuose.

    • Susuktų rankšluosčių pagalba galima formuoti pagrindo reljefą ir tuo pačių keisti mažylio pozas. Pvz. pakišti po pažastėlėm, paremti galvytę.

    Dar šiek tiek apie pozas. Tokio amžiaus leliukai labai lankstūs, tačiau nesistenkite iškart susukti modelio į kažkokią įmantrią pozą. Iš pradžių tiesiog paguldykite ant šoniuko. Jei tai ne jūsų vaikas, visus veiksmus leiskite atlikti mamai ar tėčiui. Svarbu: sulenkta rankytė po galva, tai padės saugiai fiksuoti kakliuko padėtį.

    Jei naudosite krepšį ar kokią dėžę, į kurią norėsite paguldyti naujagimį, tuomet to daikto dugne padėkite kažką sunkaus (puikiai tiks svarmuo iš tėčio sporto inventoriaus ar kokia stora, sunki enciklopedija). Tai apsaugos nuo staigaus apsivertimo.

    Modelio veidukas visada turi būti pasuktas į šviesą.

    Puikių jums nuotraukų!

    šaltinis: https://fotoklases.wordpress.com/

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis