Gydytoja atsako į dažniausius klausimus apie ultragarso tyrimą (1)

Vos kelis dešimtmečius akušerijoje naudojamas ultragarsinis tyrimas šiandien yra savaime suprantama ir neatsiejama kūdikio laukimo dalis.

Ultragarsinis tyrimas - ne fotosesija

Galimybėms kasdien augant, būsimi tėveliai kompiuterių ekranuose jau gali išvysti ne tik dar negimusio kūdikio veido bruožus, bet ir pamatyti jį judant realiu laiku. Visgi medikai ragina šį tyrimą priimti ramiai - nei sureikšminti, nei ignoruoti.

Prašo daugiau nei reikia

Vilniaus universiteto Santariškių klinikų Akušerijos ir ginekologijos centro vyriausioji specialistė perinatologijai doc. Audronė Arlauskienė teigia, kad moterų, kurios atsisakytų ultragarsinio tyrimo darbo praktikoje beveik nebepasitaiko - dažniausiai būna atvirkščiai. „Moterys dažniau tyrimo nori, kai šio visai nereikia. Nors nerimas dėl ultragarsinio tyrimo neigiamo poveikio yra nepagrįstas ir duomenų, įrodančių, kad jis kenkia nėščiajai ar vaikeliui, nėra, kaip ir bet kokiam tyrimui, šiam irgi reikalingos indikacijos,", - sako docentė.

Kai kurie tėvai ultragarsinio tyrimo prašo kur kas dažniau nei jį siūlo gydytojas, nes tiesiog nori pamatyti kūdikį, padaryti jo nuotraukų. Tarptautinė akušerių ginekologų asociacija šiuo klausimu yra suformavusi etinę normą, teigiančią, kad būtina vadovautis principu ALARA: as low as reasonably achievable - naudoti metodą tiek retai ir trumpai, kiek būtina, reikalinga. Taip pat akušerinis ultragarsas neturi būti atliekamas nesant medicininių indikacijų, pvz., norint išsiaiškinti vaisiaus lytį, nufotografuoti ar padaryti vaisiaus vaizdo įrašą, gauti finansinę naudą.

Visgi socialiniuose tinkluose galima rasti daugybę echoskopo nuotraukų galerijų, įvairūs tinklalapiai siūlo specialius rėmelius šioms įrėminti, galima įsigyti ir originalių atvirukų su netikėtomis kūdikio pozomis, rankų gestais. Tėvelių forumuose aktyviai dalinamasi echoskopo nuotraukų kainomis bei kitais patarimais, norintiems įamžinti dar negimusį vaikelį.

„Ultragarsinis tyrimas nėra fotosesija, skirta pasižiūrėti, kaip atrodo vaikas. Visų pirma, tai medicininis tyrimas. Nereikėtų pamiršti, kad tai yra didelės galios ultragarso bangos, kurios turi tam tikrą poveikį žmogaus audiniams", - primena gydytoja.

Suteikia naudingos informacijos

Visą nėštumo laikotarpį stebėti mažylio augimą ir vystymąsi galima ultragarso bangų, kurių žmonės negirdi, dėka. Ultragarsinis tyrimas gali būti atliekamas per pilvo sieną arba per makštį. Tai neskausminga procedūra, retais atvejais gali būti jaučiamas laikinas diskomfortas - dažniausiai, kai tyrimas atliekamas esant pilnai šlapimo pūslei.

Ultragarsinis tyrimas nėra fotosesija, skirta pasižiūrėti, kaip atrodo vaikas. Visų pirma, tai medicininis tyrimas. Nereikėtų pamiršti, kad tai yra didelės galios ultragarso bangos, kurios turi tam tikrą poveikį žmogaus audiniamsdoc. A. Arlauskienė

Pasak doc. A. Arlauskienės, per visą mažos rizikos nėštumo laikotarpį ultragarsu rekomenduojama tirti du kartus - I ir II trimestrą. Abejoti, ar verta atlikti šį tyrimą nereikėtų, nes jis suteikia nepaprastai daug informacijos. Gydytojas mato vaisiaus vystymąsi, gali anksti nustatyti vaisiaus raidos sutrikimus, patikslinti, kokie jie, nuspręsti, kaip reikėtų toliau stebėti nėštumą. Pačiai moteriai svarbiausia, kiek yra vaisių ir ar jie sveiki. Jei tai daugiavaikis nėštumas, svarbu nustatyti, ar kiekvienas iš vaisių turi savo atskirą placentą, gemalinį maišą. Ultragarsinį tyrimą derėtų atlikti kiekvienai nėščiai moteriai, nepriklausomai nuo to, kaip ji jaučiasi. Gydytojos A. Arlauskienės teigimu, nėra nustatyto maksimalaus leidžiamo šių tyrimų skaičiaus - jeigu kyla komplikacijų, gydytojas jų paskiria tiek, kiek reikia.

Tobulėjant echoskopijos prietaisams, šis tyrimas gali pateikti vis išsamesnių duomenų, tačiau kartais nustatyti galutinę diagnozę galima tik atlikus kitus nuodugnius tyrimus. Kai kurias vaisiaus vystymosi ydas echoskopijos dėka galima nustatyti 90 proc., kitas 60-70 proc. tikslumu. Todėl, esant įtarimams, būtina atlikti pakartotinį ultragarso tyrimą po kelių dienų.

Vida Press

2D, 3D ar 4D?

Echoskopija gali būti dvimatė (2D), trimatė (3D) arba keturmatė (4D). 3D ir 4D echoskopijos metu yra naudojamos tokio paties stiprumo bangos kaip ir įprasto, 2D tyrimo metu. Dažniausiai naudojamas dvimatis tyrimas, ypač jeigu ultragarso įranga leidžia matyti kokybišką vaizdą. Trimatė ir keturmatė echoskopija taikoma rečiau ir yra skirta patikslinti jau nustatytą diagnozę. Šių tyrimų pagalba atliekama įgimtų vaisiaus vystymosi sutrikimų diagnostika, smegenų struktūros tyrimai, širdies tyrimai, matuojamas vaisiaus sprando peršviečiamumas, stuburo anomalijų diagnostika, nustatomas tikslus amžius, atliekama gimdos vystymosi anomalijų, gimdos, kiaušidžių auglių diagnostika, nustatomas gimdos gleivinės tūris.

Pasak doc. A. Arlauskienės 3D ir 4D tyrimus yra tikslinga atlikti tuo atveju, jei įprastu, 2D ultragarsiniu tyrimu yra nustatomas vaisiaus raidos anomalijų formavimasis, kiti raidos nukrypimai, tačiau trimačio ar keturmačio tyrimo dažnai prašo patys tėvai. „Suprantama. Kadangi tai yra tūrinis vaizdas, tėvams lengviau įsivaizduoti, kaip vaikutis atrodo, koks yra jo veidukas, tačiau, jei nėštumas yra mažos rizikos ir jokių nukrypimų nėra, indikacijų šiam tyrimui taip pat nėra", - sako gydytoja.

Atliekant įprastinį dvimatį ultragarso tyrimą, vaizdas sudarytas iš daugybės smulkių pjūvių. Vienu metu galima matyti tik vieną pjūvį. 3D ultragarso tyrimo metu registruojama daug vaizdų vienu metu, jie skaitmeniškai apdorojami ir taip atkuriamas realus vaisiaus atvaizdas. Naujausia keturmatė technologija erdvinius trimačius vaizdus sujungia į judesius ir atvaizduoja juos realiu laiku. Tai leidžia geriau įvertinti organų funkciją ir vaisiaus aktyvumą gimdoje.

3D ir 4D ultragarso tyrimas viso nėštumo metu suteikia kokybišką vaizdinę infomaciją, tačiau skirtingu metu geriau matomos skirtingos kūno dalys ar judesiai: nėštumo pradžioje geriau matomi judesiai ir visas vaikelis, vėliau geriau matomi vaikelio veido bruožai. Tiesa, nėštumo pabaigoje vaisius būna labiau susilenkęs, dėl to veidas gali matytis tik iš dalies. Jeigu echoskopijos metu vaisius nemiega, galima išvysti nykščio čiulpimą, rankų ar kojų mostus, burnos judesius.

Tyrimo kokybę galime pagerinti

Ultragarsinio tyrimo kokybė priklauso nuo gydytojo profesionalumo, įrangos, pasirinkto laiko bei moters fizinių savybių. Norint pagerinti echoskopijos tyrimo vaizdų ryškumą reikėtų 2-3 dienas iki tyrimo gerti daug vandens, kuris kūne amniono skystį daro skaidresnį, pralaidesnį ultragarso bangoms. Nereikėtų abejoti gydytoju, jei nepavyko įžvelgti daug informacijos - tai nerodo jo neprofesionalumo. Apsunkinti tyrimą gali stambesnis pacientės kūno sudėjimas ar „nepatogiai" prisitvirtinusi placenta. Vaizdo ryškumas labai priklauso ir nuo vaisiaus elgsenos bei motinos audinių storio. Jei vaisius užsidengia veidą rankomis, glaudžia jį prie gimdos sienos, jeigu motinos audiniai labai tankūs, o vaisiaus vandenys labai tamsūs, vaizdas gali nebūti iškalbingas.

Nors nerimas dėl ultragarsinio tyrimo neigiamo poveikio yra nepagrįstas ir duomenų, įrodančių, kad jis kenkia nėščiajai ar vaikeliui, nėra, kaip ir bet kokiam tyrimui, šiam irgi reikalingos indikacijos.doc. A. Arlauskienė

Ultragarsinio tyrimo procedūra nėštumo pradžioje gali trukti apie dešimt minučių, vėlesniame etape gali užtrukti iki pusvalandžio. Per apžiūrą rekomenduojama leisti gydytojui ramiai ištyrinėti esamą situaciją ir tik vėliau užduoti rūpimus klausimus, kuriuos geriausia apgalvoti dar iki procedūros.

Neigiamas poveikis neįrodytas, bet ir nepaneigtas

Mokslininkų išvadose teigiama, kad nėra tyrimų, įrodančių ultragarsinio tyrimo žalingą poveikį vaisiui, tačiau ALARA principo laikytis vis tiek būtina dėl galimai nežinomo jo poveikio. Be to, medicinos praktikai pateikiama vis daugiau skirtingų ultragarso aparatų, todėl atsiranda jų saugumo kontrolės spragų tikimybė. Dauguma ultragarso tyrimų akušerijoje atlikta seniai, todėl trūksta naujos, patikimos informacijos.

Kauno medicinos universiteto Akušerijos ir ginekologijos klinikos gydytojų moksliniame straipsnyje „Ar kenkia ultragarsinis tyrimas?" teigiama, kad aukšto dažnio garso bangos sklinda per odą, raumenis ar makšties gleivinę, o kita dalis sugeriama motinos ir vaisiaus audinių, kuriuose atsiranda bangų šalutinis poveikis - vadinamasis bioefektas. Tai gali nulemti laisvųjų radikalų, pažeidžiančių žmogaus audinius, išsilaisvinimą.

Kai kurie mokslininkai teigia, kad tyrimas pavojingesnis ankstyvuoju vaisiaus raidos etapu, o neigiamas poveikis didėja ilgėjant tyrimo trukmei. Tyrimai su gyvūnais ar jų audiniais parodė, kad ultragarso poveikis gali sukelti nuo chromosominių pažeidimų iki fizinių pakitimų. Kaip bebūtų, tiriant ultragarso poveikį žmogaus vaisiui, tarp vaisiaus vystymosi sutrikimų ir ultragarsinio tyrimo ryšio nerasta.

Vida Press

Neginčijama psichologinė nauda

Remiantis medicinine praktika bei tyrimais, neabejojama, kad ultragarsinis tyrimas ne tik suteikia nemažai medicininės informacijos, bet ir sustiprina tėvų ryšį su dar negimusiu vaiku. Pastebima, kad moterys, kurioms buvo atliktas tyrimas, patiria mažiau nerimo, streso, somatinių simptomų, priešiškumo, akušerinių komplikacijų, jų naujagimiai geriau auga, būna mažiau irzlūs, geresni jų Brazelton naujagimių elgsenos testavimo rezultatai. Tiriant echoskopijos poveikį rūkančiai nėščiajai, nustatyta, kad ji padeda nėščiajai sumažinti arba visiškai atsisakyti įpročio rūkyti. Tik persileidimo atveju echoskopijos metu matytas vaizdas paveikia neigiamai - moteris skaudžiau išgyvena netektį.

Pastebėta, kad 3D ultragarso tyrimas sukuria dar stipresnį ryšį tarp kūdikio ir jo tėvų nei 2D ultragarso tyrimas, nes vaisiaus atvaizdas yra realesnis. Šis ryšys skatina motiną geriau rūpintis savimi, o kartu ir vaikeliu.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis